Областният управител Никола Чанев направи отчет на първата година от мандата си

На 11 май се навърши една година от встъпването в длъжност на областния управител на Кърджали Никола Чанев. Във връзка с това той представи на пресконференция  отчет за свършеното през този период. Хората трябва да знаят дали областният управител заслужава или не заслужава заплатата си, заяви Никола Чанев.

По думите му най-голямата болка на хората от областта  и Кърджали е пътната инфраструктура и изграждането на околовръстния път на Кърджали. През лятото на 2017 г. е приет окончателният вариант на трасето след два експертни съвета, проведени през юни и август в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Значителна роля за ускоряването на този процес има доброто  взаимодействие на областния управител с министър Николай Нанков, който оказа изключително голяма подкрепа за този проект. На заседание на Регионалния съвет за развитие на Южен централен регион, проведено в областната администрация в Кърджали, е получена подкрепа за осъществяването и финансирането на проекта.  Благодарение на усилията на областната администрация околовръстният път на Кърджали е обявен за обект с национално значение. Започнали са отчуждителните процедури по трасето. Засега са приключили само в землището на село Дъждино. Надявам се в края на 2019 г. да започне реалното изграждане на околовръстния път, каза Чанев.

Особени усилия от областната администрация са  били положени по няколко инфраструктурни проекта –  ремонта на пътя Момчилград – Ивайловград,  който ще започне до броени дни, ремонт на пътя Кърджали – Мост – Манастир, който се очаква да стартира  през  септември, и за основния ремонт на пътя Кърджали – Ардино, който вече се извършва.

Със съдействието на областния управител през 2018 г.  в пътната инфраструктура на област Кърджали ще бъдат вложени около 45 млн. лева.

По отношение на регионалното развитие е форсирано  изграждането на индустриална зона край Кърджали. Тя ще бъде на площ 94 дка държавна  земя, която с решение на Министерския съвет е направена като апортна вноска в Национална компания „Индустриални зони”. Сключен е меморандум между  Национална компания „Индустриални зони” и областната администрация. Никола Чанев съобщи, че изключително сериозна фирма с над 100 милиона лева оборот в областта на автомобилостроенето проявява интерес към индустриална зона. Има запитване и от френска компания в сферата на оборудването на самолети.

Осигурени 2,2 млн. лв.  за укрепване на бреговете на река Крумовица. Подписан е договор по Интеррег  програмата за трансграничното сътрудничество България – Гърция. Това е  най-големият структурен проект с европейски средства, изпълняван от областната администрация. В момента тече  обществената поръчка за избор на изпълнител.

С помощта на областния управител е осигурено финансирането за водопровода на село Кьосево.

Един от най-големите проблеми на Кърджали е уличното осветление. Със съдействие на областния управител за подобряването му са осигурени 1,4 млн. лева. Общината не е възприела неговото предложение за съставяне на експертен съвет, който да гарантира пълна прозрачност и правилното усвояване на средствата.

Една  моя гордост е победата  в Административния съд в Кърджали, победата на кърджалийци  над местната власт за несправедливото вдигане на данъците. Нито аз, нито смятам кърджалийци са противници на плащането на данъци. Но немотивирането вдигане на данъците подкопава доверието в институциите. Никой не е съгласен да плаща по-високи данъци, а да живее в по-лоша среда. Няма една сфера на обществения живот, която да се е подобрила от 2003 г. насам. Нека първо видим резултати и тогава да искаме увеличаване на налозите, каза Никола Чанев.

Областният управител припомни, че е инициирал промени в Наредбата за опазване на обществения ред чрез групата на общинските съветници на ГЕРБ във връзка с множеството сигнали от граждани за високите нива на шума, нарушаване на спокойствието им от тържествата на открито в кв. „Боровец”.  След десетгодишно прекъсване Кърджали отново има кино. Стартирал е пилотен механизъм за дългосрочно партньорство между бизнеса и училищата, въведено е дуално обучение. На вниманието на Общинския съвет е поставен проблемът с високите цени на закрития плувен басейн, които не са били съобразени със стандарта на кърджалийци. Общинските съветници са възприели тезата на областния управител  и цените сега са по-социално поносими. В навечерието на 2 юни областната управа е организирала заря, както и на 20 октомври, с участието на представителни роти на Националната гвардейска част.  В дванадесетото издание на благотворителната кампания на областния управител „Да дарим надежда за Коледа” са събрани 20 хил. лева.

Областната администрация е внесла в Министерството на културата  предложение за актуване на седем знакови културно-исторически обекта на територията на областта. По този начин тези обекти ще могат да участват в европейски проекти.

Сътворено е най-голямото хоро на новия мост в историята на Кърджали. Реализиран е фестивалът „Кърджали – бъдеще с традиции”.

Не мога да дам оценка за работата си през  тази една година, тъй като не е правилно човек сам да се оценя. Надявам се гражданите на областта да са доволни. Правя всичко по силите си. Дали е достатъчно, те ще кажат, заяви Никола Чанев.

Валери КОВАЧЕВ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини