Милион агнета под ножа за празниците. Преглед на националния печат

Колим милион агнета за празниците, пресмята „Труд"
Днес е Лазаровден. Малките момиченца, пременени и с украсени с цветя кошнички, трябва да обиколят комшии, роднини и приятели. Лазарките ще им попеят и поиграят, за да е берекетлия годината, а домакините ще ги дарят с пресни сурови яйца, които се събират за Великден.
Криза или не - веднъж е Великден. По традиция на трапезата трябва да има агнешко, зелена салата, писани яйца и козунаци. Пазарът, казват производителите и търговци, отдавна не е бил толкова спокоен. Няма скандали нито изненади.
Един милион агнета ще паднат под ножа за светлите пролетни християнски празници - защото броени дни след Великден е и курбанът за Свети Георги Победоносец. Около 600 - 650 хиляди се продават през магазините, над 350 000 се колят по домовете. Агнето символизира жертвата на невинния Иисус, разказва Галя Чохаджиева от регионалния Исторически музей във Велико Търново.
И тази година европейският пазар търси българско агнешко. В Италия, Гърция, а и в други страни го предпочитат. "Меком" вече изпрати 100 000 заклани агнета за Италия, потвърдиха от компанията. Отделно са другите месокомбинати, които имат европейски лиценз.
3,50-4 лв./кг е изкупната цена на живите агнета тази пролет. Председателят на Националната асоциацията на животновъдите Бойко Синапов се оплака, че в страната се продава евтино агнешко, а българските животни не се изкупуват. Проверка на "Труд" показа, че на пазара не се продава румънско агнешко. И най-важното - изкупната цена на живите животни в северната ни съседка е 1,80 евро на място. С транспорта излиза колкото българското. От кланиците на едро го продават по 10-10,50 лв. без ДДС.
Цената на агнешкото в магазините още "играе", за да зарибява клиенти. В "Карфур" в Бургас примерно тази седмица го търгуваха по 9,99 лв./кг. Етикет "промоция" залепиха на щандовете на покрития пазар в Сливен и вместо по 11 лв. го предлагаха по 9,50. Във Врачанско няма промяна от миналата година и кило агнешко върви по 11,90.
В Русе и района също няма промяна, няма и наплив от румънски купувачи, защото цените на двата бряга на Дунав се изравниха. В магазините мръвката е средно по 10,80 лв. килото, а ако е плешка, стига до 11-12 лв. Толкова върви и в Шумен. В Старозагорско е по 11 лв. В Благоевградско - по 9-10 лв., но ще стигне 14 лв./кг, вероятно защото агнешкото в Гърция се търгува по 7 евро.
И европейците проядоха карантия. За пръв път в Гърция и Италия се търсят много агнешките комплекти. По 4 евро/кг върви само дроб, по 3 евро - червата.
У нас комплектът е по 5-5,50 лв. Главичките са на същата цена.

Все пак ще избираме 31 мажоритарни депутати, съобщава „Труд"
На драматично заседание вчера депутатите от временната комисия за изборния закон поправиха "грешката" си от четвъртък и приеха идеята на БСП за 31 мажоритарни народни представители. Против бяха сини, тъмносини и НДСВ, а БНД - "въздържал се". На избора на личности особено държи и президентът Георги Първанов - обяви, че ще поиска референдум, ако парламентът не въведе мажоритарни кандидати.
Законът ще бъде приет в зала на извънредни заседания в понеделник и вторник.
Комисията вчера оправи друг свой гаф - отново въведе 8% бариера за двупартийни коалиции, която по-рано през седмицата прие, после погрешка отхвърли. Сега при всяка следваща партия в обединението прагът ще се вдига с още един процент. Така червената "Коалиция за България", с която от 2001 г. БСП ходи на избори, например ще трябва да прескочи поне 12 на сто.
Десните и НДСВ ядосани напуснаха заседанието. Така остатъкът от закона бе приет с падащ кворум от БСП и ДПС. Проблем в залата ще възникне около текста кой да влиза депутат, ако мажоритарен излезе от парламента - за да стане министър например. С условности вчера бе прието предложение на БСП. То е мястото да се заема от следващия в пропорционалната партийна листа, ако мажоритарният е бил партиен кандидат и формацията му е прескочила бариерата. Иначе ще се прави частичен вот.
Прието бе предложение на ДПС партиите да запазват за парламентарните избори на 5 юли номера на бюлетината си от евровота на 7 юни. Условието е да се явяват с едно и също име.

Избираме 31 мажоритарни депутати, отбелязва „Дума"
Да се избират 31 народни представители чрез мажоритарна листа и при пряко гласуване. Това одобри като проект за закон за промени в изборното законодателство временната комисия в Народното събрание вчера. Когато мажоритарно избран народен представител, издигнат от партия или коалиция, преминала изборната бариера, стане министър или му бъдат прекратени пълномощията, той ще бъде заместван от следващия в листата. Когато мажоритарен кандидат, издигнат от партия или коалиция, има прекратени правомощия, се замества от следващия в партийната листа, каза председателят на комисията Ангел Найденов. По думите му това е едно от несъвършенствата на тази процедура. Частични избори ще се организират за онези персонално избрани депутати, които са издигнати от инициативни комитети или партиите им не са преминали изборната бариера.
Друг интересен елемент е, че остава идеята да се вдигне двойно изборния праг за коалициите - сега той стана 8 процента плюс 1 процент за всяка следваща партия в коалицията след втората поред. В кулоарите на парламента обаче веднага намериха решение на този казус. Дори и фактически коалиции ще могат да се явят на изборите не като съюз, ако ползват регистрацията на някоя партиите.
На вота ще се гласува с две бели бюлетини - едната за мажоритарните кандидати, а другата за партийната листа. Бюлетините ще са бели интегрални и ще бъдат номерирани кандидатите и партиите, които ги издигат. По отношение на гласуването по електронен път се прие второто предложение на независимия депутат Светослав Спасов, което дава възможност да се избере кандидат по електронен път чрез автоматизирана система. Това е възможността да се гласува чрез машина, която се намира в тъмната стаичка, обясния самият вносител на идеята.
Отхвърлено беше предложението на група депутати от СДС, които искаха да бъдат заменени "тъмните стаички" за гласуване с гишета, както е навсякъде по света. Депутатката Мая Манолова подчерта, че това ще породи множество обвинения за манипулиране на гласоподавателите, а в някои населени места ще се следи кой как гласува и ще се подпомогне купуването на гласове.
От НДСВ заявиха в декларация, че няма да участват в заседанията на комисията, ако бъде приет вариантът за смесена система с мажоритарен избор на определен брой народни представители, каза пред журналисти след заседанието на комисията Ангел Найденов. Не мисля, че решението на комисията да прегласува текстовете е било определящо, добави той. По думите му комисията е в правото си да реши дали да се върне към текстове, които са били гласувани, и съответно да приема или да отхвърля подобни предложения. Решаващата дума има гласуването в пленарната зала, в това число и във вида на избирателната система, посочи Найденов.

Фотограф в бандата, отвлякла Киров, разкрива „24 часа"
Фотограф е участвал в отвличането на Киро Киров или е помагал на бандата след нападението над бизнесмена.
Този извод налагат трите снимки, които похитителите подхвърлиха на близките миналата събота. Те не са пратени с ММS, а в плик, както "24 часа" съобщи в началото на седмицата.
Анализ показва, че фотосите са направени не с дигитална, а с камера с лента. Те са със сравнително лошо качество, фонът зад Киро Киров е много тъмен и не се вижда нищо. Ясно е изображението само на пленника, който държи актуален брой на в. "24 часа" в ръце, оковани в белезници.
Лек блик върху стъклата на очилата на Киров показва, че фотографът е ползвал светкавица. Той сам е проявил лентата и е копирал снимките вероятно в домашна лаборатория, защото би било твърде рисково да занесе филма в обществено фото.
Анализът на трите снимки обаче не дава подробна информация за здравословното състояние на бизнесмена, освен факта, че е бил бит след нападението.
Вътрешното министерство не разполага с никаква информация, че Киров е получил инфаркт или пък, че страда от някакво тежко заболяване, категорични са източници на вестника.
Похитителите изобщо не са настоявали за бързи преговори заради медицински проблеми на пленника. Те винаги искат в началото голяма сума, но в крайна сметка получават много по-малко пари.
На фона на откупите, плащани в последните 3 случая преди Киров, уговореният от бандата 1 млн. лева със сина на жертвата Иван е една определено внушителна сума, коментират запознати.
Те отрекоха с голяма доза ирония и слуха, че веднага след отвличането бизнесменът е бил изведен в чужбина и изтезаван там. Все още откупът за живота на Киров не е предаден. Очаква се в следващите седмици бандата да даде своите инструкции на сина на бизнесмена Иван.

Януарските сметки за парно отиват в съда, пише „Сега"
Федерацията за защита на потребителите в България заведе дело срещу столичната "Топлофикация" заради проблемите с януарските сметки за парно в София. "Жалбата е подкрепена с исковете на 200 столичани, които са недоволни от нереално високите януарски сметки, спирането и намаляването на топлоподаването по време на газовата криза и липсата на реална компенсация за това", съобщи за "Сега" председателят на федерацията Павел Кърлев.
Примерът може да бъде последван и в други градове в страната, където имаше проблеми заради спирането на парното през януари.
Според юристите на организацията "Топлофикация" София е нарушила енергийния закон, според който не може да се спира подаването на ток, парно или газ, без министърът да е обявил ограничителен режим. През нощта на 6 януари 2009 г. софийската "Топлофикация" намали, а в някои райони направо спря подаването на топлоенергия. Заповедта на министър Петър Димитров за обявяването на ограничителен режим обаче е от 10 часа на 7 януари. "През това време "Топлофикация" трябваше да има достатъчно резерви от мазут, за да се справи със ситуацията, иначе трябва да бъде глобена от същия този министър, а това не стана", мотивира се Павел Кърлев. Проблеми с липса на мазут тогава имаха и някои други топлофикации - в Плевен, Бургас и Враца. Въпреки това в януарските сметки навсякъде пише, че отоплението е било 31 дни, което не е вярно.
Другото обвинение е, че въпреки европейската директива 32 и българския Закон за енергийната ефективност в сметките за парно продължава да липсва информация за реалното потребление на топлоенергия. От "Топлофикация" и от енергийното министерство се оправдават с наредба към закона, която уточнява, че ежемесечните сметки за парно се определят на базата на прогнозни дялове. Съдът трябва да определи дали директивата и законът или наредбата имат по-голяма тежест.
Сметки за реалната консумация могат да се правят, ако топлинните счетоводители минават да отчитат уредите по радиаторите всеки месец. През януари столичната "Топлофикация" твърдеше, че заради промяната на цената е направила такова извънредно отчитане, но във федерацията твърдят, че то е обхванало само малка част от клиентите й.
Павел Кърлев заяви, че изводите в доклада от проверката на януарските сметки, която Петър Димитров възложи на специална работна група с участието и на медии, са малоумни. "Все едно казват, че всичко с януарските сметки е наред, а тъпите абонати просто не разбират какво пише в сметките", каза той. Според него голяма част от клиентите, които са се присъединили към иска, са недоволни от компенсацията, която им е дала през февруари столичната "Топлофикация". "При някои от тях януарската сметка е надписана примерно със 100 лв., а през февруари им връщат само 24 лева", посочи Кърлев.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини