Тръгват влакове с душ и интернет

Нов вид спални вагони, оборудвани с баня, климатик и интернет, пуска в нощните влакове от юни БДЖ. Първите от рециклираните немски возила показа днес министърът на транспорта Петър Мутафчиев на Централна гара Пловдив, информира Стандарт.
30-те вагона са изработени от негорими материали и имат сигурна пожароизвестителна система, която се задейства дори от дима на една цигара. Спалните купета са оборудвани с контакти от 220 волта, чрез които пътниците ще имат възможност да ползват електрически самобръсначки, сешоари и лаптопи по време на пътуването.

В момента БДЖ провежда изпитания за осигуряване и на допълнителна екстра - пускането на безжичен интернет в новите вагони.

Връзка със световната мрежа ще бъде осигурена и в доставените втора ръка вагони тип "Бистро". Освен всички удобства на спалните, те разполагат с места за пътуване и тоалетни, пригодени за инвалиди.

Цените в бистрото пък са като в депутатско барче - бирата струва 1 лев, кюфтето е 90 стотинки, а кафето - 50 стотинки.

Първите 12 спални вагона и три "Бистро" тръгват от 1 юни по линиите от София за Варна, Бургас и Кардам, както и от Пловдив за Варна.

"Още 18 спални и два с бюфет ще бъдат доставени и пуснати до края на юни", съобщи шефът на НК БДЖ Христо Монов. През следващите пет години компанията предвижда да закупи 22 нови вагона, 50 електрички и 20 локомотива на стойност 1,2 милиарда лева.

Транспотният министър обаче не спести и лошите новини.

"Икономическата криза удари чувствително БДЖ през последните три месеца", обяви той. Особено силно спадът се чувствал при товарните превози, които трайно са намалели с близо 40 на сто.

"Заради липсата на влакове рязко са намалели и приходити от такси за ползване на линиите, заради които НК "Железопътна инфраструктура" отчита над 70 милиона лева недостиг на средства. Засега единствено се наблюдава леко увеличение на пътникопотока в железниците", каза министърът.

Мутафчиев обаче предупреди, че заради кризата ще се наложи от работа да бъдат освободени още железничари. Транспортното и социалното министерства са провели общо съвещание, на което са преговаряли как да се намали социалната цена на антикризисните мерки.

"Ще бъдат разработени програми за преквалификация на освободения персонал", каза министърът. Той заяви, че разчита на сътрудничество и помощ от синдикатите и останалите организации, за да могат заедно да преодолеят трудните времена, които очакват железниците.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини