Слави "атакува" властта с над 70 000 гласа за референдум

Народното събрание, министерският съвет и президенството получиха днес копия от волята на над 70 000 граждани за референдум и промяна на избирателната система от пропорционална към мажоритарна. Акцията бе инициирана от екипа на Слави Трифонов, който заедно със своите сценаристи внесе подписката.
Походът между трите институции стратира малко след 12:00 часа, когато екипът на "Шоуто на Слави" пристигна с бус пред парламента, от който бе изнесена тежката кутия с разпечатаните подписи на над 70 000 българи, станали съпричастни с инициативата за свикването на национален референдум.

Пред Народното събрание шоуменът очаквано не бе посрещнат от председателя Георги Пирински, а от ръководителя на пресцентъра на Народното събрание Христо Краевски, който се опита да обясни на екипа, че за да се видят с Пирински е нужно да имат предварително заявена среща.

След това Краевски посочи, че приемането на подписката е знак на добра воля, тъй като подобни инициативи се внасят в парламентарната приемна, която се намира в другата сграда на Народното събрание.
"След като разбрах за категоричното Ви желание да внесете подписката в тази сграда, излязох отвън и съм готов да приема това, което предавате, и то да бъде заведено по съответния ред в деловодството на парламента", каза Краевски. "

"Подписите са на над 70 хиляди, но това са само цифри. Това са гласове, разпечатани само от онлайн гласуване. На всички ни е ясно, че волята на по-голямата част от българския народ е за смяна на системата. Защо господин Пирински не иска да ни приеме, защо не излезе, за да се запознае с волята на избирателите? Защото е политически щраус, а когато не влезе в следващия парламент може би ще си остане само щраус. Тези депутати вътре не искат да чуят гласа на народа, но ние няма да спрем до тук. Сега отиваме в министерския съвет, после в президенството. Ще чакаме отговор от тези институции, след това ще обмислим и следващите си действия", коментира Слави Трифонов.
След като подписката бе внесена в парламента Трифонов и неговият екип изчакаха около 20 минути някакъв отговор от страна на председателя Георги Пирински, но той така и не се появи.

"Ние искахме да предадем подписката на господин Пирински, за да може той да поеме отговорността за народния вот, а не да минаваме през безкрайната бюрокрация и в крайна сметка гласовете да изчезнат като онези 500 000 за Кремиковци", обясниха от екипа на Слави.

Нито Пирински, нито ръководителят на пресцентъра Христо Краевски обаче излязоха под проливния дъжд пред парламента, за да дадат разяснение около предстоящата процедура за внясянето на подписката. След това Трифонов и сценаристите се насочиха към министерски съвет, където трябваше да минат през дълги проверки и препращания от вход на вход, за да могат в крайна сметка да предадат подписката не на премиера Сергей Станишев, а на Соня Божилова, началник на отдел "Приемна" към МС.
Тя обясни, че максималният срок за отговор е три месеца, а минималният два от датата на внасяне. Както се случи и пред парламента обаче целият екип на Слави, както и журналистите бяха държани във фоайето на сградата и не бяха официално приети, дори в кабинета на пресцентъра.

В крайна сметка и втората кутия с вота за референдум бе приета и екипът на Слави се насочи към президентството. "Очакваме институциите да обърнат внимание на желанието на хората, защото в конституцията е посочено, че народът е суверен в тази държава. По закон властта може да организира референдуми и точно заради това ние внасяме тук тази подписка", каза Слави Трифонов.

Последната тежка кутия с народния вот се насочи към ситуираната от другата страна на улицата сграда на президенството. Там процедурата по влизането и приемането на подписката бе далеч по-лек. Екипът на Слави и отразяващите събитието журналисти дори бяха приети в пресцентъра на президента Георги Първанов, където четирима служители изслушаха представените от Трифонов и сценаристите му доводи за внасянето на референдум.

Представителите на Първанов, който по това време не бе в София, изразиха пълната подкрепа на президента към инициативата.

"Президентът бе запознат за вашето посещение, но ангажиментите му не позволиха да ви приеме лично. Упълномощени сме да ви предадем неговата подкрепа и желанието му за промени в избирателната система", обобщиха от екипа на Първанов.

След като подписката бе оставена и в президенството, екипът на Слави напусна сградата със смесени чувства и очакване на адекватна реакция от страна на властта.

"Ние няма да се откажем. Референдум трябва да има. Крайно време е народът да бъде чут, а не постоянно лъган. Трябва да променим системата, иначе никога няма да се оправим - ще виждаме може би нови лица в парламента, но те няма да са избраните от нас. Те просто ще обслужват все същите пагубни за България интереси", завърши Трифонов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини