КАТ минава на фишове. Преглед на националния печат

Македонският трус може да размърда огнища тук, предупреждава „24 часа"

Македонските трусове от огнището Валандово могат да подсетят съседни огнища като Кресна, Пловдив или Солун.
Това съобщи вчера ст.н.с. Бойко Рангелов от Геофизичния институт на БАН.
А Кресна е в пъти по-мощно огнище. Именно то генерира най-силното земетресение в Европа за последните 200 години - на 4 април 1904 г.
Изследвания на учените при предишни сеизмични събития показали, че обикновено има пренасяне на напрежение към другите огнища, когато някъде се освободи енергия. Това обаче изисква по-дълго време - до десетки години.
Земетресенията, които притесниха половин България в вчера и в неделя, ще ни безпокоят поне още месец, допълни сеизмологът.
Причината е в особеностите на труса, сред които е и дългият афтършоков период (на много трусове след основния силен).
Валандово е опасност за трите страни - нашата, Гърция и Македония, тъй като се намира във възловата точка между границите на трите държави, уточни Рангелов.
Земетръсният процес в района се развива по посока североизток-югозапад, което значи към България и Гърция.
Местоположението на огнището се определя от сблъсъка на двете големи континентални плочи - Африка и Европа.

297 труса за 25 часа удариха Балканите, брои „Труд"

Точно 297 земетресения удариха само за едно денонощие Македония и бяха усетени у нас и в Гърция от 17 ч в неделя до 18,30 ч снощи. Всички трусове бяха "уловени" от сеизмолозите от Геофизичния институт към БАН. Най-мощният трус бе от 5,2 по Рихтер в 19,18 ч в неделя. Той, както и последвалите го стотици земетресения, бяха с епицентър между Валандово и Ново село (на територията на югозападната ни съседка) - на 160 км югозападно от София.
Сред най-мощните трусове се открояват няколко - на 24 май в 17,13 - от 3,3 степен по скалата на Рихтер, в 17,24 ч - от 4 по Рихтер, в 19,24 ч - от 4,8 и в 22,37 ч - 4,5 по Рихтер. И вчера имаше засечени силни земетресения - в 7,50 ч с магнитуд от 3,9 по Рихтер, в 10,45 ч - от 3-та степен, в 10,59 - 4 по Рихтер, в 12,31 ч - 3,4 и 13,38 ч - 3,7. Докато екипът на "Труд" беше в Геофизичния институт, учените отчетоха още един трус, но за щастие слаб - от втора степен по Рихтер.
Макар епицентърът да беше в Македония, то половин България, а и Гърция, усетиха мощното земетресение от 5,2. Също и другите по-силни.
Паниката накара бабите в Петричко два дни да не излизат от храмовете и да се молят Господ да спре земетръсите. "Сигурно сме много грешни, щом така ни люля", коментираха възрастните жени. След поредния трус вчера в 10,59 ч някои чиновници в града си взеха отпуск, защото искаха да бъдат близо до семействата си. Други петричани пък споделиха, че земното разместване разхлопвало сърцата им.
Естрадната легенда Лили Иванова не престана да пее, а оркестърът й да свири, докато земята под Благоевград се тресеше. Гласовитата дама изнесе концерт в неделя вечерта в града. Интересът към нея накара хиляди да дойдат на концерта и така Благоевград се спаси от паника, защото хората мислели трусовете за ефект от силните децибели. В същото време свлачище пък затрупа Кресненското дефиле. Докато екипи разчистваха пътя, 4 часа хиляди коли останаха блокирани на главната артерия Е-79.
Старите къщи в селата в планина Беласица са се напукали, казаха от кметството в Петрич. По-уплашените излезли пред домовете си и спали в градините. Същото направиха и много от младите обитатели на Студентския град в София. Само, че повечето от тях стояха пред входовете на блоковете. Не дай си Боже, някоя тухла да падне, и щеше да има пострадал - хората трябва да са далеч от силуета на сградата, каза ст. н. с. д-р Николай Милошев, директор на Геофичиния институт към БАН (виж вдясно).
В 15 ч вчера от Министерството на извънредните ситуации съобщиха, че до момента никъде в страната няма сигнали за материални щети или за жертви. Възможно било обаче по-късно да се обадят хора за пропукани мазилки или други аварии.

Станишев не е решил къде ще води - Варна или Кърджали, пише „Труд"

Ден преди заседанието на Националния съвет на БСП във вторник, който трябва да определи кой ще води листите на "Коалиция за България", отговорът на този въпрос не е ясен за една трета от областите.
Премиерът и соцлидер Сергей Станишев "държи ключа" за три избирателни района - 25-и Софийски, Варненски и Кърджалийски, издадоха от "Позитано" 20. Културният министър Стефан Данаилов е заел позиции в Бургас, Благоевград, Кърджали и 24-ти Софийски район. Ламбо можел да води в Бургас и Благоевград или София и Благоевград. В Кърджали социалистите може би ще изпратят историка проф. Андрей Пантев. За него било сигурно и второто място във Варна.
Засега само Станишев и културният министър Стефан Данаилов са вероятни водачи в две листи.
По традиция в морската столица първото място се пазеше за министъра на икономиката Петър Димитров. Сега обаче той щял да избира между други два града - Добрич и Русе. Така, ако премиерът предпочете да води във Варна, Димитров най-вероятно ще бъде пратен в Русе.
Досега Станишев беше начело в листите в 25-и Софийски район и в Бургас. Сега обаче в морския град можело да отиде говорителката Корнелия Нинова или пък Стефан Данаилов. Двамата се спрягат и за водачи и в 24-ти избирателен район в София, както и за челната позиция в Благоевград, където преди водеше зам.-шефът на парламента Любен Корнезов.
Интрига има и в Габрово, след като Татяна Дончева отказа да се кандидатира за 41-вото народно събрание. Там може да поведе друг юрист - шефът на правната комисия Янаки Стоилов или председателят на предизборния щаб Евгений Узунов. Двамата са кандидати и за Ловеч. Шефът на бюджетната комисия Румен Овчаров, който със сигурност ще води в 23-ти Софийски район, можело да поведе и в Търговище, където засега нямало други претенденти.
Днес Националният съвет на БСП ще одобри водачите на "Коалиция за България", след като вчера соцръководството до късния следобед ги избистряше на "Позитано" 20.

КАТ минава на фишове, отбелязва „Монитор"

Устна заповед на вътрешния министър Михаил Миков задължава всички катаджии в София да използват фишовете при санкционирането на по-леки нарушения. Според указанията говоренето по мобилен телефон и шофирането без колан, за които се отнемат контролни точки, също трябва да се наказват с фиш.
Досега обаче за подобни нарушения полицаите на пътя масово пишеха само актове и на шофьорите им се налагаше да се редят на километричните опашки в столичния КАТ. До заповедта се стигнало, след като вътрешна проверка показала, че за първите три месеца на територията на СДВР са написани едва осем глоби с фиш.
"Как е възможно едни дирекции да налагат по 2000-3000 глоби, докато други да не могат да напишат и 50 фиша. Оправданието, което чувам е, че за направените нарушения се отнемали точки и затова санкционирали с акт", коментира министър Миков. Според него вкарването на фишовете значително би облекчило работата в КАТ и ще е от полза за водачите.
"Когато бръкнеш в джоба на нарушителя и го глобиш още на пътя с 50 лева, следващия път той ще се замисли, преди да престъпи закона. Докато като му напишеш акт, плащането се бави, а има и вратички в закона, с които може да се измъкне", обясниха пред "Монитор" експерти от Пътна полиция.
До 2-3 седмици в София трябва да заработи и системата за електронно плащане на фишовете, което ще става с изпращане на SMS. След нейното въвеждане катаджиите няма да могат да покриват или манипулират налагането на глоби с фиш, защото те ще се издават от малка машина. С такива устройства вече разполагат част от пътните полицаи в столицата. Документът за глоба ще се издава след прекарването на личната карта и талона на автомобила през четец. Така автоматично в уреда се запаметяват всички данни за водача, а катаджията само вкарва кода на нарушението и принтира фиша. Два пъти дневно запаметените данни от уреда за електронни глоби ще се вкарват в системата на полицията. Така служителите от Пътна полиция ще могат да виждат от собствените си компютри в кабинетите колко фиша са написали катаджиите по кръстовищата.

Дългата нощ на червения молив, коментира „Стандарт"

Дълга нощ на червения флумастер остави без сън ръководството на БСП. Социалистите не мигнаха, за да редят листите си за парламент.
Щабът до зори драскаше списъците, разказаха участници в предизборната треска. Днес пленум на БСП одобрява водачите.
Голямата изненада е решението на щаба да премести финансист номер 1 Пламен Орешарски от Пловдив в Бургас, научи "Стандарт". Петър Димитров пък остава втори във Варна след Сергей Станишев.
Меглена Плугчиева се хвърля в Русе.
Любен Корнезов излиза в битката за София. Той ще води червените в 24-и район. На мястото му в Благоевград номер 1 ще е Корнелия Нинова.
Станишев цял ден убеждавал Ламбо да поеме освен Кърджали и Пловдив.

Ядреният клуб се увеличи, разкрива „Дума"

Северна Корея проведе втори успешен подземен ядрен опит, който бе потвърден от държавната Централна телеграфна агенция на Северна Корея КЦТА. Агенцията подчерта, че подземеният ядрен опит е "една от мерките за всестранно укрепване" на "силите за ядрено възпиране" на Северна Корея. Пхенян твърди, че изпитанието е преминало "безопасно", "на ново, по-високо технологическо равнище".
По-рано Корейският институт по геология и минерални ресурси (KIGMR) в Сеул регистрира "изкуствен подземен трус" с магнитуд 4,5 степен по скалата на Рихтер в окръг Килджу, провинция Хамйонг в КНДР. На това място е разположен и полигонът, където през 2006 г. бе извършен и първият частично успешен севернокорейски ядрен опит. Тогава бе регистрирано земетресение с магнитуд 3,6 по Рихтер, припомнят сеизмолози.
Министерството на отбраната на Руската Федерация уточни, че мощността на изпитаното от Пхенян ядрено устройство е била около 20 килотона. Японските спецслужби, които проучват опита заедно с колегите си от Южна Корея и САЩ, не изключват възможността тестваното устройство да било компактна ядрена бойна глава за балистична ракета.
Агенция Йонхап съобщи, че ядреният опит е бил последван и от изпитание на ракети "земя-въздух" с малък обсег, изстреляни от установки на източното крайбрежие. Новината разлюля южнокорейските финансови пазари, където основният индекс падна с 4 пункта поради страхове, че ядреното изпитание може да засили напрежението в региона. Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че извършените изпитания будят сериозно безпокойство за всички страни, предаде Ройтерс.
"Северна Корея открито и безразсъдно предизвиква международната общност. Нейното поведение повишава напрежението и подкопава стабилността в Североизточна Азия", се посочва в изявление на Обама. "Подобни провокации само ще задълбочат изолацията на Северна Корея", се казва още в изявлението.
Действията на Пхенян водят до допълнителна изолация на комунистическата държава. След като опитът бе остро разкритикуван като "сериозна заплаха и предизвикателство към международната общност" от страна на властите в Япония и Южна Корея, бе оповестено, че "провокацията" от страна на КНДР ще бъде обсъдена на извънредно съвещание на Съвета за сигурност на ООН, свикано по искане на Токио. Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана също осъди извършените изпитания и заяви, че те още повече заплашват регионалния мир и сигурността в Североизточна Азия.
Професорът от Корейския университет Ким Сунг-хан заяви, че целта на Северна Корея е да получи безусловно статут на ядрена сила от страна на САЩ и да върне Вашингтон на масата на преговорите. Още на 29 април Северна Корея заплаши, че ще извърши втори ядрен тест в знак на протест срещу осъждането от страна на Съвета за сигурност на ООН на ракетното изстрелване за "пуска на комуникационния й спътник" на 5 април тази година.
Други анализатори смятат, че проведените тестове имат за цел да засилят позициите у дома на севернокорейския лидер Ким Чен-ир. Той наследи баща си като ръководител на страната и сега се опитва да предаде властта на един от тримата си сина и проведеният ядрен опит може да му помогне да получи подкрепа за това от страна на твърдолинейните военни кръгове в Северна Корея.

Рецесията поставя под въпрос руските проекти в България, предупреждава „Дневник"

Финансирането на трите големи енергийни проекта с руско участие в България е под сериозен въпрос, след като в понеделник президентът Дмитрий Медведев призна пред събраните в Кремъл членове на правителството начело с премиера Владимир Путин и парламентарни лидери, че страната затъва в рецесия, по-дълбока от очакваното, и трябва да се пести всяка рубла през следващите три години. Икономиката на Русия се е свила с 9.5% през първото тримесечие спрямо януари - март 2008 г., а бюджетният дефицит през тази година ще надхвърли 7% от БВП, като това е оптимистичната прогноза, посочи Медведев. При дефицит 5% резервният фонд, пълнен с петродолари, ще свърши преди края на годината и през 2010 - 2011 г. страната ще трябва да запълни дупката в бюджета с кредити от чужбина в размер на 7 и 10 млрд. долара, каза след срещата министърът на финансите Алексей Кудрин.
Премиерът Сергей Станишев поиска преди месец Москва да обмисли отпускане на кредит от стотици милиони евро за изгражданата от руснаците АЕЦ "Белене". За газопровода "Южен поток", в който на българска територия държавата е поела ангажимент да финансира половината от строежа, финансовите параметри ще са ясни след година. В дружеството за петролопровода Бургас - Александруполис Русия държи 50%, а по една четвърт - България и Гърция, за която в понеделник МВФ рязко коригира надолу очакванията си за 2009 г. Фондът предупреди Атина веднага да свие правителствените разходи, за да не се изправи пред бюджетен дефицит от 6% от БВП.
В същото време и Българската агенция за инвестиции очаква преките чуждестранни капитали в страната да се свият поне с една трета през тази година.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини