Емблематичните роли сами "избират" актъорите си

Да си блестящ актьор означава не само да играеш добре пред камерите, но и да си доста прозорлив и да можеш да прецениш коя роля ще ти донесе най-голям успех.

Много от съвременните филмови актьори изненадващо са демонстрирали в даден момент от кариерата си именно липсата на това качество, отбелязва френският сайт "Линтернот".

Ролята на Индиана Джоунс в първия филм за авантюриста "Похитителите на изчезналия кивот" може да бъде определена като ролята на цял един живот. Именно от нея се отказал Том Селек. Мотивът му бил, че по онова време се снимал в сериала "Магнум" и не искал да насочва вниманието си върху друг персонаж. Така в Индиана Джоунс се превъплъти Харисън Форд и тази роля му донесе небивал успех и затвърди позициите му на един от най-великите представители на американската актьорска гилдия.

Харисън Форд обаче се оказва специалист в приемането на роли, които първоначално не са били предназначени за него. Подобно нещо се случва и с ролята му във филма "Беглецът". Там персонажът на Беглеца е бил създаден първо за Алек Болдуин, който обаче сметнал, че участие в екшън филм ще бъде лошо за кариерата му. Така ролята получил Харисън Форд, а днес "Беглецът" е смятан за най-добър филм в жанра на "филмите за преследване".

Третият случай, в който Харисън Форд взима роля, предназначена за друг, е тази на Хан Соло от "Междузвездни войни". Персонажът първоначално трябвало да бъде поверен на Бърт Рейнолдс. Когато прочел сценария на първия филм от междузвездната поредица, той обаче го намерил за доста детински и отказал офертата. Така отново блестяща роля се озовала в ръцете на Харисън Форд.

Мишел Пфайфър се отказала пък от ролята на агентката Кларис Старлинг, която преследва канибала доктор Лектър в "Мълчанието на агнетата". Ролята и цялата лента се сторили прекалено зловещи на посветилата се на грижите за децата си Пфайфър и тя отказала офертата. Ролята прие Джоди Фостър и не сгреши, защото персонажът й донесе втора награда "Оскар".

Също като Пфайфър и Джеръми Айрънс сметнал проекта "Мълчанието на агнетата" за прекалено зловещ и пълен с насилие и така отказал офертата на режисьора Джонатан Дем да изиграе доктор Лектър. Със задачата се зае Антъни Хопкинс и това му донесе "Оскар".

Когато френският режисьор Жан-Пиер Жьоне пише сценария за "Невероятната съдба на Амели Пулен", той мисли само за една актриса, достойна да се превъплъти в образа на странната млада дама. И това не е Одри Тоту, а британската актриса Емили Уотсън. Емили била силно заинтригувана от персонажа и до последно залъгвала Жьоне, че ще участва във филма. Отказала се почти преди началото на снимките, защото сметнала, че френският й не бил достатъчно добър, та да се появи във френскоезична лента.

Всеизвестно е, че ролята на доктор Ели Сетлър от "Джурасик парк", изпълнена от Лора Дърн, първо е била предложена от режисьора Стивън Спилбърг на французойката Жюлиет Бинош. Малко известен е обаче фактът, че Бинош от раз отхвърлила офертата с аргумента, че би изиграла само ролята на динозавър в подобен род филми. Вероятно Бинош е имала нещо лично срещу Спилбърг, защото му казала, че той бил специалист в създаването на блестящи филми за мъже и за динозаври, но не специалист, който пресъздава до съвършенство женската психология.

Били Кръдъп трябвало да бъде романтичния главен герой Джак Доусън от лентата "Титаник". Той обаче отхвърлил офертата за персонажа с мотива, че ролята била прекалено блудкава. Така честта да се превъплъти в персонажа на Доусън имал Леонадро ди Каприо, който в "Титаник" затвърждава способността си да играе и драматични герои, а точно това го превърна в един от любимите актьори на Мартин Скорсезе.

Когато Куентин Тарантино набира актьорски състав за филма си "Кучета в резерв", той иска да повери ролята на Мистър Ориндж на Джеймс Уудс. Агентът на актьора бързо го разубеждава, с аргумента, че филмът е прекалено пълен с насилие, а режисьорът все още не е известен. Резултатът е, че ролята е поверена на Тим Рот, а когато Уудс все пак гледа филма, първата му работа е да уволни агента си.

Подобен проблем Тарантино има отново и няколко години по-късно, когато създава персонажа на Бил в "Убий Бил" специално за Уорън Бийти. Той почти успял да убеди Бийти да участва във филмовия му проект. Накрая обаче Бийти, който се снима рядко, но пък в качествени филми, отказал офертата, защото сметнал сценария на филма за прекалено мрачен за вкуса му. Така ролята се падна на Дейвид Карадайн.

Но това не е единствената прочута роля, отказвана от Бийти. Той имал възможността да изиграе Майкъл Корлеоне, синът на персонажа на Марлон Брандо в "Кръстникът". Ролята му била поднесена буквално на сребърен поднос, но точно в този момент Бийти нямал желание да я изпълнява и така честта се паднала на Ал Пачино. Смята се, че това е най-лошата преценка на Бийти за оферта за роля.

Но никой не е застрахован от подобна погрешна преценка и пример за това е самият Ал Пачино. Той пък имал оферта да изиграе персонажа на бизнесмена, влюбил се в проститутката от "Хубава жена", но сметнал, че сценарият е прекалено калпав. Така в ролята се превъплъти Ричард Гиър и филмът направо накара рейтингът му да достигне шеметни висоти. А подобно нещо в този момент определено било нужно на Гиър, защото неотдавна той се отказал от участие в първия филм от поредицата "Умирай трудно", защото не искал да се пробва в екшън филми. Поредицата донесе небивал успех на Брус Уилис, приел нежеланата роля.
Сексапилната Катрин Трамел, която с едно прекръстосване на краката в лентата "Първичен инстинкт" взриви кинофеновете по целия свят, е трябвало да бъде първоначално Ким Бейсинджър. Актрисата сметнала ролята за прекалено вулгарна и я отказала.

Както направили после и Мишел Пфайфър, Ема Томпсън, Джулия Робъртс и Мег Райън. Накрая ролята се падна на Шарън Стоун и я изпрати директно в групата на най-скъпоплатените актриси на Холивуд.

Боксьорската драма "Момиче за милиони" донесе "Оскар"-и на Хилари Суонк и на режисьора на филма Клинт Истууд. Малко известен е фактът, че ролята на Суонк трябвало да бъде изиграна от Сандра Бълок. Бълок дори се опитала да привлече към проекта режисьора Шекар Капур. Продуцентите на филма обаче заложили на Истууд в последния момент, който пък се спрял на Суонк за ролята на боксьорката Маги.

В края на 90-те години най-популярният Агент 007 Шон Конъри мисли за пенсия и за автобиография и е трудно някой да го убеди отново да се върне на снимачната площадка. Този някой не може да бъде дори режисьорът Питър Джаксън, който му изпраща сценария на трилогията "Властелинът на пръстените", с цел да го убеди да бъде неговия фантастичен мъдрец и магьосник Гандалф във филмите по романите на Джон Роналд Руел Толкин.

Конъри връща сценария с лаконичната забележка: "Много интересен проект, но нищо не разбрах от сценария". Ролята получава сър Иън Маккелън.

Робърт де Ниро подобно на Леонардо ди Каприо е любимец на Мартин Скорсезе и никога не отказва оферти на режисьора. Когато обаче Скорсезе му предлага персонажа на Бил Касапина в "Бандите на Ню Йорк", Де Ниро все пак го прави, защото чул, че снимките ще продължат много дълго. Решението му е правилно, защото снимките продължават още по-дълго от планираното, заради проблеми с бюджета, а пък ролята на Бил Касапина е изпълнена блестящо от Даниъл Дей Луис.

Малко известен е фактът, че Робърт Де Ниро трябвало да участва и в "Титаник" в ролята на капитан Смит, командвал злощастния кораб. Този път той отказва предложението не от професионални подбуди, а просто защото броени дни преди началото на снимките е повален на легло от тежък гастроентерит.

Джон Траволта никога е нямало да се сдобие с имиджа на лошото момче с коженото яке, ако Хенри Уинклър беше приел ролята на красавеца-бунтар Дани Зуко от "Брилянтин". Уинклър обаче се изплашил именно от имиджа в стил лошо момче на Дани и се оттеглил от проекта. Отказът наказва актьора за цял живот и той никога не успява да спечели славата, която донесе на Траволта именно бунтарят Дани Зуко.

За доста глупав отказ на роля се смята този на Кейти Холмс. След ролята на Рейчъл в "Батман в началото", логично беше тя да се появи в "Черният рицар". Холмс обаче отказала ролята в този филм и тя била поверена на друга миловидна актриса Маги Гиленхал.

Отказът си Холмс аргументирала с желанието си да участва в лентата "Луди пари" с Даян Кийтън и Куин Латифа - филм, който днес всички са забравили за разлика от "Черният рицар".

Когато човек спомене името на Мисис Робинсън от легендарната лента "Абсолвентът" с Дъстин Хофман, в съзнанието му веднага изниква образът на актрисата Ан Банкрофт, превъплътила се в персонажа. Всъщност това трябвало да бъде Жан Моро, както първоначално искал режисьорът на лентата Майк Никълс. Продуцентите на филма обаче изобщо не искали да поверят ролята на французойка и така, когато Жан Моро се почувствала напълно нежелана, тя сама се отказала от ролята.

Главният герой в "Матрицата" - Нео, се свързва винаги с лика на актьора, който го изигра. Всъщност Нео е трябвало да бъде цветнокож. Първоначалният избор на братята Уашовски за тази роля бил Уил Смит. Когато обаче Смит прочел сценария, той му се сторил прекалено сложен и това го накарало да се откаже от ролята - нещо, за което Смит признава, че съжалява и до днес.

Марк Уолбърг трябвало да изиграе един от двамата каубой - гейове в спечелилата няколко Оскара лента "Планината Броукбек". Актьорът, който е известен с нежеланието си да се снима гол, отказал офертата, защото във филма имало доста недвусмислени за неговия вкус секс сцени.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини