Лек трус разлюля София. Преглед на националния печат

Георги Първанов: Кирилицата укрепва българската държава, пише "Дума"

Стотици хиляди ученици, студенти, учени, преподаватели, граждани, представители на държавната и местните власти отбелязаха вчера празника на славянската писменост с шествия и изяви в цялата страна.
Над 1500 ученици от всички столични училища, седем духови оркестъра и седем мажоретни състава от София, Велико Търново, Кърджали, Белоградчик и с. Новачене участваха в шествието в столицата от НДК до Народната библиотека. В него се включиха президентът Георги Първанов, министрите Даниел Вълчев и Стефан Данаилов, вицепремиерът Меглена Плугчиева, зам.-кметовете на София Йорданка Фандъкова и Минко Герджиков, началникът на ГЩ на БА ген. Златан Стойков, учени от БАН и от Софийския университет "Св. Климен Охридски", студенти. Стотици столичани приветстваха шествието с ръкопляскане, мнозина се присъединиха към него.
Този празник би трябвало да е не само отношение към миналото, но и да ни зарежда с енергия и ново отношение към културата, образованието и науката, каза пред журналисти президентът Първанов. Укрепването на българската държава е неразривно свързано с разпространението на кирилицата, 24 май е реалното основание за нашето достойнство и самочувствие, добави той.

„Труд": Лек трус разлюля София

Днес в 19:18 ч. е регистрирано земетресение с магнитуд 5,2 по скалата на Рихтер на територията на страната, съобщи БТА, цитирайки Министерството на извънредните ситуации.
Епицентърът на земния трус е бил извън територията на България, на северния бряг на Дойранското езеро в съседна Македония, но беше усетен на територията на цяла Югозападна България, включително в София, Кюстендил, Благоевград, Петрич, Пазарджик, Пловдив, Гоце Делчев, Перник, Сандански.
Пет минути по-късно земетресение със същия епицентър, но с магнитуд 4,2 по скалата на Рихтер отново бе усетено у нас, но само по високите етажи на градовете в Югозападна България. Земетресенията в района на Дойранското езеро в Македония продължиха и по-късно. В 19:31 и 19:35 ч. са регистрирани още две с магнитуд трета степен.

„Стандарт": Партии вземат по 43 бона за депутат

Над 10 милиона лева си поделиха парламентарните партии предизборно. Парите от увеличената държавна субсидия носят на политическите централи малко под 15 000 лв. на месец за всеки депутат. Сумите за януари, февруари и март са изплатени в началото на май, научи "Стандарт". Така точно преди вотовете за европейски и роден парламент касите на "Позитано" 20, "Врабча" 23, "Раковски" 134 и т.н. са натежали с милиони или стотици хиляди левове от джоба на избирателите.
Сумата от държавния бюджет се определя според броя на действителните гласове на последните парламентарни избори. След промените в Закона за политическите партии от януари парите за 1 глас са увеличени от 2 на 5% от минималната работна заплата. Взехме по около 43 000 за първото тримесечие за всеки народен представител, признаха партийни лидери.
На независим депутат обаче пари не се полагат, те остават в сметката на партията, с която е влязъл в парламента. Ако отцепникът се присъедини към друга ПГ, полагащата му се сума го следва при новите колеги. Задължително условие е новоизбраната партия да се е явявала пред гласоподавателите и да има свои собствени депутати.
Така например ПГ на "Ред, законност, справедливост" с лидер Яне Янев - в момента с 11 депутати от различни партии, има право на 473 000 лв. за трите месеца на 2009 г. Така е по закон, парите вървят с депутата в новата му група, заяви Димитър Абаджиев от РЗС, бивш член на ДСБ. Докато бях независим, сумата за мен оставаше при Иван Костов, каза още той.

„Новинар": Разбиха нова група за „черно тото"

Антимафиотите са разбили нова организирана престъпна група от град Червен бряг, занимаваща се „черно тото" и незаконни залагания по интернет, съобщиха от МВР вчера. Печалбите на групата, които са стотици хиляди левове, се влагали в друга престъпна дейност. Сигналът за незаконното букмейкърство дошъл още през август миналата година.
Групата се занимавала с приемането на незаконни залагания, като използвала програми за партньорство с букмейкърски къщи, които нямат разрешение за организиране на хазарт у нас. Престъпниците определяли коефициенти и изплащали печалби за спортни състезания само на българи. По време на акцията в Червен бряг са претърсени четири адреса.
Събрани са достатъчно доказателства за 33-годишния организатор и двамата касиери, които събирали и изплащали залозите. Иззети са две компютърни конфигурации, принтер, свързан с компютър, за отпечатване на коефициенти и програми за спортни състезания. Антимафиотите са открили и множество тефтери с коефициенти за залагания и лица, участвали в престъпната дейност. Предстои оценка на направените залози, паричните потоци, сметките и установяване на други съучастници в схемата.

„Стандарт": Ягоди и домати рязко поевтиняха

Цените на ягодите, доматите и краставиците рязко паднаха през изминалата седмица. Ягодите поевтиняха с 27,1% - от 4,30 до 3,10 лв. за килограм на едро, обявиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Оранжерийните краставици поевтиняха с 16,7 на сто за седмица и се предлагат средно по 1,15 лв. за килограм. Цената на оранжерийните домати падна с 13,7 на сто до 2,15 лв. за килограм. Зелето е с 2% по-евтино и се търгува по 0,50 лв./кг на едро. Зелените чушки също понижават цената си, която за седмица падна с 10% до 2,53 лв./кг на едро. Цената на картофите обаче се повиши със 7,1% до 0,60 лв. за килограм. Портокалите поскъпнаха с 3,5% до 1,19 лв./кг на едро, но бананите поевтиняха с 2,2% до 2,27 лв. Замразените пилета и малотрайните колбаси поевтиняха с 1,1% съответно до 3,59 и 4,68 лв. за килограм. Цената на едро на кашкавал "Витоша" се понижи с 1,2% до 8,50 лв., а на кравето сирене с 1,3% до 3,69 лв. за килограм.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини