Утре е ден на национален траур за загиналите 16 души в Ямболско

Утре е ден на национален траур за загиналите 16 души в тежкия пътен инцидент в Ямболско. Правителството се обръща към гражданите и политическите формации да се съобразят с това и да бъдат отменени всички увеселителни прояви.
Панихида за загиналите 16 души при трагичния инцидент край Ямболското с. Черган ще бъде отслужена утре от 10.30 ч. в столичния храм „Света Неделя", съобщи директорът на Дирекция „Вероизповедания" в Министерския съвет Емил Велинов. На панихидата ще присъстват главният секретар на Светия синод епископ Наум и викарният епископ на Патриарха Йоан.
По повод тежкия инцидент край гр. Ямбол, президентът Георги Първанов изказва своите най-дълбоки съжаления и съболезнования на близките на жертвите и ранените. Държавният глава отменя всички свои участия в планирани събития в близките дни. Абитуриентският бал за деца, лишени от родителска грижа, който трябваше да се проведе днес, се отменя за 9 юни.
Всички политически сили без изключение отмениха концертите си в предизборните мероприятия. Част от тях отложиха всичките си прояви с избирателите.
Тази вечер двама пострадали при инцидента в Ямболско ще бъдат приети в „Пирогов", те са с разкъсно-контузни рани. Единият от пострадалите – Г.Г. на 62 години – е шофьорът на автобуса. Той е в тежък психологичен шок. Другият пострадал е жена на 52 години. Двамата са в общо задоволително състояние. Очаква се пострадалите да пристигнат в „Пирогов" около 20 часа. Една от най-тежко пострадалите жени при инцидента до Ямбол, която ще бъде приета за лечение във ВМА, е с тежка черепно-мозъчна травма и счупване на лицевия череп. 31-годишната пациентка се очаква да пристигне с един от изпратените в Ямбол реанимобили към 20.00 ч. След пристигането й ще бъде извършен пълен обем изследвания за уточняване на състоянието й.
Списък с имената на загиналите при катастрофата е предоставен на Оперативен комуникационен информационен център в гр. Ямбол. Гражданите могат да потърсят информация за свои близки на тел. 112 и 046 680 384.
Министър-председателят Сергей Станишев и президентът Георги Първанов посетиха днес Ямбол. В интервю за Агенция "Фокус" след посещението си в града премиерът Станишев заяви: "Искам още веднъж да изразя моите съболезнования към семействата на хората, които са загинали, и които са ранени, защото трагедията е ужасно тежка. С когото и да говорих в Ямбол и съседните общини, покрусата е ужасно дълбока".
„Общото заключение е, че всички институции действаха незабавно: и Спешна медицинска помощ, и полицията, и Гражданска защита, и местната власт. Говорих с кмета на Община Тунджа, той незабавно е заминал за мястото на трагедията. Когато той е бил там, вече са се движили линейките на Спешна помощ. Искам да благодаря на всички, които незабавно са реагирали на тази трагедия, защото това също има значение, най-много за тези, които са ранени", каза Станишев.
Реакцията на институциите е била незабавна – каза министър-председателят Сергей Станишев пред "Фокус". „Искам да благодаря на тези хора, които са реагирали толкова бързо и са се ангажирали с помощ на хората на място", каза той. Премиерът съобщи, че има сформиран специален екип на Прокуратурата и на Министерство на вътрешните работи, който работи на място за установяване на причините за тежкия пътен инцидент край Ямбол. Проверка прави и транспортна администрация.
„В подобни моменти - най-важна е реакцията на всички институции, тяхната помощ: на Министерството на вътрешните работи, Гражданска защита, местната власт. В този смисъл мисля, че те са действали безукорно.
Важно е също да се покаже общата съпричастност на обществото към семействата на жертвите и на ранените. Това е въпрос на морал и на отношение.
И на следващ етап - да се направят изводите - по какъв начин подобни трагедии биха могли да се избегнат. Никой не е застрахован, разбира се, от подобни ситуации. Навсякъде по света се случват трагедии с не малко жертви, но трябва да се направи максималното, за да има превенция. В това число – и контрол по отношение на различните превозни средства, които превозват хора", каза още министър-председателят.
Президентът Георги Първанов пристигна в Ямбол по повод трагичния инцидент, станал днес сутринта, при който загинаха 16 души. Държавният глава посети най-напред болницата "Свети Пантелеймон", където са настанени част от ранените. Проведено бе съвещание с участието на президента Георги Първанов, министър-председателя Сергей Станишев, министъра на здравеопазването Евгений Желев, областния управител на Ямбол Николай Пенев, кметовете на общините Ямбол и Тунджа Георги Славов и Георги Георгиев, началници на звена в системата на МВР. На съвещанието бе направен доклад за ситуацията към момента, както и за евентуалните причини, довели до инцидента. Единодушно бе мнението, че компетентните местни власти, органите на МВР и медицинските екипи са действали бързо и адекватно. Набелязани бяха мерки за подпомагане на семействата на загиналите, както и за по-нататъшното лечение на ранените, някои от които ще бъдат транспортирани в София. Президентът, премиерът и министърът на здравеопазването посетиха някои от ранените при инцидента и настанени в болницата.
Президентът Георги Първанов посети в дома му полицай Димитър Димитров от с. Черган, който с риск за живота си е спасил намиращи се в непосредствена близост до автобуса хора. Докато е изтласквал хората по-далеч от загубилия контрол автобус, полицаят е бил леко ранен, но след оказана медицинска помощ се е завърнал у дома. Държавният глава ще предложи полицай Димитър Димитров да бъде награден с орден "За гражданска заслуга".

Източник: focus-news.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини