Порше за половин милион евро с фалшиви документи. Преглед на националния печат

Съд за оценители на терени за метрото, съобщава „Труд"
Четири вещи лица от Софийския градски съд ще бъдат изправени на подсъдимата скамейка, защото са надували цените на парцели, отчуждени за строителството на метрото.
В средата на 2008 г. експертите надули до небето стойностите на 3 терена за станция на столичните булеварди "Драган Цанков" и "Г.М. Димитров". При единият от случаите вещите лица преценили, че Столичната община трябва да плати 1.9 млн. лева на частен собственик, при положение, че пазарната оценка на същия имот възлизала на 1.2 млн.лв.
Друг от терените вместо за 100 хил. лв., бил оценен за 700 хил. лв. Измамата лъснала сред сигнал на столичния кмет Бойко Борисов до Софийска градска прокуратура (СГП). Магистратите разпоредили на въпросните терени да бъдат направени нови експертизи. Оказало се, че замесените в аферата експерти през 2 месеца са завишавали оценките на терените с по 200-300 хил. лв.
Подобни проверки текат и за терени, отчуждавани за строежа и на други метростанции в квартал "Младост".
"Престъплението, което са извършили четиримата е умишлено. Те са надписвали цените на имотите в пъти", заяви вчера пред "Труд" наблюдаващият разследването прокурор Пламен Георгиев. Магистратът от СГП вече е одобрил обвиненията на оценителите. Те ще отговарят през закона по чл. 291 от Наказателния кодекс за престъпление срещу правосъдието. Ако вината им бъде доказана, четиримата могат да прекарат до 5 години зад решетките, както и да бъдат извадени от списъците на вещи лица.
Според разследващите били събрани данни, че преди да преминат в частни ръце, трите парцела са били общински. Прокуратурата ще проверява дали чиновниците от Столичната община са знаели, че през въпросните терени ще минава трасето на метрото преди да дадат благословията си за продажбата им.
Много е вероятно на разпит да бъде призован и Стефан Софиянски, който по време на тези сделки е бил кмет на София.

Хванаха двама пияни, карали една кола, отбелязва „24 часа"
Шуменски полицаи задържаха за по 24 часа двама пияни софиянци, шофирали една и съща кола.
Към пет часа сутринта вчера на ул. "Шуменска комуна" било спряно рено със софийска регистрация.
След като очевидно шофьорът бил пиян ченгетата го накарали да духа. Така било установено, че 28-годишният К.К. е с концентрация на алкохол 1,52 промила. Отказал да даде кръвна проба и патрулът го задържал.
След час обаче друг патрул забелязал, че същото рено се движи по бул. "Славянски" в Шумен.
Спрели го, а вътре се оказал друг столичанин - 32-годишният Н.С. И той бил пиян, с 1,24 промила. И той отказал кръвна проба и също бил прибран за 24 часа в ареста.

Прибират коли за 8 милиона, пише „Стандарт"
Спецотряд удари за втори път богаташите. След като провери къщите им, сега погна и лимузините. Екипи от прокурори, спецполицаи, митничари и данъчни щурмуваха паркинги и гаражи в цялата страна.
Митничарите проверяваха всеки автомобил с американска регистрация и откриха куп нарушения. 13 от 30-те коли се оказаха нередовни. Те са прибрани, а собствениците им трябва да платят акциз в едноседмичен срок. Четири са директно конфискувани. Те бяха вдигнати с паяк посред нощ в центъра на София.
Луксозно спортно "Порше" е най-скъпата играчка на четири колела. Цената й надхвърля половин милион евро. При нея почти всички документи са нередовни.
Регистрацията е изтекла, а акциз не е плащан. Митничарите са открили и фалшиви талони, които на външен вид нямат нищо общо с американските оригинални документи.

Борисов: Чакаме глоби от Европа, предупреждава „Стандарт"
Кабинетът продължава да подписва договори за усвояване на европари, които няма да се признаят от Брюксел, защото Законът за конфликт на интереси още не е готов. Накрая от Европа ще ни накарат и глоби да плащаме. Това заяви кметът Бойко Борисов, който участва в Германско-българска регионална конференция в София, в която участва и кметът на Щутгарт Волфганг Шустер.
Според Генерала дори утре да бъдат освободени парите по САПАРД, правителството не ги е гарантирало в бюджета. Идеята на премиера Сергей Станишев в България да дойдат чужди експерти в управлението кметът пък окачестви като "доказателство за провала на управлението му". Това е все едно да кажеш "Отивам да управлявам, но с чужди министри", обясни Борисов. От своя страна пък Шустер изрази съжаление, че страната ни не бележи успехи в борбата с корупцията и имиджът й в Европа е отрицателен. Освен това според него спрените средства от еврофондовете вредят на българските данъкоплатци.
Кметът Борисов отправи и покана за общо управление на страната към десните партии. Разговори могат да се водят обаче едва след изборите. "Надявам се на вота да се представя най-добре. След това чакам партиите от дясно и дясно-център за разговори. Дотогава всеки да си гледа къщичката", коментира Борисов.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини