Мажоритарният елемент - прегласуван и приет

Да се въведе смесена избирателна система с 31 мажоритарно избрани депутати, реши временната комисия по промените в Закона за избор на народни представители.

След като на заседанието на комисията снощи предложението на левицата беше отхвърлено, днес с консолидацията на гласовете на БСП и ДПС то беше прието, съобщи Дарик радио. Като мотив да се прегласува спорният текст председателят на комисията Ангел Найденов посочи делегирания глас на Ваньо Шарков от ОДС при гласуването снощи.
Депутатите от ДСБ и НДСВ напуснаха заседанието на комисията в знак на протест срещу процедурата по прегласуване на вчерашното решение на комисията. Според Пламен Моллов, председател на ПГ на НДСВ, така се нарушават правилата и практиката в работата на парламента. Той и колегите му смятат, че не е имало основание в мотивите за прегласуване.

С подобни трикове показваме ниска политическа култура, заяви Елиана Масева от ДСБ.

Комисията препотвърди вота си от вчера и остави в сила 8-процентният праг за влизане в следващия парламент от коалиции, предаде БНР.

При днешното прегласуване предложението на БСП, направено от Ангел Найденов и Кирил Добрев, мина със 7 гласа "за", 3 "против"и 1 въздържал се. Според решението на депутатите от комисията 31 народни представители ще бъдат избрани мажоритарно в едномандатните избирателни райони и 209 народни представители по пропорционалната система с кандидатските партийни листи.

Предложението получи подкрепа освен от депутатите от Коалиция за България и ДПС, и от независимия народен представител Димитър Абаджиев, а против гласуваха от НДСВ и опозицията. Татяна Дончева, която вчера гласува "въздържал се", днес подкрепи предложението на колегите си от левицата.

Отхвърлени отново бяха предложенията на НДСВ и на ОДС за пропорционална избирателна система с преференциално гласуване. Отложено е и въвеждането на мажоритарния вот. Неотдавна президентът Георги Първанов настоя за по-висока мажоритарна квота.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини