Поискаха 2 млн. $ откуп за Маласпина Касъл

Пиратите предлагат за посредници кенийски и лондонски адвокати 2 млн. долара откуп за отвлечения британски товарен кораб с 16 български моряци искат сомалийските пирати. Те искат да получат между 1.5 и 2 млн. долара, като предлагат за посредници по предаването на откупа кенийски и лондонски адвокати.

Обикновено искането за откуп се отправя към корабособственика, обект на интерес е и товара на кораба. Зам.-министърът на външните работи Милен Керемедчиев, ръководител на Кризисния щаб, който бе сформиран заради отвлечените заедно с кораба 16 български моряци, обясни, че няма практика държавата да се намесва в подобни въпроси защото не става въпрос за отвличане и освобождаване на граждани, а на кораб и товар.

Той прогнозира, че времето на преговорите може да се удължи и всичко зависи много от това какъв е товарът на кораба. По-големи са исканите откупи, ако корабът превозва по-ценни товари като петрол или оръжие. Времето за водене на преговорите зависи от големината на сумата, която ще се поиска за освобождаването на кораба. Колкото по-голяма е сумата, толкова по-дълго ще се водят преговорите, смята той. Възможно е разговорите да се водят между адвокати, които представляват двете страни по преговорите, допълни Керемедчиев.

Не е ясно кой трябва да защити интересите на българските моряци, пленени от сомалийски пирати, призна капитан Христо Маринов, председател на Националното сдружение за защита на моряците, пред БНТ. Ситуацията допълнително се усложнява, защото в случая са замесени много страни – с оглед гражданството на корабособственика, страната на флага на кораба и т.н.

В този район има две военни групи от мисиите на Европейския съюз и НАТО, които на място организират ежедневно ескортирането на търговските кораби, минаващи през района. През декември миналата година ООН приети две резолюции за сигурност, които са насочени към предотвратяваме и ограничаване на пиратството в района на Сомалия. Те дават право на военните от ЕС не само да навлизат с военни кораби в териториалните води на Сомалия, но и да преследват пиратските кораби и да използват самата територия на Сомалия за предотвратяване на въоръжение атаки на сомалийските пирати.

"Маласпина Касъл" бе пленен в понеделник, 6 април, в Аденския залив в акваторията на Сомалия. Екипажът се състои от 24 души, от които 16 са български граждани, а останалите - руснаци, украинци, индийци и филипинци. Капитан на кораба е Дарин Друмев, бивш морски военен и командващ подводното подразделение към българския ВМФ.

Междувременно беше съобщено, че пиратите са освободили отвлечения вчера датски кораб с американски екипаж.



Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини