Наближаваме критичния за България период в сеизмично отношение

"Месеците април-май 2010 година са най-критични в сеизмично отношение за България", заяви Кирил Стойчев, председател на Българската астрологична асоциация. Астрологът припомни, че има от две години прогноза за сеизмична активност, според която през 2009 година - април и май ще има земетресения.

По думите на Кирил Стойчев е добре да има подобни дългосрочни прогнози, а не да се правят прогнози от днес за утре, защото това всява паника и страх, информира агенция Фокус.

Астрологът допълни, че България е в сеизмична зона – имало е силни земетресения и ще има силни земетресения.

"Това са природните закони, ние не можем да ги променим", коментира Стойчев. По думите му има определена цикличност и тази цикличност може да бъде предвидена с астрологични методи, като тя не е линейна – на всеки пет или на десет години.

Прогнозата на Кирил Стойчев е, че от 2008 година до 2023 година, е един период на повишена сеизмична активност в България. Най-критичните месеци миналата година, тази, а и следващата, са април – май. Астрологът допълни, че не може да се посочи точно кой ден ще бъде земетресението, но астрологията има инструментаруим, с който да направи прогноза.

Кирил Стойчев бе категоричен, че и през следващите години ще станем свидетели на подобни земетресения.

До края на годината е възможно отново да има земетресения, но с астрологични методи това не може да бъде предвидено.

Кирил Стойчев посочи, че е направил изследване, обхващащо период от 150 години назад, като е изследвано кога се случват земетресения в България. Оказва се, че месеците април и май са най-критични, което е свързано с разположението на слънцето в зодиакален знак телец.

Астрологът посочи, че няма по-голяма статистика за периода от създаването на България до наши дни.

"Ако има такава статистика е възможно с астрологични методи, да се направят и по-точни прогнози", коментира Стойчев. Липсата на информация на кои дати, години, през по-далечните периоди, се случват такива земетресения е проблем, по думите му.

Кирил Стойчев коментира, че проблемът не е в прогнозите на астролозите и че те предизвикват страх в хората.

"Проблемът идва от несигурността на хората в качеството на построените жилища", заяви той.

Астрологът даде пример с Япония, която е сеизмична зона, със силни земетресения, но хората там нямат такъв страх. По думите му там се строи качествено и всеки блок отговаря на антиземетръсните норми.

Същевременно директорът на Геофизичния институт към Българската академия на науките ст.н.с. Николай Милошев информира, че не би трябвало да има по-силни земетресения.

Директорът обобщи, че трусовете от вчера и днес са общо над 250, но повечето от тях са микро земетресения. Най-силното било вчера около 19 часа, с магнитут 5.2.

Епицентърът е бил на границата между Гърция и Македония, а най-близкото населено място е град Валандово, Македония. Най-близкото българско населено място е град Петрич – на около 40-50 км от епицентъра. Близо до сеизмологичното огнище е и село Ключ.

Веднага след него са последвали още две земетресения с магнитут 4.8 и 4.5. по скалата на Рихтер Земетресението, което усетихме днес към 12.30 часа е било с магнитут 3.4.

Според Милошев нещата вървят към успокоение. Зоната на македоно-гръцката граница е позната на сеизмолозите отдавна.

Магнитут от порядъка на 5.2 по Рихтер обаче е на границата между силните и слабите земетресения, затова от БАН смятат, че няма място за притеснение.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини