Арестанти поемат към парламента. Преглед на националния печат

„Стандарт": Лупи отърва затвора, става депутат

След Галеви и Данови, и Лупи отърва пандиза. Бившият шеф на ЦСКА иска да става депутат. Александър Томов избра да оповести решението не къде да е, а в съдебната зала по време на поредното дело срещу него. Адвокатите му представиха на съда молба от Томов за временно спиране на процеса срещу него. Към нея те прилежно бяха прикрепили удостоверение Още един арестант тръгна към парламента с групата на Данови №9 от 15 май т.г., издадено от Централната избирателна комисия, за избиране на членове на Европейския парламент. Оказва се, че Лупи заема 9-а позиция в листата на партия Българска социалдемокрация. Спазвайки закона, магистратите нямаха друг избор, освен да спрат до есента производството срещу него. Доволен от решението на съда, Томов обяви, че ако бъде избран за депутат, той сам ще се откаже от имунитета си. Междувременно окръжната прокуратура във Варна съобщи, че другият кандидат за Народното събрание Веселин Данов остава в ареста въпреки регистрацията си в ЦИК. Според съда обаче в случаите, когато има заварено тежко престъпление по време на предизборната кампания, Данови - баща и син, не могат да бъдат пуснати от ареста, защото кампанията за национален парламент още не е започнала. Магистратите обясниха още, че Веселин и Христо Данови не са придобили качеството на лица с имунитет, защото още не са избрани от народа.

„24 Часа": Обявиха 63-ма прокурори и следователи агенти на ДС

Комисията по досиетата обяви имената на 63-ма прокурори и военни следователи, агенти на бившата Държавна сигурност (ДС).
Проверени са 1947 лица. Четиристотин и четиринадесет души не подлежат на проверка. За 6-ма не са изпратени всички необходими данни и за тях проверката продължава.
От обявените 63 имена на интернет страницата на комисията (www.comdos.bg) сред по-известните са Васил Мръчков, Ангел Дончев, Асен Арсов, Георги Кювлиев и Николай Соларов
В списъка личи името на Васил Мръчков, който e бивш главен прокурор в периода 1987-1989 година.
Сред агентите на ДС е бил и Ангел Дончев. Той е бивш прокурор до края на 2007 година във върховна касационна прокуратура (ВКП), но арестуван по обвинение, че е взел подкуп. Делото срещу него продължава.

„Труд": Къде е Рила? В Стара планина

Дъжд от двойки и по-ниски оценки на матурите прогнозира вчера просветният министър Даниел Вълчев. Резултатите ще са по-лоши от миналата година, защото този път стегнахме по-здраво контрола при провеждането на изпитите, обясни той.
Най-зле били оценките от изпита по география, на който се явиха най-много зрелостници. "Не мисля, че трябва да поощряваме 19-годишни, които на въпроса къде се намира Рила, пишат - в Стара планина", възмути се искрено Вълчев.
Реално географията не е затруднила с нечувано тежки въпроси абитуриентите. Причината за лошите резултати е във факта, че там се явиха масата от ученици, които по традиция били слаби и посочили този предмет като най-лесен. Подобно нещо се получи миналата година по история.
Най-масовата оценка по литература ще е "Добър 4", прогнозираха експерти.

„24 Часа": Ул. "Богдан Филов" изкара само седмица

Столичният кмет Бойко Борисов поиска СОС да отмени решението си за наименуване на ул. "202" на бившия министър-председател Богдан Филов. Миналия четвъртък съветниците от ГЕРБ, десните, "Атака" и НДСВ го гласуваха, като само от БСП се обявиха против. На нарочна пресконференция вчера левите обвиниха мнозинството в общината в опит за пренаписване на историята. Решението предизвика острата реакция на еврейските организации и на посолството на Израел.
Преди кметът сам да поиска отмяна, скандалът се вихри и в парламента вчера сутринта заради продължението на левите общинари актът да се спре.
Филов е изразител на антидемократична и антисемитистка политика и е участвал в депортирането на 11 хил. евреи от Беломорска Тракия и Македония, скочи шефът на червените депутати Ангел Найденов. Той призова всички да осъдят реабилитирането на фашистки символи и лица, останали в историята като "политически и военни престъпници".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини