Министри раздават 15 млн. лв. за реклама преди изборите. Преглед на националния печат

"Сега":Министри раздават 15 млн. лв. за реклама преди изборите

Договори за над 15 млн. лв. за PR инициативи се канят да подпишат в дните преди изборите няколко министри, които управляват оперативни програми. Това става ясно от сайта на Агенцията за обществени поръчки. На практика сумата ще надхвърли 20 млн. лв., защото екоминистерството не е оповестило прогнозните цени за своята поръчка за медийно обезпечаване на комуникационния план, а министерството на държавната администрация все още не е решило за какъв период от време да наеме PR-фирма.
Според правилата на европрограмите 1% от общия бюджет на всяка от тях може да се харчи за информация и комуникация. Дали парите ще се похарчат наведнъж или на части - за всяка година поотделно, решава комитетът за наблюдение. Повечето министри са предпочели да изразходват сумата накуп.
Най-много пари ще раздаде министерство на икономиката - 6 800 000 лв. Те са за дейности по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013". От поръчката се разбира, че целта е сключване на рамково споразумение с трима изпълнители. С парите ще се готви концепция за комуникационния план на програмата, ще се организират пресконференции, семинари, кръгли маси, дискусии, обучения, информационни събития, реклама, социологически проучвания и икономически анализи.


"Дневник": МВР ще бори отвличанията със законови промени
Спешни промени в Наказателния кодекс (НК) поиска МВР заради зачестилите случаи с отвличания две седмици преди края на мандата на парламента. "Трябва да се въведе специално наказание за формиране на престъпна група за отвличания и да се отнема имуществото на престъпниците", заяви вътрешният министър Михаил Миков, който в последния ден от великденските празници събра представители на МВР, прокуратурата и ДАНС. По думите му "резултатите по разкриване на отвличанията са далеч от обществените очаквания и от желаното от МВР". "Чашата на търпението в обществото преля", добави главният комисар на министерството Павлин Димитров.
Още тази седмица Миков ще поиска депутатите да променят НК и за приготовление и помагачество при отвличания да се носи тежка наказателна отговорност, както и да се санкционира събирането на пари за откуп. Вътрешното ведомство ще настоява парламентът да съкрати преходния период за премахване на анонимните SIM карти, който е до края на годината. Миков отново ще натисне и за използването на разпечатки от телефонни разговори без контрол на съда, като ще иска среща с председателите на всички парламентарни групи.

"Стандарт": Спецове по грабежи отвлекли Сотиров

Двама от бандата, отвлякла Вене Сотиров, преди време са се занимавали с въоръжени грабежи по Околовръстното шосе в София. Те най-вероятно са тартори на групата, извършила няколко от най-големите "удари" през последната година. Такава е следата, по която работят разследващите, каза за "Стандарт" отлично информиран източник. Информацията е била получена още докато бизнесменът Киро Киров беше в плен на престъпниците. Полицията е разчитала на тази следа, за да задържи бандитите още преди седмица, но те успели да се изплъзнат. В медиите изтече контролирана информация, че в бандата има "къртица", недоволна от разпределението на 620 хиляди евро, платени за свободата на Киров. Малко след това последва ново отвличане. Полицаи предполагат, че похищението на Сотиров е демонстрация на сила пред МВР заради изявления, че престъпниците скоро ще бъдат заловени. Най-вероятно бандитите са наясно, че не могат да измъкнат стотици хиляди евро от близките на Сотиров, защото бизнесът му не може да се сравнява с този на Киро Киров. Разследващи обаче смятат, че похитителите имали информация, че Сотиров е продал имот или изтеглил кредит. Затова сега проверяват дали през последния месец той е получил пари, които да са примамили престъпниците.
Мъжът беше похитен на 16 април около 19,.00 ч пред дома си в ж.к. "Сухата река". Отвличането е направено демонстративно пред много свидетели, а жертвата е избрана, защото е без охрана, наблизо няма камери и не е очаквала атака, смятат специалисти. Акцията по отвличането не е подготвяна дълго и е избран най-лесният начин - бандити в полицейски униформи и със "служебен" "Опел Астра". По същия начин преди години униформени с "полицейски" коли извършваха въоръжени грабежи на Околовръстното шосе. Тогава стана ясно, че полицията има информация за бандата, но по непонятни причини не арестува заподозрените. След смени в ръководството на отдели, разследващи този вид престъпления, грабежите рязко намаляха.

"Монитор": Касапинът от "Соло" се предаде

Касапинът, който в петък вечерта уби вратаря на националния отбор по хокей Кирил Въжаров и приятеля му Васил Александров пред столичната дискотека "Соло", се появи в пернишката полиция. Извергът отишъл при постовия в 3 часа през нощта на неделя срещу понеделник и шокирал ченгето с признанието: "Аз убих двете момчета." Това разказаха за "Монитор" източници от разследването.
Убиецът е 24-годишният студент Илиян Тодоров от Перник. При ченгетата се появил с подкрепление от двама адвокати и веднага след като направил признанието, бил отведен за разпити.
Тодоров не е криминално проявен. Студент е в Нов български университет и живее на два адреса - в къщата на семейството си в Перник и в софийския квартал "Люлин". Съседите му там го определят като "самонадеян". Илиян е син на пернишкия политик от БСП Венцислав Тодоров. На парламентарните избори през 2005 г. баща му е бил седми в местната соцлиста, но не влиза в Народното събрание. В момента е шеф на Националната служба за растителна защита към земеделското министерство и е номиниран за третото място в кандидат-депутатския списък за бъдещия парламент от местната организация на БСП. Според тях Илиян се предал на органите на реда по съвет именно на баща си.
"Още през уикенда го разпознахме по записите на камерите пред "Соло" и по показанията на таксиметровите шофьори. В неделя сутринта полицейска кола отиде да го издирва в къщата на семейството му, но не го открили", разказаха ченгетата. След "посещението" на полицаите обаче Тодоров разбрал, че униформените са по следите му и решил да се предаде.

"24 часа": БСП политик накарал сина си убиец да се предаде

Червеният политик Венцислав Тодоров сам принудил сина си да се предаде, след като той признал, че е наръгал трите момчета от дискотека "Соло" в София,
Около 3 часа след полунощ в понеделник Илиян Тодоров, студент в София, се е предал в пернишката полиция с адвокатите си Стефан Даскалов и Йордан Павлов.
Младежът е единственото дете на шефа на Националната служба по растителна защита и съветник от БСП в Перник Венцислав Тодоров. Бащата е щял да бъде трети в новата кандидат-депутатска листа.
В събота сутрин пред дискотека на ул. "Позитано" в София смъртоносно в гръб бяха наръгани 21-годишният Кирил Въжаров, млада надежда на хокея, и 24-годишният Васил Александров. Третата жертва - Кирил Димитров, оцеля, след като беше наръган в белия дроб и претърпя операция във ВМА.
След убийството Илиян се качил в такси. Фотороботът, направен по описание на шофьора, съвпадал с видеоматериала от охранителната камера на заведението. Вчера криминалисти два часа претърсвали апартамента на родителите на Илиян в Перник. Не е ясно какво точно са открили. Семейството живее в кооперация "Колош". На площадката на 3-ия етаж е имало над 15 униформени.
"Съпругът ми е в тежка криза и не може да отговаря", бе единствената реплика на съпругата на Венцислав Тодоров - Петя.
Тя обяснила, че преди да се предаде, синът й е разказал, че на дискотека е бил с още 2 момчета и едно момиче. На излизане били нападнати от Кирил, Васил и Кирил Димитров. Илиян се защитавал и ги намушкал.


"Сега": Медиците ни искат компенсации от Либия
Петимата български медици и палестинецът Ашраф ал Хаджудж все пак решиха да искат компенсации за прекараните 8 г. в либийски затвор по обвинение в заразяване на деца със СПИН. "През този период те не са имали приходи, нито са могли да продължат квалификацията си", аргументира се холандската им адвокатка Лизбет Зегвелд пред АФП. Затова те претендират за милиони евро.
В писмо до либийския лидер Муамар Кадафи шестимата настояват за "хуманитарна помощ и финансова подкрепа". Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова и Ашраф искат и извинение, с което да възвърнат честта и достойнството си.
Копие на писмото е изпратено и до държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, правителствата на Холандия, Франция, България, както и до Еврокомисията. "Ще лобираме за международна подкрепа за натиск върху Либия", обясни Зегвелд.

"Дума": Прибират в паркинг каруците на Пловдив
Първият наказателен паркинг за каруци в Пловдив вече е готов. Той се намира до сградата на пожарната в жк "Тракия". Площадката ще приютява конфискувани каруци, тъй като по новата наредба за обществения ред този вид превозни средства ще бъдат репатрирани. Очаква се тази седмица общинските съветници да гласуват новите правила. Паркингът за каруци си има осветление и специално помещение за пазачите. Охраната ще е денонощна, защото се предполага, че ще има опити за връщане на каруците.
До месец ще бъде готов и вторият подобен паркинг, който ще се намира до фирма "Чистота" в район "Южен". Пловдивската управа вече разполага с необходимата материална база, с която да прекрати движението на каруци по улиците, хвалят се представители на общината.


"24 часа": Лекарски гняв срещу 35 000 лв. заплата
С 15 000 лв. месечно възнаграждение започва работа начинаещ кардиолог в инвазивна клиника на университетска болница "Св. Георги".
По-старите кадри получавали два пъти повече, а завеждащият - 35 000 лв. месечно.
Това стана ясно на среща на Българското хирургично дружество в Пловдив. Според шефа му доц. Божидар Хаджиев разликата с другите хирурзи е драстична. Те започвали със заплата 800 лв., която стигала до 1000 лв. с нощния и извънредния труд.
Като ръководител на клиника Хаджиев вземал 2000 лв.
Заплатите са търговска тайна, каза зам.-шефът на "Св. Георги" д-р Константин Зисов. Инвазивната клиника приема хора с инфаркти и аневризми на аортата от цяла Южна България. "На месец са 600 души. Работи се на 2 смени от 7 до 22 ч, идват и спешни."
В хирургичните клиники натоварването също е голямо, проблемът е в клиничните пътеки, договорени с касата по времето на министър доц. Божидар Финков, специалист по инвазивна кардиология, казаха от дружеството. Затова колегите ми получавали по 4-5 хил. лв. за лечение само на един. "Пълна глупост", коментира доц. Финков, шеф на кардиологичната клиника в софийската "Св. Анна"сега. Дори в позицията на министър нямало как да влияе на цените.
Според доц. Финков е абсурдно току-що назначен да взема по 15 хил. лв. И даде пример със заплатата си, която, въпреки че е шеф на клиника, "е много по-ниска.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини