20 модела нови коли по-евтини от старите. Преглед на националния печат

Идат новите милионери, отбелязва „Труд"
Земята е нашето богатство, казваше един социалистически лозунг. Поне за 8 фирми това е вярно. Те са станали милионери благодарение на Брюксел, като са получили по над 1 млн. лв. земеделски субсидии от Евросъюза. Агромилионерите лъснаха в четвъртък, когато фонд "Земеделие" публикува списък с всички бенефициенти от европейските фондове за гарантиране на земеделието и за развитие на селските райони за 2007 г.
Кореспондентите на "Труд" обиколиха страната и откриха тези фирми. Оказа се, че най-големите получатели на европейски пари са тези, които хранят държавата. А европейските средства са незначителна част от приходите им.
Повечето обработват хиляди декари, развиват ферми за животни, складови стопанства, имат автопаркове за десетки милиони левове. Кои са новите еврочорбаджии ?

Съпруга на действащ зам.-министър на земеделието е сред агромилионерите в списъка на фонд "Земеделие".
Пловдивската фирма "Тракия - РМ" ЕООД, собственост на жената на Димитър Пейчев - Халина, е в списъка на взелите европейски субсидии с 1 млн. 561 хил. и 588 лева.
Собствениците на дружеството не бяха открити, така че не е ясно за какво са получени средствата. По регистрация "Тракия - РМ" ЕООД се занимава с добив и преработка на радиоактивни редки метали и други суровини, геоложки проучвания, вътрешен товарен и пътнически транспорт, както и с автосервизни услуги.
Фирмата поддържа и пловдивското сметище край село Цалапица.

Варненци взели 598 118 лв.

Фирма, за която се смята, че е близка до варненската група ТИМ, е получила 598 118,40 лева субсидии от европейските фондове за земеделие през 2007 г.

"БГ Агро Земеделска Компания" ООД развива едро земеделие повече от 9 г. и обработва над 60 000 дка земеделски земи в землищата на 16 селища във Варненска и Силистренска област. Справка в ДАКСИ показва, че дружеството е регистрирано с 5000 лв. капитал, разделен на 25 дяла по 200 лв. Най-големият собственик е акционерното дружество "БГ Агро" с дялове за 3550 лв. По 11 % - дялове за 550 лв., притежават управителите Недко Малчев и Руслан Русев, а по 7% - Андреан Петров. Фирмата има транспортно звено от 20 товарни автомобила и селскостопанска техника на водещи световни марки. На 18 декември 2007 г. основният собственик на капитала на "БГ Агро Земеделска Компания" - "БГ АГРО", беше регистрирано в депозитара като емитент на безналични ценни книжа.

Чакат заявления до 15 май 2009 г.

Общо 2 896 388 хектара обработваема земеделска земя са регистрирани за подпомагане по Схемата за единно плащане за площ (СЕЕП) в Системата за идентификация на земеделските парцели към края на април. Това сочат данните на земеделското министерство.
Тези хектари представляват 80,5% от площите, регистрирани през 2008 година. По закон срокът за подаване на заявления изтича на 15 май. До 31 май те могат да правят корекции и допълнения, без да губят част от полагащите им се плащания. Към 30 април са подадени над 24 000 заявления в общинските служби по земеделие.
Областните и общинските служби ще работят от 8,00 до 20,00 ч включително в почивните дни и на националните празници. За тях сега няма дълга ваканция. Над 84 000 земеделски стопани в страната имат право да кандидатстват по СЕПП за 2009 г. Общият пакет средства е 287,399 млн. евро, което представлява подпомагане по 16 лева на декар.
Тази година за първи път земеделските стопани ще могат да кандидатстват и за подпомагане на глава животно.
Очаква се най-голям да бъде напливът за регистрация в последните дни от кампанията, както беше през миналата година, заявяват от Министерството на земеделието.
Оттам за пореден път призоваха стопаните да не чакат последния срок.

Режат пари заради недомислици

Не по-малко от 30 на сто от земеделската земя в България може да остане без европейски субсидии по схемата за единно плащане на площ, ако се реализират измислените нововъведения в правилата за регистрация на земеделските производители, подписани от министър Валери Цветанов, алармираха експерти. Така очакваните 287,39 млн. евро могат да се свият с 86,2 млн. евро. Причината е в налагането на изискване, според което правото на ползване на земеделска земя се доказва с нотариално заверени документи. Такова условие няма в европейските документи. Но съществува в българските изисквания на ведомството.
В същото време в бранша е ясно, че за миналата година само 22 млн. дка от 35-те млн. дка, обявени пред Европейската комисия за подпомагане, са имали такива книжа.

20 нови модела по-евтини от старите, пресмята „24 часа"

Заради рекордни отстъпки на нови автомобили на склад поне 20 модела са по-евтини от употребявани коли на по 1-2 години. От Honda предлагат 10 бройки от модела Jazz за по 19 999 лева. Същата кола само преди няколко месеца струваше над 30 хилядарки. Затова и употребявана хонда от същия модел е с 5 хиляди лева отгоре. Има уникална отстъпка от 30% и за Astra Classic II. Така този автомобил може да го вземете чисто нов сега за 16 511 лв., докато същият модел на 13 000 км се предлага за 18 бона.
Икономическата криза роди нов феномен на родния автомобилен пазар. Проверка на "24 часа" на цените на нови и употребявани коли установи, че поне 20 модела на 0 километра са по-евтини от използвани на по 1-2 години.
Вносителите на нови возила периодично пускат ограничени бройки коли на много ниски цени. Търговците предпочитат да изпразват препълнените си складове дори на загуба, само и само да продават, като по този начин "не затварят" за дълго време големи суми, които обикновено си набавят със заеми.
От друга страна, търговците на употребявани автомобили също са задръстени със стока и са внесли возилата на по 1-2 години на доста солени цени. Подобна е ситуацията и при частните обяви, където пък като нови автомобилите са били доста по-скъпи.
От Honda предлагат бройки от модела Jazz от старата версия 2008 на цена 19 999 лева. Същата кола само преди няколко месеца струваше в шоурума над 30 хилядарки. Затова и употребявана хонда от същия модел е с 5 хиляди лева отгоре, сочи справка от последните обяви в интернет сайта mobile.bg.
Дилърите на Opel пък правят уникална отстъпка от 30% на ограничен брой Astra Classic II. Така този автомобил може да го вземете чисто нов сега за 16 511 лв., докато същият модел на 13 000 км се предлага за 18 бона по автокъщите.
С 16 хиляди лева по-евтино може да ви излезе семейният ван Mazda5, стига да имате фирма. Толкова изгодно може да купите и чисто нов всъдеход SsangYong Actyon, при това с фабрична газова уредба.
С над 6 хиляди лева по- изгодно ще вземете нов джип Volkswagen Tuareg, отколкото такъв на 40 000 км. Много по-малко пари ще дадете също така, ако решите да си купите от наличните всъдеходи на Citrоen C-Crosser.
Лекотоварните ванове Fiat Doblo и Ducato, както и Peugeot Partner също струват с по-няколко хилядирки по-малко, отколкото тези с пробег.
Почти два пъти по-малко автомобили са били регистрирани у нас през първите месеци на тази година, сравнено със същия период през 2008-а, съобщиха от КАТ. От 1 януари до 23 април табели на нови и употребявани возила са поставени на 77 916 моторни превозни средства. За същия отрязък от време през 2008 г. са продадени 140 766 коли.
Поне 200 хиляди употребявани возила отлежават вече повече от година по стотиците автокъщи в страната. Тази цифра не включва и хилядите частни обяви, с които е нашарена почти всяка десета стара кола в големите градове.
С 53 процента са намалели продажбите на нови возила. Март обаче е месецът с продадени най-много нови превозни средства от началото на годината - 2543, докато през февруари те са били 2345, а през януари - 2300. Според специалистите относителното стабилизиране на пазара, макар и на двойно по-ниски нива от миналогодишните, се дължи най-вече на уникалните намаления и промоции от страна на вносителите.
Че това е така, си личи и от нивото на продажби на различните модели, които са били предлагани с отстъпки. Доста редуцираната цена на Aveo прави от него най-продавания на Chevrolet със 101 бройки от общо 190. Нов Citrоen C-Crosser са си взели 27 заможни българи. Заради добрата си цена лимузината Ford Mondeo също се харчи добре - 94 продажби до началото на април. От 115 спазарени мазди пък почти 1/4 са на вана "петица".
100 Peugeot Partner се предлагат на промоция, като вече са продадени повече от половината.
Във Volkswagen истински бум направи предишното поколение на Golf, който се търгуваше на голям процент отстъпка и бе предпочетен от 71 нашенци. Шестото поколение е купено засега само от 23-ма нашенци, защото е доста по-скъпичко. Рeкордно ниските цени на Tuareg пък му осигуриха 88 продажби.

Германците полудяха по Dacia и Skoda

Pумънският завод на Dacia в Питещи и този на чехите от Skoda, които преди Нова година бяха пред угрозата на съкращаване на служители, сега изпитват недостиг на работна сила.
Причината за огромния интерес към дачии и шкоди е главно германското правителство, което отпусна 5 милиарда евро помощ за съживяване на автомобилния бизнес. Немците побързаха да се възползват от схемата, която им позволява да върнат в автоморга коли на над 9 години за 2500 евро, в случай че купят нов автомобил. Така Dacia Logan излиза на купувачите 5 хиляди евро. Както и да го смятате, сумата за новата кола се равнява на две средно статистически заплати на германеца. Само за първите няколо месеца на годината в Германия са били пласирани над 30 000 дачии.
Поради силното увеличаване на търсенето най-вече на икономичните модели Fabia в заводите на Skoda се въведе шестдневна работна седмица. През последните месеци бе отчетено рязко увеличаване на търсенето на чешките возила в Германия и Словакия.
Във Франция пък е хит новия моделт на Dacia Sandero, работещ на бензин и на газ, който се предлага в страната за 8900 евро. Ако закупи тази румънска кола обаче, французинът получава правителствен бонус от 2000 евро за придобиване на нов екоавтомобил. Към това се прибавя и връщане за вторична обработка на стар срещу 1000 евро. Така цената стига до доста привлекателните 5900 евро за чисто нова дачия.
В Испания правителствената програма за стимулиране на пазара започна да действа едва през втората половина на март. Сумата за подпомагане е доста впечатляваща - 1,2 милиарда евро.

БСП с мисия "Презареждане"

Млади социалисти презареждат БСП. Оригинална кампания с филмови елементи за вота замислят червените. Те тръгват на мисия "Презареждане". Целта е в 40 ключови града в цялата страна да се представят новите лица на партията. Младежите ще бъдат показани по съвсем нетрадиционен начин, който за момента обаче се пази в дълбока тайна на "Позитано" 20. Все още нямаме точна дата на старта на третия епизод, коментира за "Стандарт" Кирил Добрев, който работи над сценария на червената кампания.
"Режисьор" е лидерът на партията и премиер Сергей Станишев.
Заради забавянето на изборния закон и партийните форуми социалистите все още не са определили кои нови имена със сигурност ще влязат в листите. Засега е ясно само, че това са хора между 30 и 40 години. Източници на "Стандарт" коментираха, че сред младите лица ще бъдат червеният ловешки лидер Димитър Горов, зам.-министърът на икономиката Явор Куюмджиев, както и премиерският икономически съветник Драгомир Стойнев. Те бяха ключови участници в първите два епизода - "Запознай се с нашите" и "Запознай ме с вашите".
Макар конкретните имена все още да не са ясни, от "Позитано" 20 вече готвят обучение на 240 кандидат-депутати за следващия парламент. В медийния тренинг най-вероятно ще се включат журналисти, които ще подложат на кръстосан разпит бъдещите парламентаристи. Семинарите ще бъдат след 10 май, обясни секретарят на Изпълнителното бюро Антон Кутев. Той очаква още на Гергьовден червеното ръководство да се събере, за да свика Висшия съвет в дните до 9 май. На форума Столетницата трябва да утвърди евролистата, водачите за парламентарните избори и мажоритарните кандидати.
Европейските избори ще са първи тур на националните, отсече пък соцлидерът Сергей Станишев. Той даде символичен старт на кампанията на митинг в Борисовата градина в София. Традиционният червен празник събра близо 1000 души от София и областта, Враца и Перник. Въпреки проливния дъжд социалисти от различни поколения скандираха "БСП" и "Победа" с балони, знамена и цветя. Ръководството на партията видя в дъжда предзнаменование, че на БСП ще й върви по вода на предстоящите избори. Извървяхме този път благодарение на вашето доверие, заяви Станишев пред множеството и поиска подкрепата на избирателите, за да преведе България през трудностите, които предстоят. Натрупахме безценен опит и доказахме, че можем да се справим с трудните ситуации, допълни премиерът. Лидерът на софийските социалисти Румен Овчаров пък изрази категорично мнение, че България няма право на импровизации с властта. Той призна и несвършеното от червеното управление - непостроените магистрали, проблемите с еврофондовете, неуспешната реформа в съдебната система.
Отчетът на свършеното с поглед към предстоящото е в основата и на клип, който БСП пусна за 1 май. Не става дума за част от кампанията, тогава ще имаме други клипове, обясни Антон Кутев. Единствените пари, които са платени за рекламното филмче, са по тарифите на телевизиите, допълни той.

Листата на БСП за евровота готова на 9 май, обещава „Дума"

Листата с кандидат-депутати за Европарламент на Коалиция за България трябва да е готова на 9 май, Деня на Европа. Това прогнозира вчера левият евродепутат Кристиан Вигенин. Той коментира, че забавянето с крайното решение за листата не е заради някаква партийна "драма", а защото на "Позитано" 20 паралелно номинират и кандидатите за национален парламент. По негово мнение в листата ще има баланс, познати лица и млади хора. Кристиан Вигенин смята също, че предстоящата предизборна кампания трябва да обяснява на хората, че всеки техен глас е от значение, както и че е важно кои точно ще са избраните депутати и с каква политика отиват в ЕП.
Вигенин коментира резултатите от проучване на "Евробарометър" за нагласите у нас към вота за Европейски парламент. Българите, които твърдо са решили да гласуват на 7 юни, са 31 процента. 15 на сто пък категорично са заявили, че няма да участват във вота за евродепутати, сочи изследването. Михаил Христов от Информационния офис на ЕП в София обясни, че резултатите са близки до средните за ЕС. Но добави, че проучванията са от средата на януари и средата на февруари, тоесто от период, в който все още предизборната кампания не е започнала и цифрите могат да се променят. Кристиан Вигенин е оптимист, че избирателната активност у нас ще е около, а вероятно и над средната за ЕС.
Според проучването 32 процента от анкетираните знаят, че изборите за Европарламент ще са през 2009 г., а само една част от тях могат да посочат, че ще са през месец юни. Вигенин открои в изследването, че България е сред страните, при които най-решаващо за избор за кандидат за ЕП е какви са неговите възгледи по отношение на националните въпроси - 57 процента, докато средната цифра за ЕС на този въпрос е 35 процента. Като тревожен резултат той посочи, че България е страната, в която най-висок процент от негласуващите коментират, че гласът им няма да промени нищо - 79 процента. Същият резултат по думите му е постигнат само в Австрия. Според Вигенин ситуацията в българския политически живот и общото разочарование от политиката имат своето значение. Изследването на "Евробарометър" показва още, че 57% от българите силно се вълнуват от темата безработица. Икономическият растеж е посочен на второ място от 52% от анкетираните, трети са инфлацията и покупателната способност.

Война в СДС, описва „Труд"

Истинска война между старото и новото ръководство на СДС се разгоря вчера. Синият лидер Мартин Димитров обяви, че още в понеделник на извънредно заседание на Националния съвет ще предложи да бъдат изключени от партията предшественикът му Пламен Юруков и настоящият зам.-председател Пламен Радонов. Това стана ден след като Радонов внесе в ЦИК документи за самостоятелна регистрация на партията за евроизборите с пълномощно от Юруков (той представлява СДС пред институциите, защото Димитров още не е вписан в съда).
СДС има решение за явяване на изборите с ДСБ като Синята коалиция.
"Това е криминален опит за подмяна на СДС", отсече Димитров и допълни, че подписката за регистрация на сините е събрана с помощта на ДПС и БСП. За регистрация на партия по закон се изискват 150 000 подписа. Юруков е изтеглил от сметката на партията 50 000 лв. и ги е превел в БНБ за депозит на СДС за вота. Което е нарушение на финансовия правилник на партията, припомни Димитров. В него пишело, че суми над 5000 лв. се харчели само с решение на Националния изпълнителен съвет (НИС), а такова нямало - нито на вписания в съда, нито на новия НИС.
"Това деяние е напълно нелегитимно и ще бъде търсена и политическа, и правна отговорност за документна измама", отсече синият лидер. И призова избирателите да се ядосат и да ги подкрепят във войната, която ДПС и БСП водят срещу автентичната десница.
"Труд" научи още, че Радонов в почивния ден вчера е внесъл в ЦИК дубликат от липсващото му удостоверение от Сметната палата за финансовите отчети на СДС. Без този документ регистрацията не можеше да мине. В СДС пък имали данни, че отново хора на ДПС са съдействали за получаване на копието. Силва Дюкенджиева, която вчера бе дежурна в ЦИК, обясни, че представеният дубликат е с печат и заверка "вярно с оригинала". Имал и придружаващо писмо с оригинален подпис на шефа на Сметната палата Валери Димитров, удостоверяващо валидността на документа. Цялата документация на СДС щяла да бъде разгледана на заседание на ЦИК след почивните дни.
"Подадените от Пламен Радонов документи за регистрация на СДС са подпечатани със фалшив печат", реагираха от "Раковски" 134. "Труд" получи от синята централа копие от печата на партията, фигуриращ в съдебните й регистрации и във фирменото отделение на Софийския градски съд, и картинка на този, с който са подпечатани документите, внесени от Радонов (виж по-долу). Според синята централа само единият е легитимен, а документи, в които фигурира другият, са с невярно съдържание.
Контраверсията пък е, че като представляващ СДС Юруков може да си издаде печат и той да е легитимен.
Ако Юруков и Радонов бъдат изключени от СДС, формален председател на партията вероятно ще стане зам.-председателката по съдебна регистрация Любов Панайотова. "След толкова категорични решения на Националния съвет как СДС да се яви на избори, направеното от Юруков е недостойно и политически нелегитимно", каза тя. Главният секретар на сините Иван Сотиров отсече, че имат резервни планове за реакция.
Синята коалиция, към която преди ден се присъдениха и земеделците на Мозер, излезе с декларация за пълно доверие към Мартин Димитров и обвинение, че БСП и ДПС са обявили война на демократичните принципи и свободата.
Според Юруков самостоятелната регистрация на СДС не пречи за бъдеща такава на Синята коалиция и действията му били "за всеки случай" - ако коалицията закъснее с подписката си.


Проклятието върху една партия, анализира „Труд"

Безмилостната война в СДС влезе в последната си, решаваща фаза. Така би изглеждало едно военно комюнике за действия на фронта, когато две страни се сражават за всяка педя земя, за всеки човек или за всеки символ на каузата.
В случая обаче не става въпрос нито за земя, нито за хора, още по-малко за кауза. Тази поредна битка в СДС, която пламна през 2001 г. със загубата на изборите, се води на една-единствена фронтова линия - "за" и "против" Костов. Това е тъжната истина. За съжаление.
А Мартин Димитров се оказа неподготвеният военачалник, който не само не предотврати братоубийствената война, но и не успя да проведе синята партия между острите политико-процедурни рифове така, че накрая все пак нещо да остане от нея. Воплите, че БСП и ДПС му пречат, че му подлагат прът в каруцата (която той води към Костов), са жалки и го излагат като лидер.
Защото твърденията на Мартин, че друга партия диктувала на сините структури и на СДС-активистите да направят регистрация за евровота пред ЦИК са доказателство само за едно - че той няма никакъв авторитет пред тях. И щом може "хора под натиска на ДПС и БСП", както той се оправдава, да поведат организацията му за избори, то изниква въпросът - какъв е Мартин в тази партия? Политически избран, но юридически нелегитимен лидер, който половин година не можа да сложи ред в партийната документация така, че тя да бъде акуратна пред съда. И да не занимава обществото с комико-трагичното си оплитане в съдебни процедури.
Откакто пожела да оглави СДС, Мартин Димитров вървеше все след събитията и разчиташе все някой друг да му свърши работата.
И сега, в 12 без 5, отново виси на врата на две институции, извън политиката (СГС и ЦИК), които трябва да свършат това, което той не направи като политик. СГС за пореден път да проверява документите от сините събрания и евентуално да го обяви за председател (не се знае кога и дали), а ЦИК евентуално да отхвърли подписката, с която Пламен Юруков вече регистрира СДС за евроизборите.
Ами ако съдът отново прецени, че легитимността на Мартин е недоказана? Или пък не успее да вземе решение до вота? Ами ако проверката на ЦИК покаже, че от 18-те хиляди подписа на Юруков поне 15 хиляди, колкото са необходими, са редовни, тогава какво става? СДС-то на Юруков отива само на изборите, а СДС-то на Димитров се закача за Костов. Но без марката СДС. Просто се претопява в ДСБ. И изчезва от политическото пространство.
Това е тъжната картинка, в която Димитров е в политически цайтнот, а Юруков - в юридически комфорт. Морала го оставяме настрана. Дори и на спешно свиканата вчера пресконференция на СДС-то на Мартин той отново показа, че е отчайващо назад с материала.
Първо, на този брифинг стана известно, че "Синята коалиция" тепърва ще започва да събира подписи за регистрацията си пред ЦИК, а срокът изтича на 12 май. (Странно какво са правили досега Димитров и Костов, докато Пламен Юруков е събирал подписи в страната!)
Второ, удостоверението на Сметната палата (заверено с оригиналния подпис на шефа на палатата проф. Валери Димитров) за финансовото състояние на СДС, за което Мартин разчиташе, че няма да попадне в ръцете на Юруков, вече е пристигнало в ЦИК. Докато на "Раковски" 134 Мартин като дете се радваше, че отсъствието на това писмо ще препъне регистрацията на СДС-то на Пламен, в ЦИК вече слагаха печат върху дубликата на документа, удостоверявайки неговата акуратност. Димитров дори и това не бе проверил, както и факта, че пред ЦИК важи и копие.
Трето, срещу заканата на Мартин Димитров да изключи в понеделник Пламен Юруков от СДС като "превратаджия, предател, манипулатор, конспиратор, продажник, зависим човек и несъстоял се политик" набеденият за всички злини в СДС вади един-единствен аргумент: "Аз регистрирах СДС, защото губим време и има риск СДС да остане без регистрация за изборите. Не съм нарушил устава, не съм действал срещу партията, не съм направил нищо лошо. Напротив, дадох им коз да се опълчат срещу Костов." Да, ама точно този коз в СДС-то на Мартин не го искат. Освен това не е ясно кой кого ще изключва: нелегитимният ще гони легитимния. Представяте ли си тази картинка-чудо след два дни?
Четвърто, на упреците на Димитров, че Юруков е внесъл в ЦИК документи с невярно съдържание, защото е престъпил решение на Националния съвет, според което СДС се явява на изборите като част от Синята коалиция, Юруков вади контрарешение - СДС не може да върви на изборите заедно с хора, които са разцепвали синята партия и са вредили на единството на десницата.
И, пето, всички, не само вдясно, знаеха, че в СДС от седмица тече подписка за регистрация пред ЦИК. И Мартин нищо не направи, за да я спре, ако тя е нелегална. Защо? Листовете с подписите са пристигали на "Раковски" 134. Той не е ли виждал това? Стоящият зад него на брифинга главен секретар Иван Сотиров е бил предупреден, че тя ще бъде внесена в ЦИК. И единствено вярното от патетично заканителното изказване на Сотиров срещу онези, които "клонираха СДС", е, че "с този грандиозен скандал има риск традиционната десница да не участва в изборите". Да, рискът е огромен! И ако това се случи, ще е краят на СДС. Ако, дай боже, не се случи, няма гаранции, че скандалът ще подейства оздравително на СДС.
Защото разцеплението е факт, кой кого клонира, тепърва ще се изяснява, кой кого ще гони от СДС, вече е все едно, а отвратеният от вождистките ежби в синята партия избирател ще си каже: тези не могат да си подредят къщата, а искат да управляват държавата. През 2001-ва развеждащите се в СДС не можаха да си поделят автомобилните гуми, днес - печатите на партията
Навремето премиершата Елена Костова беше направила удивително признание: "Който се докосне до нас, изгаря!" От тази прокоба не успяха да избягат Надежда Михайлова и Петър Стоянов, а сега - Пламен Юруков и Мартин Димитров. За жалост - и синият избирател.



Гонят от СДС Радонов и Юруков за предателство, отбелязва „24 часа"
Пламен Юруков може да стане първият изключен от СДС лидер на партията в нейната история. Той и бившият главен секретар Пламен Радонов ще бъдат предложени за най-тежкото наказание по устав на извънреден Национален съвет (НС) в понеделник.
Това съобщи председателят на СДС Мартин Димитров вчера. От името на ръководството той обвини двамата в предателство заради соловата акция по самостоятелна регистрация на СДС в ЦИК за европейските избори. Партията заедно с ДСБ и други формации е част от "Синята коалиция", която тепърва ще се записва в комисията и от вчера събира подписи. Невъзможно е една политическа сила да се регистрира два пъти.
"Това е криминален опит за подмяна на СДС. Такъв преврат не е опитван в новата българска история. Ще бъде потърсена политическа и правна отговорност. Така се постъпва с предатели", закани се вчера Мартин Димитров.
Той разказа, че Радонов е действал с пълномощно от Юруков, който формално още се води председател на СДС. Занесъл 18 355 подписа. Юруков прехвърлил от сметката на партията 50 хил. лв. депозит към Сметната палата. Със закъснение набавили и документ от финансовия орган, какъвто има Мартин Димитров. Според сините такъв дубликат не може да се издава. "Интересно как са го получили в почивен ден със задна дата", попитаха оттам. Заявиха, че внесените документи и финансовият превод са с фалшив печат - истинският не бил излизал от централата и е с изображение на лъвче. Използваният от Радонов няма картинка и шрифтът е различен.
Затова сините ще претендират за документна измама. Преводът на парите пък бил в нарушение на финансовите правила - над 5 хил. лв. се харчат само с решение на НИС, а не еднолично от лидера.
Мартин Димитров призова софийския съд час по-скоро да го впише като легитимен лидер, след като ден по-рано върховният препоръча това.
"Магистратите да не влизат в схемите на БСП и ДПС", настоя Димитров. Според сините именно двете управляващи партии дърпат конците на Юруков. При неговото изключване партията можела да представлява от неговия зам. Любов Панайотова до вписването на новото ръководство.
Сините бяха категорични, че няма вариант коалицията да бъде спряна от участие на вота.
Пламен Радонов и вчера не вдигаше мобилния си телефон. Юруков бе добър да обясни гледната точка на двамата. Повтори, че всъщност са направили добро за в случай, че "Синята коалиция" не успее да събере подписи и да се регистрира. "Тогава какво ще стане? Никой на никакви избори няма да участва. В момента от мухата се прави слон", заяви Юруков. Отрече акцията им да е била тайна: "Радонов 2 часа им говори за това на НИС. Обясни им, че трябва да има резервен ход", каза той. И сподели, че е изумен от бурната реакция на съпартийците.
Мартин Димитров не отрече последното. Тогава обаче никой не повярвал, че двамата ще се осмелят на този ход.
Според Юруков той като формален шеф няма проблем да си извади колкото иска печати на СДС за 10 лв. Той се ангажира при успешно вписване на "Синята коалиция" да изтегли регистрацията на СДС. Но не и "ако направят глупости", визирайки вероятно обявеното изключване. Не каза ще отиде ли на заседанието в понеделник. Според него по устав НС няма право да го изключи, а само местната организация - Велико Търново, където е и Пламен Радонов.
От "Раковски" 134 обаче увериха, че висшият орган може да гони свои членове без проблем.

СДС подгони лидерите си, отбелязва „Стандарт"

Де юре лидерът на СДС Пламен Юруков и главният секретар на партията Пламен Радонов ще бъдат изключени на извънреден форум в понеделник. Това обяви вчера синият шеф Мартин Димитров. Поводът е, че в четвъртък вечер Радонов подаде в ЦИК документи за регистрация на СДС за самостоятелно участие на евровота. Според съда той и Юруков са легитимното ръководство на "Раковски" 134.
Димитров обаче нарече двамата "предатели". Според него Юруков и Радонов са направили опит за преврат в партията.
Скандалът избухна, след като Върховният касационен съд върна за преразглеждане делото за регистрацията на Мартин Димитров на първа инстанция. Така той остана във висящата позиция "избран, но незаконен" шеф на "Раковски" 134 и няма право да подписва документите на партията, в това число и изборните листи. Юруков пък отказва да подпише списъци с кандидат-депутати, в които фигурират имената на Иван Костов и още няколко човека от ДСБ. Така на практика Синята коалиция между двете партии се оказа бламирана.
Радонов пък внесе в ЦИК 18 000 подписа за регистрацията на синята партия за евровота. С пълномощно от Юруков пък е изтеглил и 50 000 лева от сметката на СДС, необходими за регистрирането на формацията за участие в изборите. Това е станало без необходим документ от Сметната палата, скочи Мартин Димитров.


Опит за преврат в СДС, коментира „Монитор"

След като съдът върна за ново разглеждане делото за регистрацията му, Мартин Димитров тръгна да узурпира властта в партията с противоуставни методи.
Несъстоялият се председател на СДС ще пробва да направи преврат срещу легитимния лидер на партията - Пламен Юруков, стана ясно вчера. На извънредна пресконференция Димитров обяви, че ще поиска Пламен Юруков и Пламен Радонов да бъдат изключени от партията.
Причината е, че в четвъртък те подадоха в ЦИК документите за регистрация на СДС за самостоятелно участие в евровота. Юруков има законното право да го стори, но Димитров обяви хода му за "криминален опит за подмяна на СДС". И допълни, че ще свика в понеделник извънредно заседание на Националния съвет на партията, на което ще настоява за санкционирането на Юруков и Радонов.
Сини юристи обаче предупредиха, че дори заседанието да се състои, а делегатите да изпълнят желанието на Димитров, решението им ще е незаконно. "Причината е, че в устава на СДС изрично е записано кой и по какъв начин може да свиква заседание на НС. Това право има само председателят, който го прави по решение на НИС. Тъй като съдът отказа да регистрира Мартин Димитров и новото ръководство на партията, легитимни са само Пламен Юруков и старият НИС на СДС", разясниха те.


Новата мисия на Сивия кардинал, анализира „Капитал"

Когато Христо Бисеров публично обяви преди осем години "Не ме отписвайте от политиката", заканата му прозвуча като отчаян вопъл на политик, който окончателно слиза от политическата сцена. Тогава той игра ва банк срещу разполагащия с целия властови ресурс в държавата по онова време Иван Костов и загуби битката. Поведението му изглеждаше като политическо харакири, защото беше изключен от СДС. Оттеглянето му от политиката обаче се оказа тактическо.
Днес след почти четиригодишно анонимно присъствие в парламента Христо Бисеров играе същата игра, този път като острие на Доган срещу Костов. Той излезе

Пак на сцената

със същата "кауза" като преди девет години. Да не допусне Синята коалиция (СДС-ДСБ) до участие в следващото управление със сочената за победител на парламентарните избори ГЕРБ.
В разстояние само на седмица Бисеров даде три пресконференции като председател на временната комисия по случая "Сретен Йоцич". Депутатът от ДПС се сочи и като автор на предложението за двойното увеличаване на изборната бариера за коалиции, макар че то услужливо беше внесено от Яне Янев. От начина, по който тръгна проверката на депутатите за пребиваването на сръбския мафиотски бос в България, стана ясно, че мишените на мнозинството от БСП и ДПС са Бойко Борисов и Иван Костов, по времето на чието управление Йоцич е живял у нас. Целта на 8-процентната бариера пък е да затрудни максимално влизането в парламента на дясното обединение. Евентуалното отпадане на десните ще постави Бойко Борисов в тежката ситуация или да управлява с БСП, или да остане в опозиция, или да се стигне до нови парламентарни избори.
"Имам вид на

Човек със затворен характер

но сред познати и приятели съм общителен и с чувство за хумор. Обичам да шофирам и никога не съм глобяван. Пуша по две кутии цигари на ден, но не прекалявам с кафето. Косата ми вече побеля и ползвам очила при четене. Ставам сутрин рано, но си лягам преди полунощ". Тези откровения направи Христо Бисеров преди девет години, когато изненадващо реши да пусне в интернет данни за имотното си състояние. Тогава той официално беше главен секретар на СДС и председател на ключовата парламентарна комисия по национална сигурност. Неофициално всички го наричаха Сивия кардинал, човекът зад кулисите, който обаче разпределя власт. Още - кадровикът на синята партия, ловкият апаратчик, дясната ръка на Иван Костов. Мълвата го сочеше като държател на ключа от черна каса на СДС, в която според слуховете се вливаха потоци пари от митниците. Имаше и предположения, че всъщност влиянието на Бисеров върху митниците се трансформира в частни банкови сметки. Заради тези подозрения беше известен и като човека с куфарчето. Сочеше се и като благодетел на повечето приватизационни сделки по онова време, сред които скандалната приватизация на русенското предприятие "Хлебна мая". С името на Бисеров се свързваше просперитета на турския бизнесмен Фуат Гювен, който за кратко време се сдоби с безмитна бензиностанция на свиленградската митница и успя да приватизира хотел в родния му град Хасково и търговски обекти по международния път Е-80. Приписваха му се връзки с изгонения от България заради заплаха за националната сигурност руски бизнесмен Денис Ершов. На "Раковски" 134 даже се шегуваха, че приватизацията в България може да спре само ако пропадне мобилната връзка между Бисеров и протежето му Захари Желязков, който тогава оглавяваше Агенцията за приватизация. Разбира се, и до ден днешен никой не може да каже кое от всичко това е истина и кое мит, защото Христо Бисеров никога не е заемал управленски пост, а предпочиташе да стои в сянката на подставени от него лица. Но си има философия - "майсторлъкът в политиката не е да акумулираш власт, а да раздаваш власт" и че "ще си още по-голям майстор, ако държиш контрола на пакета акции".
Само споменаването на името му тогава обаче довеждаше до вцепенение, както партийните функционери на СДС, така и редовите седесари. Журналистите пък го недолюбваха, защото отминаваше повечето им въпроси с мълчание, или от устата му се изтръгваше само безнадеждното междуметие "тц!". По тази причина откровенията му в интернет тогава се възприеха като сензация. Обясненията му обаче откъде е взел парите, за да купи къщата си зад Военна академия в столицата, бяха само поводът Бисеров да излезе на светло. Истинската причина обаче беше

Разривът с Иван Костов

Официално заради противоречията с тогавашния лидер за коалиционната политика на синята партия. Неофициално - бившият премиер отряза достъпа му до властови и финасов ресурс като отстрани хората му от директорските места в приватизацията и митниците.
Последваха серия от изявления, в които Бисеров първо настояваше СДС да преосмисли отношението си към ДПС и да стане партньор с партията на Доган, а след това призова тогавашния министър-председател и лидер на СДС Иван Костов да се оттегли от премиерския пост и да се направи ново широко дясно правителство. Битката беше на живот и смърт, като Бисеров се опита чрез близките си депутати в парламентарната група на ОДС да организира преврат на тогавашния премиер. Плановете му се провалиха, след като политикът, на когото разчиташе най-много на подкрепа - бившият президент Петър Стоянов, отказа в последния момент да застане зад идеята. Последва изключване от СДС, сформиране на собствена партия ЕКИП, няколко срещи в Мадрид с решилия вече да влезе в българската политика Симеон Сакскобургготски. Ако някой преброи интервютата на Христо Бисеров за една година - от лятото на 2000 до 2001 г., със сигурност ще се окаже, че те са много повече, отколкото всичките му медийни изяви за десетгодишната му политическа кариера дотогава. А

В началото

тя изглежда така: влиза в СДС веднага след 10 ноември 1989 г. като активист на Клубовете за гласност и преустройство, а по-късно оглавява Зелената партия в Хасково. След като зелените напускат съюза, Бисеров става член на Консервативната екологична партия, чийто лидер е Филип Димитров. В Хасково и до днес се носи като легенда как през 1990 г. малка група хора се разхождат край реката, която минава през града. Единият от тях дърпа на връвчица надуваемо крокодилче. Оказва се, това е екологичен протест срещу замърсяването, а човекът с крокодилчето е хасковският адвокат Христо Бисеров. Други пък си го спомнят от първите митинги на СДС в града, когато той е неизменно на сцената, облечен със семпло шлиферче. Съгражданите му обаче едва ли са предполагали, че само след няколко години Бисеров ще управлява с твърда ръка синята партия. Депутати днес си спомнят, че Бисеров дължи възхода си на Филип Димитров. Казват още и че когато напуснал лидерския пост на СДС, лично Димитров лобирал пред Иван Костов Бисеров да стане главен секретар. Тези, които са работили с него, го описват като интелигентен, с добра интуиция при подбора на кадрите, но без харизмата да бъде лидер. И още - че самият той осъзнавал това и по тази причина предпочитал да бъде човекът в сянка.
"Това ли е Сивия кардинал на СДС?", питаха се сини активисти, след като противно на очакванията отстраняването на Бисеров мина безболезнено и не се отрази по никакъв начин на мнозинството на ОДС в парламента, нито чак толкова фатално на местните структури на партията - запазената територия на бившия главен секретар.
За разлика отпреди девет години този път

Бисеров няма право на грешка

Защото ако и сега не успее в мисията си по отстраняването на Костов, може да загуби позицията си при Ахмед Доган. А това със сигурност ще означава окончателен край на политическата му кариера. В СДС също не му останаха съратници, след като подкрепяния от тях Пламен Юруков безславно напусна поста си след серия от скандали. Хората на Бисеров в СДС се провалиха и като не успяха да наложат своя фаворит Румен Христов. (Сини партийни функционери твърдят, че той дължи поста си на земеделски министър в служебния кабинет "Софиянски" именно на тогавашния главен секретар.) Битката за лидерския пост в СДС в края на миналата година минаваше и по линията про-Костов и анти-Костов. С избирането на Мартин Димитров за председател и създаването на "Синята коалиция" Бисеров инкасира поредната си загуба срещу бившия премиер.
Тогава митът за Сивия кардинал ще се срути. И ще стане ясно, че Бисеров е бил обикновен апаратчик, оказал се на точното място - в СДС, в точното време - победата на синята партия на парламентарните избори през 1997 г.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини