Харчим 14 млн. за евро изборите. Преглед на националния печат

„Новинар":Харчим близо 14 млн. за евро изборите

13, 966 500 млн. ще похарчи държавата за провеждането на изборите за европейски парламент. Това заяви вчера министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев. В сравнение с похарчените за предишните евроизбори през 2007 година, сега ще бъдат отделени с 10 процента повече. По думите на министъра най-сериозно се увеличени разходите за осигурената от МВР охрана. В това перо разходите се увеличени от 2,4 млн. на 3 мнл. лева. Тази година няма да бъдат отделяни средства за закупуването на урни, а ще бъдат използвани тези от президентските избори през 2006-а и от евровота през 2007-а.

„Стандарт": Съдът спъна Синята коалиция

Върховният касационен съд върна за ново разглеждане делото за регистрацията на синия лидер Мартин Димитров на колегите си от СГС. Така на практика магистратите сложиха вчера край на Синята коалиция между СДС и ДСБ, като оставиха Пламен Юруков де юре председател на съюза. Той ще подписва кандидатдепутатските листи на СДС, но категорично отказва да сложи параф под списъци, в които фигурират "имената на хора, работили против СДС, или членували в БКП". Това означава, че Иван Костов, Евгени Чачев, Екатерина Михайлова, Веселин Методиев и още няколко души от ДСБ не могат да участват във вота за депутати в общи листи със СДС. Димитров действа като шеф на "Раковски" 134 с пълномощно от Юруков, то обаче не включва правото да регистрира листите в ЦИК. Предстои нова спешна среща между двамата, Мартин очевидно няма да бъде регистриран преди изборите, издадоха вчера сини депутати.
Вместо с Костов, СДС ще се коалира с трите партии от Движение "Напред" - ВМРО, ЗНС и "Гергьовден", и още няколко по-малки формации. Новата коалиция ще участва на изборите с регистрацията на СДС. Тоест всички обединени под марката формации ще се борят да прескочат 4% бариера за партия, а не приетия двойно по-висок праг за коалиции от 8 на сто.

„Новинар": Костов прибра Мозер, тя роптае срещу името

СДС и ДСБ подписаха споразумение с „Обединените земеделци" на Анастасия Мозер за присъединяване към синята коалиция и за общо явяване на изборите за национален и Европарламент. Това обяви вчера в парламента лидерът на земеделците Анастасия Мозер. Само преди два дни синият лидер Мартин Димитров заяви пред медиите, че Мозер и нейната формация засега няма да се присъединяват към дясната коалиция, защото са имали прекалено големи претенции, които десните не биха могли да осъществят.
Сега обаче според Мартин Димитров с присъединяването на Мозер десницата е много по-силна. „Това е автентичната десница", поясни той. Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че цени две качества в обединените земеделци - политическата почтеност и лоялността към каузата на демокрацията.

„Стандарт": Амнистия спаси ортаци на Топлото

Аверите на Вальо Топлото отърваха решетките. Обвиненията за безстопанственост срещу членовете на борда на "Топлофикация" АД ще бъдат свалени. Причината е влезлият в сила Закон за амнистията от 22 април тази година. Той освобождава Георги Рогачев, Пламен Василев, Илко Йоцев, Иванка Диловска и Георги Ненков от съд, тъй като наказанието за престъпленията, в които са обвинени, е до 3 години затвор. Срещу тях отпадат и исковете в размер на 438 хиляди лева за щети, нанесени от покупката на стотици луксозни стоки. Разходите са били описани като "представителни" и са за сметка на дружеството.
Бившият шеф на парното Валентин Димитров-Топлото обаче остава на подсъдимата скамейка, защото обвиненията му не попадат в графата, която амнистията обхваща. Необоснованото изразходване на близо 2 млн. лв. от "Топлофикация" в периода 2003 - 2006 г. се счита за умишлено нанесена вреда.

"Труд": Бойко Борисов скроил шапката на Сретен Йоцич
Софийският кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов организирал ареста в Белград на сръбския наркобос Сретен Йоцич, известен като Йоца Амстердам. "Българин скрои шапката на Йоца", пише в. "Курир".
"Йоцич е арестуван поради факта, че е неудобен свидетел срещу сегашния кандидат за премиер на България Бойко Борисов", съобщава на първата си страница изданието. "Курир" припомня, че в началото на април Йоца заяви, че Борисов му е подсигурил убежище в България и двамата са имали общ бизнес. "Борисов обаче надхитри Сретен Йоцич и му спретна арест, за да предотврати допълнителни обвинения срещу себе си."
Йоцич е в следствения арест от 4 дни, но ще остане там още 30. Заподозрян е в убийството на хърватския журналист Иво Пуканич през октомври м.г.
Според загребското издание "Глобус" арестът му бил дело на сръбския президент Борис Тадич. Така той искал да осуети атентат срещу себе си, след заплахите от страна на Йоцич.

„24 Часа": Четирима изгоряха в катастрофа край Пловдив

Четирима души изгоряха в лек автомобил "Пежо 206" с пловдивска регистрация при катастрофа, станала днес на 115 км от автомагистрала "Тракия" в близост до село Царацово.
Това съобщиха за БТА от пресцентъра на Областна дирекция "Полиция". Информацията е по първоначални данни.
Около 13.30 часа "Пежо"-то се е блъснало в лек автомобил "Волво" със софийска регистрация, вследствие на което се е възпламенило.
Трима души, пътници във втората кола - две жени и дете на една година, са откарани в болница за прегледи. Детето не е пострадало, а жените са с леки наранявания и вероятно ще бъдат изписани.
Причините за трагичния инцидент, самоличността на загиналите и ранените са в процес на изясняване. Към момента се извършва оглед на местопроизшествието с екип на Пожарната служба и полицейски служители.

„Дума": МЗ разполага с 82 000 дози тамифлу и 160 000 римантадин

В бюджета на МЗ са предвидени финанси за попълване на националния резерв от антивирусни средства. Лечебните заведения имат разработени планове за откриване в случай на нужда, на допълнителни легла и прием на повишен брой пациенти с грип. В инфекциозните клиники и отделения в университетските и областните болници има висококвалифицирани специалисти, които могат да оказват необходимата диагностика и лечение на тежки случаи на заболяването. Лабораторията по грип и остри респираторни заболявания към НЦЗПБ разполага с необходимата апаратура и консумативи за извършване на вирусологични изследвания. Очакваме в най-кратък срок да получим от СЗО разработваните в момента диагностикуми за доказване на вируса. Във всички регионални инспекции за опазване и контрол на общественото здраве са създадени запаси от малки количества антивирусни препарати и лични предпазни средства. МЗ разполага с 82 000 дози тамифлу и 160 000 римантадин, съобщи зам.-министърът на здравеопазването Емил Райнов. В страната се взимат всички мерки, които се вземат във всички европейски страни, посочи Райнов. България има Национален пандемичен план, по който епидемиолозите от Министерството на здравеопазването и от Националния център по заразни и паразитни болести работят. Български експерти участват и във всички съществуващи работни групи и съвети в рамките на ЕС.
Вчера правителството одобри позицията и състава на българската делегация за заседание на формален Съвет на Европейския съюз по здравеопазване в Люксембург. Българската делегация е начело с министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев. Позицията на България е, че страната ни ще продължава да следи развитието на ситуацията по отношение на новия грипен вирус и да въвежда в действие необходимите процедури съгласно решенията на Европейския съюз и Световната здравна организация (СЗО), съобщи агенция "Фокус".

„Дума": Синдикален Първи май
Регионалните съвети на КНСБ в цялата страна участват в акции, с които отбелязват Международния ден на труда - 1 май. Както съобщиха от пресцентъра на конфедерацията, в Силистра ще има празничен концерт с участието на местни самодейни колективи на площад "Свобода" в центъра на града от 10.30 ч. В Русе организират шествие от центъра на града до Парка на възрожденците, а в Кюстендил ще върви работнически турнир по минифутбол. Той се провежда с подкрепата на Българска работническа федерация "Труд, спорт и здраве" и община Кюстендил. Шуменци ще направят първомайски спортен празник на ученическия стадион с минифутбол, дартс и теглене на въже. Тържествен концерт от 11.00 ч. на пл. "Георги Измирлиев", Благоевград, ще събере гражданството, а вечерта е предвиден коктейл за официалния празник на КНСБ от 19.30 ч., Синдикален клуб-кафе, пл. "Георги Измирлиев" 3.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ne
    nezabravka
    0 0
    17:22, 1 май 2009
    Mnogo be!Za taq bedna durjava egasi i milionite!
Последни новини