Земетресение разлюля столицата и редица други градове

Земетресение бе усетено в столицата и в редица български градове. Магнитутът му е 5,4 по скалата на Рихтер.

Около 19.20 ч. трусът бе усетен в София, Кюстендил и Благоевград. Земетресението не продължи повече от 5 секунди, като бе почувствано по-осезаемо по високите етажи на сградите.

Минути по-късно последва второ по-слабо земетресение, което също бе усетено в София. То беше с магнитуд около 5,2 по скалата на Рихтер, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации.

По данни на Сеизмологичния център към Геофизичен институт на БАН в 19 часа и 18 минути българско време е регистрирано земетресение с епицентър на около 160 километра в югозападна посока от София, извън територията на страната.

Земетресение разлюля за кратко и Пловдив преди минути. Трусът се усети и по ниските етажи на жилищни кооперации. Засега няма данни за щети и разрушения. Според читатели - трусът е бил със сигурност хоризонтален.

Земетресението, което бе усетено в столицата и в района на Пловдив, Пазарджик, Кюстендил, Плевен и други градове, не е на територията на България, съобщи Румяна Главчева, научен сътрудник в Геофизичния институт на БАН.
Данните се обработват и други подробности засега не са известни.

Земетресение с магнитуд 5,0 по Рихтер разтърси Гърция в 19.17 часа, съобщиха от Европейския-средиземноморски сеизмологичен център.

Епицентърът на земния трус е бил на около 75 километра северозападно от Солун. До момента няма данни за жертви и разрушения.

Земетресение с магнитуд 5,4 по Рихтер разтърси и Македония, съобщиха от Националния сеизмологичен институт на САЩ. Епицентърът на земния трус е бил близо до Валандово и на около 125 километра югоизточно от Скопие.

Обобщената информация от сайта на Европейския средиземноморски сеизмологичен център, държавните институции, гръцки и македонски медии показва, че Гърция, Македония и България усетиха земетресението от 5,4 степен по Рихтер.

В последните часове сайта http://www.emsc-csem.org публикува информация за няколко труса на територията на Гърция - някои са вторични, други са значително по-слаби от тези, които могат да се усетят от хората.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини