Взривоопасен фашистки флаг "огря" Пазарджик

10-метров фашистки флаг, качен на 58 метра височина, първо изненада, после изнерви, а накрая изплаши Пазарджик вчера, написа в-к "24 часа".

Ранобуден гражданин видял как се вее байракът от коминана старата каучукова фабрика и повикал полиция, пожарна и Гражданска защита.

Вероятно алпинист, почитател на Хитлер, отбелязва по този странен начин рождения му ден вчера. Това подсказват въжетата, с които бе привързано огромното знаме - обикалящи целия комин, чийто диаметър в най-високата точка е 2 м. Затова и шефът на Гражданска защита инж. Кръстьо Кичов повика също трима алпинисти.

При внимателното разглеждане на малките метални стъпала на съоръжението стана ясно, че тези до земята са намазани с грес, за да са хлъзгави и максимално да се затрудни изкачването им и свалянето на знамето. Появи се и вариант снайперист да простреля въжетата, но бе отхвърлен заради опасността от рикошет към близките блокове.

56-те метра нагоре по комина се оказаха бойното кръщение за Иво Колчаков, Ясен Анчев и Андон Андонов, които на 4 април завършили курс за алпинисти. Без да се двоуми, Колчаков надяна екипировката и осигуряван от двамата си колеги от земята, тръгна около 14,15 ч към върха на комина.

40 минути се придвижваше към подножието на знамето. Когато обаче всички очакваха да пререже въжетата, алпинистът съобщи по радиостанцията, че вижда кутия с неизвестно съдържание.

"Виждам три картонени ролки, опаковани с изолирбанд, от които излизат проводници", казал Колчаков. Самите проводници са били преплетени през вървите и влизали в малка кутийка, съобщи шефът му Кичов, който е и сапьор. Той допусна, че това наистина е бомба, чийто детонатор е настроен да се задейства при опън, когато някой пробва да скъса или издърпа въжетата, прикрепящи знамето към комина. Затова и спешно извикаха специалисти по обезвреждане на взривове.

Вероятно цяла група е била ангажирана през нощта, за да бъде поставен нацисткият флаг, който е изработен професионално. Районът около комина е пуст, а стълбата до върха му не се вижда от близкия път и заради руините на бившата фабрика.

Заради опасност от поставено взривно устройство на алпиниста бе заповядано незабавно да слезе. Полицейски екипи започнаха отцепването на района около комина. Представители на дежурната оперативна група съобщиха, че са повикани специалисти от ДОТИ в София, които ще вземат решение как да бъде свален флагът.

Все още районът около бившата фабрика "Сила" е отцепен, предаде "Фокус".

Движението на автомобили по бул. "Александър Стамболийски", в участъка от кръстовището с улица "Петър Бонев" до пресечката с ул. "Стоян Ангелов", и пътя за село Бошуля е спряно. Има дежурни полицейски патрули.

Работата по случая с хитлеристкото знаме ще продължи и днес. Предстоят съвместни действия на териториална дирекция "Гражданска защита", Областната дирекция на МВР - Пазарджик, пожарната и Дирекция "Оперативно-техническа информация".

Actualno.com припомня, че вчера и в Бургас почитатели на Хитлер отбелязаха рождения му ден. Синагогата в града осъмна изписана със свастики.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини