7 университета хлопват врати, няма пари

"Седем висши училища няма да могат да изплащат заплатите на преподавателите си и ще са принудени да затворят", това каза Лилия Вълчева председател на Синдикат висше образование и наука към КНСБ по време на пресконференция.

Заплашените университети са: Химикотехнологичен университет, Минно геоложки университет, Тракийски университет, Бургаски университет "Асен Златаров", Академията за музикално и танцово изкуство, Държавна музикална академия, Колеж по телекомуникации и пощи, Лесотехнически университет, Висше строително училище.

Лилия Вълчева каза още, че в момента бюджетната субсидия към университетите е изпълнена на 90% и така държавата си задържа 39 млн. лв. от издръжката на висшите училища в страната. 389 млн. лв. е бюджетна субсидия за висшите училища.

"Синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ настоява за изпълнение на субсидията на 100 %", посочи Вълчева.

Според нея, в сектора висше образование по нищо не личало да са предприети антикризисни мерки. По думите й, вместо Министерството на образованието и науката да разходва средства за строителството и ремонтът на базите, тези средства могат да бъдат предоставени от Социално инвестиционния фонд.

Според синдикатите са необходими допълнителни мерки за защита на младите семейства на студенти, които имат деца и ползват кредити от банката. Според КНСБ е необходимо насочване на безработни за обучение във висшите училище и професионалното обучение, а не през техни фирми.

Лилия Вълчева каза още, че най-висок е ръстът на бюджетната субсидия от 37% в Медицинския университет в София.

"Тази година ще настояваме да преговорим коефициентите за издръжка на един студент", посочи Вълчева. По думите й той е най-висок за медицинските специалности и военните специалности – близо 10 %, докато за инженерните е 2,3%.

Според Вълчева българското население трудно ще плати подобни такси.

Лилия Вълчева посочи, че Синдикат Висше образование и наука ще се включи активно в протестните действия на 16 юни, организирани от КНСБ.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини