16 курбан за Спасовден. Преглед на националния печат

16 курбан за Спасовден, отбелязва „24 часа"
Стар автобус "Чавдар" с неизправни спирачки уби 16 и рани над 20 души вчера сутринта край връх Бакъджик над Ямбол.
Жертвите и ранените, 4-ма от които са в много тежко състояние, отивали на голям тракийски събор на Спасовден.
Автобусът качил на върха пътници от дома за стари хора в Ямбол. Когато стигнал близо до сцената и започнал да прави маневри за връщане, изглежда, са му отказали спирачките и е помел всичко по пътя си. След което се обърнал.
"Аз ще ви разкажа, жена ми лежи там завита", реди през сълзи Тодор Мандалиев. Той е застанал на метри от катастрофиралия автобус.
"Отиваха да си запалят свещ в манастира. Жена ми и две приятелки. Едната от тях също загина. По пътя бяха, като стана трагедията. Отбиха се уж за по-безопасно, а то какво стана", нарежда човекът.
30-годишният автобус на ямболската фирма "Ем Си Ай-Слави Славов" помита предимно търговци, наредили сергиите си край пътя за Бакъджик.
Шофьорът на автобуса - 61-годишният Господин Господинов от Ямбол, оцелява, но двама от пътниците загиват, а други са ранени.
След проверка на автомобилната администрация се оказва, че старият рейс е минал технически преглед на 12 май и е обявен за абсолютно изправен.
"Започнаха да се чуват звуци, сякаш се чупят дървета. Като погледнах, първият мъж падна, след него и другите. Добре че се е сетил шофьорът да завие вляво, иначе, ако беше тръгнал по шосето, щеше да избие и други", разказва свидетелят на трагедията Янко Стефанов от читалището в с. Войника.
"Убити са певиците Ганка Илиева и Мария Ганчева. Една от нашите жени е с изпочупени ръце и крака. Бона Димитрова дойде с нас на празник, а си отиде. Те вървяха след мен, аз избързах, за да отида до сцената да ги регистрирам. Тъкмо се обръщам, за да попитам една жена дали тя регистрира, и нещо изгърмя", допълва Стефанов.
Според оцелели пътници в автобуса убиец шофьорът ги качил на върха при Паметника на българско-руската дружба.
След което внезапно тръгнал надолу.
Полицаят Димитър Димитров от село Черган успя да спаси две жени, но сам пострада тежко. При вида на летящия автобус Димитров блъснал настрани жените, но попаднал под колелата на машината.
При катастрофата автобусът помел и сергия за бонбони, които се бяха разпилели на мястото на трагедията.
Една от очевидките - Костадинка Димова, разказва как е чула трясък и направила крачка. "Зад гърба ми мина - продължава жената - и блъсна мъжа зад мен."
Друга свидетелка разказва как чула шум, обърнала се и видяла автобусът да мачка хората. От село Войника е и загиналата Мария Калчева, майка на 3 деца. Жената скоро щяла да прави сватба на дъщеря си.
Минути след трагедията на мястото пристигнали линейки, полицаи и пожарникари от цялата област. Веднага ранените били закарани в болницата. Първоначалната информация бе за 11 жертви, но по-късно стана ясно, че са 16, а ранените - над 20.
ЖЕРТВИ И РАНЕНИ
До късно снощи бяха установени имената на 12 от жертвите. Това са Стефанка Мандалиева (Ямбол), Минка Косева (с. Безмер), Стефан Минчев (Ямбол), Димитър Жеков (Ямбол), Тодор Джелебов (Ямбол), Стоянка Араванова (Ямбол), Ради Минчев (с. Драгоданово, Сливенско), Мария Калчева (с. Войника), Ганка Иванова (с. Войника), Вълкана Гърхулова (с. Безмер), София Вичева (с. Безмер) и Цоньо Ганев (Ямбол).
В ямболската болница са настанени раненитеШенгил Яшарова (Сливен), Елена Иванова (с.Войника), Георги Добрев (Ямбол), Иванка Йорданова (с.Безмер), Мария Атанасова (Ямбол), Радка Пехливанова (Ямбол), Марийка Иванова (Ямбол), Гена Стоянова (Ямбол) и шофьорът на автобуса Господин Димитров.
Цонко не успя да си купи сладолед

"Търся, търся, а то, милото, завито", плаче Минка Цонева, която е изгубила 16-годишния си внук Цонко Ганев. Момчето тръгнало с баба си и дядо си на събора, вървели заедно, но изведнъж изчезнало. Според баща му Ганчо Цонко се отбил да си купи сладолед, но го връхлетял автобусът.
"Бяхме наедно, като гръмна", казва дядо му Цонко, на когото е кръстен. Какво е станало, и старецът не може да разбере.
"Докато съм жив, няма да забравя тази гледка", споделя случаен минувач. "Бонбони, бонбони, бонбони и между тях труп на човек", разказва друг очевидец.

Стоян Георгиев от bTV: Книжки, прегледи, всичко е фиктивно

Произшествията с автобуси, включително и вчерашното нещастие край Ямбол, са резултат от много фирми, които фиктивно подготвят водачи на автобуси. Те дори нямат рейс, на който да учат шофьори категория D. По документи им се води някакво возило, което обикновено е за скрап, ако въобще го имат, но пък притежават лиценз от ДАИ. Така коментира трагедията с 16 загинали репортерът на bTV Стоян Георгиев.
"Фирмите фантоми са донори на ДАИ. Делят тези 700-800 лева, които вземат от мераклиите за книжка. Няма контрол, всичко е фиктивно, а корупцията е жестока - това важи и за пунктовете за технически контрол. Аз в живота си не съм сядал зад волана на автобус. Колегата от в. "168 часа" Теодор Насков никога не е карал автомобил, но и двамата вече имаме книжки.
"Инструкторите се оплакаха, че са обект на рекет от Държавната автомобилна инспекция - тези, които не плащат, са немили-недраги. Проверих какви са заплатите на хората от ДАИ - 380 лв. После отидох да им погледна колите на паркинга - е, не са последни модели, но такива аудита и мерцедеси не се купуват със заплати от 380 лв.", каза Стоян Георгиев. (24часа)

За 550 лв. ставаш шофьор на рейс без час каране

"Даваш 550 лв. и проблемът ти е решен! До 2-3 седмици гарантирано ще имаш шофьорска книжка", усмихва се уверено човекът срещу мен. Людмил Тодоров е собственик на автошкола "Везни 2009" в Монтана. Обещава, че мога да получа шофьорска книжка за изключително кратко време. Без да съм посещавал реално курсове, без да минавам листовки и кормуване, без да съм сядал през живота си зад волана", разказва репортерът Теодор Насков в "168 часа".

Той и колегата му от bTV Стоян Георгиев направили репортаж за това как се взема книжка по втория начин. Решили да си платят само ако изрично им поискат пари.
Обикаляйки из Монтана, видели реклама на автошкола "Везни 2009". Репортерът Насков се представил за земемер от София, командирован за няколко месеца в областния град. В офиса го посрещнал собственикът Людмил Тодоров.
Теодор казал, че след 2 месеца заминава за Испания и за да го назначат на работа там, му трябва книжка. Нямал обаче ни време, ни желание да се учи да кара. Щом бързаш, няма проблем да те запиша и със задна дата, казал инструкторът. Курсът щял да струва 550 лв. Репортерът попълнил документите и се уговорили да се видят отново след две седмици. Тогава трябвало да плати част от сумата и да носи копие от дипломата си. За листовки или кормуване не станало дума.
Дошъл денят на теста по теория. Половин час преди изпита Теодор влязъл в офиса на инструктора и му обяснил, че прави грешки на листовките и не е сигурен, че ще се справи.
"Знаеш ли колко струва", попитал Людмил - 300 лв. Всичко това се случило пред учебния кабинет. Останалите кандидат-шофьори отишли на изпит, а репортерът - към банкомата. По-късно лично главният експерт от ДАИ в Монтана Красимир Костов го инструктирал да попълни личните си данни върху двете листовки и верния отговор на първия въпрос. И това било всичко.
За 15 май бил насрочен изпитът по практика. Дотогава Теодор няма и час кормуване. Той успял да убеди шефа на "Везни 2009", че не му трябва кола и не иска да се учи да кара.
Всичко за пишман курсиста се решило в едно кафене, където Людмил Тодоров разговарял с експерта от ДАИ Красимир Костов.
"Всичко е наред. Тоя искаше да те качи да караш, ама го разубедих. Само че ще трябва да ми донесеш още 20 лв.", обяснил половин час по-късно Людмил Тодоров на Теодор. Час след това репортерът държал в ръцете си документ за завършен шофьорски курс.
По същата схема колегата му от bТV Стоян Георгиев успял да се снабди с документ за управление на автобус.
"За 3 седмици, без никога през живота си да е сядал зад волана на рейс, Стоян получил книжка след бутафорен изпит пред ДАИ на 30 април. Преди това репортерът платил 550 лв. на собственика на фирма "РИ Авто" от Лом Ивайло Боцановски.
Уникалното в случая е, че Георгиев плаща за автобусен шофьор в школа, която дори няма автобус. Формално репортерът се оказва записан като курсист в друга фирма - "Артон" в Монтана. Тя притежава автобус, който се води годен, но наша проверка показа, че возилото не е в движение. 30-годишната "Кароса" няма акумулатор, обрасла е в трева и е потънала в паяжини. Само за месец освен Стоян книжки със същия автобус са взели още няколко души", пише в "168 часа".

Кървав Спасовден, отбелязва "Труд"

"Беше страшно. Хора бягаха, пищяха, а автобусът ги газеше като във филм на ужасите. Огледах се - край мен хвърчаха човешки ръце и крака."

Така разтреперен очевидец описа трагедията, която се разигра в местността Бакаджиците край Ямбол - на метри от християнския храм, в който миряните щяха да отбележат тържествено празника на Спасението.

Кървав Спасов ден!

16 души загинаха премазани под колелата на 30-годишен автобус "Чавдар". Други 15 бяха тежко ранени. Свети Спас, покровителят на шофьорите, не прояви милост, за да предотврати катастрофата. Смел полицай беше ранен в спасителната акция след касапницата.


16 трупа на крачки от храма

Изведнъж се чу силен пукот, все едно бомба избухна. В първия момент помислих - газова уредба на кола, но когато си вдигнах главата, видях ужаса. Хората бягаха, пищяха: "Боже, помогни, какво ще правим." Хукнах нагоре по склона, не мислех за нищо друго освен да помогна. Тичах между изкоренени дървета, стигнах до автобуса. Една жена беше паднала на стълбата, със сила отворих предната врата, за да изваждам хората. По нагоре между храсти, изкоренени дървета и разхвърляни бонбони имаше само трупове."

Думите са на 73-годишният Матей Евтимов от Ямбол. Един от първите очевидци на жестоката катастрофа в местността Бакаджиците край Ямбол в 9,30 ч вчера. В Деня на св. Спас - покровителя на шофьорите, загинаха 16 души, а 15 бяха ранени.
Пенсионерът успял да измъкне от автобуса повече от половината възрастни от Дома за стари хора в града, които били дошли с автобус "Чавдар" за традиционния събор за Спасовден. Загиналите са от Ямбол, близките села Безмер, Войника и др. Повечето на възраст над 60 г. Те щели да слушат надпяванията и танците, носели си храна и чадъри за слънцето. "Но стана най-лошото", нарежда Матей, който продава сандвичи и кафе в каравана. Когато автобусът спрял между дърветата по склона, хората наоколо изпаднали в шок. Наредени един върху друг трупове се търкаляли между дървета и храсти над манастира "Свети Спас". Възрастна жена търсеше внучето си между загиналите хора. Намери го до непознат мъж. "Боже, защо ми взе детенцето. Бяхме заедно, кога се отдели не видях. Търся го, а то милото лежи... Не мърда", плачеше Минка Цонева, баба на 16-годишния Цонко Цонев. Районът бе отцепен, пристигнаха екипи на полицията, Гражданска защита, пожарната. До късния следобед криминалисти правеха огледи. Ямболската полиция обяви спешен номер 046/633112, на който близки да търсят информация за пострадалите и загиналите.

"Хладилните камери в моргата не стигат, закараха трупове в Сливен и Стара Загора", казаха потресени лекари. Ямбол бе блокиран от полиция, обявен е траур.
"Каква трагедия. Господ ли ни наказа на Спасовден, много ли грешни станахме", плачеше Матей.

По данни на полицията причината за катастрофата е техническа неизправност на автобоса "Чавдар", каран от Господин Господинов (61 г.) от Ямбол, който е ранен. Той слязъл сам от автобуса, но целият бил в кръв. Според КАТ водачът имал две наказания - през 2002 г. за ПТП и две години по-късно за минаване на червен светофар.
Катастрофата е станала, след като водачът тръгнал от върха на местността да слиза по склона, за да намери място да спре, но при маневрата изгубил управление. Рейсът полетял стремглаво надолу. "Движеше се като ракета, за секунди се разминах със смъртта", казва 19-годишният Спас Богданов от Сливен. Засега се предполага, че спирачките са отказали. Според наши източници автобусът е производство от 1979 г., минал преглед на 12 май. По данни на полицията отсечката е била стръмна, третокласен тесен път, но в сравнително добро състояние, нямало е дупки, които да предизвикат произшествието.

"Ще си носи отговорност, но управниците трябва да обяснят докога такива автобуси гробници ще карат хора по нашите пътища", коментираха хора от Ямбол. И с болка си припомниха 1996 г. Тогава на Йордановден се скъса въжен мост в близкия град Елхово и загинаха девет души, които гледали как се хвърля кръстът в реката.



Очевидецът Атанас Иванов: Хвърчаха ръце и нозе

"Такаво нещо, да не дава Господ на никого да види. Хвърчаха ръце и крака, кошмар. Никога досега не са пускали автобуси до горе. Ако беше спрял долу - нямаше да се случи тази трагедия. И пак добре, че шофьорът успя да завие. Иначе щеше да помете всички. Тогава не ми се мисли...", разказа потресен очевидецът Атанас Иванов. "Изведнъж нещо изгърмя. И като погледнах - чупят се дървета, един мъж е на земята. След него и други паднаха. От нашата група са убити 3 жени. Сега певиците Ганка Илиева, Мария Калчева и Бъна Димитрова ги няма", плачеше Янко Стефанов.

Съпруг ридае пред ямболската болница: Моля ви, кажете, жена ми жива ли е?

Моля ви, кажете ми, жена ми жива ли е. Имам инфаркт не знам как ще преживея това",молеше се през сълзи възрастен мъж на входа на ямболската болница вчера. Минути след като празникът на Спасовден бе окървавен, дворът на здравното заведение се изпълни с хора. Лекари обявиха, че не помнят толкова тревожни и разплакани очи. Линейките светкавично бяха изпратени на мястото на ужасяващата трагедия и не спираха да докарват пострадали.

Мъж на около 40 г. не можеше да си намери място, обикаляше с насълзени очи и повтаряше: "Синът ми го няма! Детето ми го няма!"

15 души бяха прегледани, 10 от тях бяха оставени на лечение. Състоянието на трима от ранените бе тежко. Превързан бе и полицаят Димитър Димитров, който е пострадал, докато е оказвал помощ на мястото на трагедията. Психолози пък разговаряха с шофьора на автобуса. Той е в силен шок, казаха те, но отказаха повече информация.
Напрежението сред чакащите роднини ескалираше вчера с минути. Броят на жертвите се увеличаваше. От първоначално съобщени 12, последваха 13, 15, а в късния обед присъствали на мястото медици съобщиха, че точният брой все още не е ясен. Автобусът убиец не бил вдигнат и имало затиснати под колелата му.

"Тук сме заради съседката Донка. Неофициално ни съобщиха, че е починала. И сега се обадиха децата й от САЩ. Ние ги разтревожихме, разплакахме, а не знаем. Дано жената да е жива", тъжно говореха неколцина възрастни мъже и жени в двора на болницата.
"Изнесли сме списък на всички ранени, за да се информират хората", каза вчера директорът на болницата д-р Борис Чорбаджийски. Минути след 12,30 ч по телефона му се обади директорът на ВМА генерал Стоян Тонев. "Справяме се!", отвърна на обаждането шефът на ямболската болница. В този момент пристигна здравният министър Евгени Желев. Той взе слушалката от д-р Чорбаджийски и размени няколко думи с шефа на Военна болница. Министърът посети всички ранени и разговаря с тях.
Към 13,30 ч се появи и първата катафалка на погребална агенция. Започнаха да пристигат и линейки с труповете. До редакционното приключване на броя самоличността на жертвите все още не бе уточнена.


Шофьорът крещял: Нямам спирачки

"Нямам спирачки, нямам спирачки", крещял секунди преди трагичната катастрофа шофьорът на автобуса Господин Господинов. Това разказа вчера социалният работник от Дома за стари хора Петя Петрова, която пътувала в злополучния "Чавдар".
Пенсионерите ходели на празника в местността Бакаджика всяка година. Този път много от тях се отказали. 16 души от социалното заведение обаче решили да отидат на Спасовден в красивата местност. Сами се организирали, събрали по 2 лв. за транспорт и тръгнали. "Потеглихме към 8,45 ч. Ползвали сме фирмата и друг път и сме били доволни", добавя Петрова. Щом пристигнали на Бакаджика, по указание на полицейската охрана автобусът се качил на най-голямата височина, направил завой и започнал да се спуска надолу.
Тогава настъпил ужасът. "Усетих, че автобусът набира голяма скорост по наклона. Пред нас на платното имаше много хора. Бяха с гръб към автобуса. Всичко стана за миг. Затворих очи. Усещах ударите, бяха като от косачка. Когато ги отворих, една от домуващите бе паднала под таблото на автобуса, а друга - на стълбите", разказа потресена Петрова.
Полицаи пристигнали веднага и започнали да изваждат един по един хората от автобуса. Шофьорът бил целият в кръв, но не спрял да помага, обясниха служителки от старческия дом. "Шофьорът крещеше, че няма спирачки, за да предпази хората. И заби автобуса в гората. Ако човекът не беше направил това, сега може би и ние нямаше да сме живи, защото щяхме да паднем в дълбоката урва долу", каза още социалната служителка.
След инцидента в тежко състояние в реанимацията е приета 83-годишната Радка Пехливанова. В късния следобед тя била транспортирана до София за черепно-мозъчна операция. "Радка през цялото време пееше, беше в отлично настроение", коментираха социални работници.
Следобед домуващите бяха поставени под специален режим. Тези, които са станали неволни участници в кървавата трагедия, били в силен стрес. Предписани са им успокоителни, за да могат да се възстановят от шока, обясниха от дома. Директорът на социалното заведение е претърпял операция преди няколко дни и не бе на работа.

България е в траур заради 16 нелепо загинали край Ямбол, отбелязва „Сега"
Жестока трагедия беляза празника Възнесение Христово - Спасовден. 16 души бяха премазани за секунди от стар автобус "Чавдар", а други 15 сериозно пострадаха. Трагедията се случи под връх Бакаджик преди традиционния фолклорен фестивал. И за пореден път България днес ще е в траур.
Автобус на 30 години, шофиран от 61-годишен водач от Ямбол, е превозвал възрастни от Дома за стари хора към събора. Част от тях слезли и той потеглил обратно с други 19 пътници в посока към Ямбол. На около 200 метра от храма най-вероятно заради повреда на спирачната система шофьорът изгубил управлението и се врязал в изкачващите се пеш встрани от пътното платно посетители, както и разположени край пътя сергии.
"Всичко стана изневиделица, разхвърчаха се бонбони и обувки", разказа пред "Сега" 73-годишният Матей, собственик на заведението "Хулиганската барака". Сергиите му се намират на няколко метра от инцидента. Персоналът на Матей бе насядал върху бирени каси и с насълзени очи разказваше за трагедията.
"Хората вече бяха заприиждали, по пътя беше пълно. Автобусът обаче не успя да вземе завоя и помля всичко", казаха хората. "Шофьорът не успя да вземе завоя, големи дървета бяха спрели стария "Чавдар". Отидох веднага при автобуса. Два големи клона бяха запречили вратата отвън. Отвътре имаше тяло на мъртва жена. Шофьорът бе целият в кръв и мълчеше. Старицата бе от групата от старческия дом. С нея имаше още 15-ина възрастни", разказа Матей.
Загиналите са поклонници и търговци, предимно възрастни хора - над 60 години, но и едно момче на 16 години. Появи се слух и за друго загинало дете, защото очевидец твърдеше, че е видял две момчета. До късно снощи не бе съобщено за открита нова жертва.
Загиналите са от Ямбол, Сливен и околните села. Трима от 15-те пострадали бяха приети с опасност за живота в Ямболската спешна помощ. По-късно част от пострадалите бяха транспортирани към София. Контузен е и полицай Димитър Димитров от РУ-Тунджа, който успял в последния момент да избута две жени и да ги спаси от връхлитащия автобус.
"Имаше два трупа от едната страна на пътя, а останалите бяха от другата страна. Едно момче веднага звънна на 112 и линейките дойдоха скоро", разказват очевидците. Ранените са били откарани веднага, а труповете - към 13 ч. вчера. Около 16 ч. Гражданска защита започна да реже дърветата и да вади рейса. На мястото на трагедията бе струпана много специализирана техника, включително и един БТР на Гражданска защита.
Шофьорът на автобуса бе с леки наранявания, но в шок от станалото. От полицията твърдят, че той имал категории "С" и "Е" от 1985 г. Тепърва експертизи ще установяват точната причина за трагедията. Оказа се, че автобусът е собственост на фирма ЕТ "Ем Си Ай - Слави Славов". Тя твърди, че автомобилът е преминал технически преглед през фирма "Великов-Савов" ООД на 12 май тази година в Елхово. Шефът на изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" Володя Киров съобщи, че по информацията, известна до момента, фирмата превозвач има допуснати нарушения. И посочи, че шофьорът на автобуса е трябвало да премине през психологически тест, което обаче не е направено. Той се оправда, че е много трудно да се проверяват всички автобуси и затова няма 100% гаранция за контрол. "Сега ще проверим пункта, в който е извършен техническият преглед", закани се Киров.
Според Матей, който е шофьор от 55 години, водачът на "Чавдар"-а е искал да направи маневра, изключил е от първа скорост, за да включи задна, но явно не е успял и возилото е тръгнало неуправляемо надолу. Точно срещу сцената на събора има обръщало за коли. Веднага след това има стръмна отсечка от 30-ина метра, след която - много остър завой. Там спирачките на автобуса най-вероятно са отказали и той е излязъл от пътя и се е врязал на 20-ина метра в гората.
"От години се чудим кога ще стане тази трагедия, тъй като винаги са пускали коли и автобуси да се качват до сцената и при толкова много хора според нас организацията е много лоша", анализираха очевидците. По традиция всяка година на Спасовден на връх Бакаджик се събират на певчески събор. За първи път тази година той е наречен "Национален тракийски християнски събор". Организира го Съюзът на тракийските дружества. Около 5000 души са се запътили още от сутринта към върха, който се намира на 20-ина км от Ямбол. Към върха пътят става тесен и стръмен.
От МВР уточниха пред "Сега", че за събитието е направено предварително разпределение на служители от "Охранителна полиция". "Тази година, уви, е имало повече посетители, може би и заради планираното надпяване", коментираха от ведомството.
Според премиера и президентът институциите са действали безукорно за овладяването на ситуацията след трагедията. "Важно е да се покаже общата съпричастност на обществото към семействата на жертвите и на ранените. Това е въпрос на морал и на отношение. И на следващ етап - да се направят изводите - по какъв начин подобни трагедии биха могли да се избегнат", каза Станишев. Според него трябва да се направи максималното, за да има превенция, в това число - и контрол по отношение на различните превозни средства, които превозват хора.

ПРАЗНИКЪТ

Хората от околните села и от Ямбол се събират на този ден, тъй като църквата, която се намира в подножието на върха, се нарича "Възнесение Христово - Св. Спас". Християните се молят в храма, след това слушат народни песни, а по обяд сядат на студена бира и кебапчета. Вчера обаче пътят бе осеян с бонбони и близалки, които се топяха под жаркото слънце. От сергиите не беше останало нищо. Множеството медицински ръкавици и единични обувки намекваха за човешката трагедия.

ЧЕРНА ХРОНИКА

Трагедията край Ямбол е трета за последните 5 години. На 7 декември 2006 г. жестока катастрофа между автобус и камион "Шкода" в Бяла, Русенско, отне живота на 18 пътници. След сблъсъка рейсът падна от мост край жп прелез, откъдето минава целият трафик по линията Русе-София. Причина за инцидента бяха отказалите спирачки на камиона, пълен с жито. В средата на декември 2007 г. последната инстанция - Върховният касационен съд, осъди на 10 г. затвор шофьора на камиона Синан Алиев.

Пак през 2007 г. върховните магистрати потвърдиха и 4-годишната присъда на шофьора Илия Измирлиев. Той бе признат за виновен за катастрофата край р. Лим в Сърбия и Черна гора, при която на 4 април 2004 г. загинаха 12 деца от Свищов. Автобусът падна в придошлата река на връщане от екскурзия в Дубровник.


Кланица под храма, обобщава „Стандарт"
Рейсът летеше надолу и мачкаше хората като мравки. Наоколо хвърчаха откъснати ръце и крака. Това разказа потресен очевидец на кървавата драма под храма "Александър Невски" край Ямбол. 16 минувачи и търговци загинаха под връх Бакаджика, пометени от 20-годишния автобус "Чавдар". Касапницата стана около 9 часа, половин час преди началото на традиционния събор на тракийските дружества навръх Спасовден. Сред жертвите е 16-годишно момче, което било пометено, когато си купувало сладолед.
Спукана гума или отказали спирачки са най-вероятната причина рейсът да се превърне в камикадзе, заявиха от полицията. Шосето под хълма било пълно със сергии и хора край тях.
Ако автобусът не беше се забил в гората, жертвите можеха да са няколко пъти повече, разказаха очевидци.
В мелето пострада полицай, опитал се да измъкне две жени под колелата.
Заради стръмния скат и тесния път повечето поклонници вървели по шосето. Около него пък били наредени десетки сергии с балони, семки и бонбони. В 8,45 минути 20-годишен рейс "Чавдар" минал по пътя нагоре, за да остави в храма 19 пенсионери от дома за стари хора в Ямбол. Там обаче 60-годишният шофьор Господин Господинов не намерил място, където да паркира, и тръгнал обратно надолу по стръмния път. На 200 метра от храма изведнъж хората чули пукот. След секунди 16 от хората, вървящи по улицата били буквално пометени от рейса камикадзе. Той летял със страшна скорост по стръмния път. Пазете се, рейсът идва..., успял да извика само полицаят Димитър Димитров. Той охранявал района и видял опасния автобус да лети към хората. За секунди успял да избута само 5 - 6 от хората, които били на улицата. "Всичко беше като на филм. Рейсът летеше, не знам защо, но не успя да спре, почна да помита хората, всички крещяха, беше страшно, не знам как съм жива, разказа млада жена от селото, която ходела встрани от тесния път. "Вървях с жена ми и две нейни приятелки, бяхме решили да запалим свещички за Спасовден в църквата. За секунда погледнах към една от сергиите и усетих само как ръката на жена ми се изплъзва от моята. Обърнах се, но вместо нея видях рейса, той я беше помел", успя да разкаже през сълзи Тодор Мандалиев от Ямбол. За секунди пътят към храма се обля в кръв. Хората панически тичали едни към други. Звъняхме на тел. 112, но никой не вдигна. После започнахме да набираме 150. От там веднага казаха, че пращат лекари и линейки. Не знаехме какво да правим с хората, бяха пръснати навсякъде, имаше ръце, крака и много кръв, хората крещяха от болка, все едно бяхме във филм на ужасите, разказа потресена продавачката на семки леля Мария. Жената бе в шок от видяното, постоянно повтаряше: "Боже, защо ги прибра така?" Един през друг хората тичаха към спрелия се в дърво автобус. Всичко около него бе в кръв, а телата на хората бяха пръснати навсякъде. Първите дошли линейки прибраха най-тежко пострадалите. Колите едва се разминаваха по тесния път, но в рамките на 40 минути всички бяха извозени до най-близката болница в Ямбол. Спирачките на рейса са отказали, той е на 30-години, но е минал технически преглед, обясняваха полицаите на полуделите от мъка близки на загиналите. Телата на прегазените хора останаха на кървавата поляна часове наред, докато коли на моргата ги приберат. Попове от храма и тийнейджъри, станали свидетели на мелето, събличаха дрехите от гърба си и покриваха телата на загиналите. Обезумели от трагедията пък близките им обикаляха хълма и търсеха жените и мъжете си.
Час след трагичната катастрофа стана ясно, че загиналите са 16. Първоначално бе съобщено само за 13 жертви, но полицаите откриха още 3 тела, далеч от автобуса. 11 от жертвите са жени, 4 мъже. Сред премазаните има и 16-годишно момче. До късно снощи десетки криминалисти и следователи разпитваха очевидци и правеха оглед на кървавото място. Според експерти рейсът е летят с най-малко 50 км/ч. Той тежи повече от 10 тона, представете си каква инерция е набрал до стръмния път, коментираха криминалисти.
До дни ще бъде готова експертизата на автобуса.


Днес е ден за траур, обобщава „Дума"
Кървава трагедия помрачи вчера най-големия събор на тракийските дружества в местността Бакаджик, край Ямбол. Общо 16 души загинаха при катастрофа на 20-годишен автобус на път за събора.
Автобусът се обърна край връх Бакаджик вчера сутринта. Според официалната информация трагичният инцидент е станал заради отказали спирачки на слизане от върха. Така автобусът е помел група хора, които пеша са се качвали към мястото на събора.
Загиналите са жители на Ямбол, Сливен, Нова Загора, село Войника, село Челник и село Иречеково. 10 от загиналите са жени, а сред жертвите е и 16-годишен младеж.
Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев, който замина спешно към ямболската болница, по-късно съобщи, че в инцидента има и 10 ранени като 4 от тях са в по-тежко състояние. Една от тежко пострадалите е 82-годишна жена с черепно-мозъчна травма.
На мястото на инцидента веднага пристигнаха полицаи от "Охранителна полиция", пожарникари от областното звено, разследващи полицаи, директорът на ОД на МВР комисар Стоян Драгнев, областният управител Николай Георгиев, кметове на общини от областта. В спасителните дейности на място са се включили и екипи на Министерството на извънредните ситуации. Българският Червен кръст също изпрати свой екип, който оказва психологическа помощ на пострадалите и свидетелите на пътния инцидент.
По-късно стана ясно, че в 20-годишния автобус "Чавдар-Сетра" са пътували 19 души от Дома за стари хора в Ямбол. Водачът е 60-годишен от Ямбол, взета му е кръвна проба за алкохол. Според директора на Областната дирекция на МВР в Ямбол Стоян Драгнев катастрофата е заради техническа неизправност, а жертвите са повече заради хората, стекли се на пътя за събора "Спасовден".
По разпореждане на премиера Сергей Станишев на мястото пристигна и реанимационен екип на Правителствена болница. Два реанимобила от "Спешна помощ" на Военномедицинска академия - София се отправиха към местността Бакаджик, Ямболско, за да окажат помощ на пострадалите.
Министър-председателят прекрати посещението си във Варна и отпътува към мястото на инцидента, за да се запознае на място с мерките, които се взимат.
На своето редовно заседание Министерският съвет обяви днешния ден за ден на национален траур. Партиите отмениха и своите предизборни мероприятия. Депутатите в парламента станаха на крака и едноминутно почетоха паметта на загиналите при инцидента. В ранния следобед премиерът лично пристигна в града, където на място се информира за състоянито на пострадалите.
Автобусът, който премаза 16 души, е 20-годишен и е преминал технически преглед на 2 май в град Елхово, съобщи инспектор Красимир Костов от КАТ - Пътна полиция. Возилото, според Продан Проданов, управител на фирма за периодични технически прегледи "Великов, Савов и Ко" ООД в Елхово, е бил технически изправно. Автобусът е собственост на превозваческата фирма NCI. Тя има лиценз за вътрешни превози, съобщиха от ИА "Автомобилна администрация". Фирмата притежава само три автобуса, като два от тях изпълняват специализирани превози и не возят по автобусни линии, а третият оперира в град Стралджа.
Изпълнителният директор на "Автомобилна администрация" Володя Киров заяви, че разпоредил проверка на автобусната фирма и на сервиза, извършил техническия преглед.
Водачът на автобуса е професионален шофьор, заяви Слави Славов, собственик на фирмата, извършила превоза. Шофьорът е с фамилия Димов и се е пенсионирал преди две години от автобусна фирма, където също е извършвал превози. Собственикът на NCI поднесе съболезнованията си на семействата на загиналите и допълни, че това е първи такъв инцидент в компанията му. "Много съм объркан, нямам никаква представа какво е станало, бях на друга екскурзия в Стара Загора. Щом автобусът е минал преглед, значи е в изправност. От сутринта се опитвам да се свърже с шофьора, но телефонът му дава свободно и никой не вдига. Откакто е минал преглед, автобусът не е вървял. Доколкото знам, е правил някаква маневра, необяснимо е за мен от място автобус да тръгне със скорост, която да помете хората", обясни още собственикът на фирмата, чийто автобус прегази 16 човека.
73-годишният очевидец Матей Георгиев обвини в ефира на Дарик общината и полицията, тъй като, по думите му, в местността е забранено изкачването на товарни коли и автобуси по тесния път, който води към върха. Според Матей Георгиев е трябвало да има бариера, която да спира превозните средства и да пропуска само хората.
Полицейски инспектор Димитър Димитров от село Чарган спаси два човешки живота при трагедията. Той успял да изблъска две жени, които са стояли на пътя на автобуса-убиец. "Всичко стана много бързо, нямам обяснение. Видях, че от височината, където беше подготвена сцената за събора, идва автобус, който се движеше бързо срещу нас, пред мен имаше две жени, изблъсках ги, почувствах удар. Това беше. Но, моля ви, не правете сензация от трагедията на хората", разказа пред медиите Димитров.

Дават от 5 до 10 хиляди лв. за пострадалите

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова е разговаряла с кмета на община Ямбол Георги Славов за оказване на помощ на загиналите и пострадалите при катастрофата край Бакъджик. Масларова съобщи, че парична помощ от 10 000 лева ще получат семействата на загиналите. За семействата на пострадалите паричната помощ ще бъде от 5000 лева. Изпълнението на решението е възложено на областния управител на Ямбол, тъй като жертвите и пострадалите са хора от Ямбол и околните села.

Първанов отмени бал за сираци, Барозу прати телеграма

Традиционният президентски бал за сираци, който трябваше да се състои снощи, бе отменен за 9 юни заради случилата се трагедия. Президентът Георги Първанов отмени участието си във всички планирани събития в следващите дни и изказа своите най-дълбоки съжаления и съболезнования на близките на жертвите и ранените. Самият Първанов спешно замина на мястото на инцидента и посети болницата в града, за да разбере на място каква е необходимата помощ за пострадалите.
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изпрати съболезнователна телеграма до президента по повод на трагичния инцидент край Ямбол. Научих за трагичния инцидент с автобус край Ямбол, причинил толкова жертви и страдания. От името на Европейската комисия и от мое име, позволете ми да предам най-искрени съболезнования на семействата на жетвите, както и съчувствия към всички пострадали, се казва в телеграмата.

10 души от Ковачевци дариха кръв

Общинският съвет на Българския червен кръст в Ковачевци, Пернишка област, е отправил призив за набиране на кръв за пострадалите при тежката катастрофа край Ямбол. Това съобщиха от организацията. 10 доброволни и безвъзмездни кръводарители са се отзовали на призива. Очакват се още кръводарители, обясниха от местната организация.

Катастрофа с автобус в Ямболско, жертвите вече са 16, пише „Дневник"
Шестнайсет души загинаха, а 15 са ранени при тежка катастрофа тази сутрин в Ямболско, съобщи МВР. Министерският съвет обяви национален траур утре. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу поднесе съболезнования и изказа съчувствие към пострадалите.
Около 9.15 часа туристически автобус "Чавдар" с ямболска регистрация е превозвал пътници до храма за ежегодното честване на Спасовден в местността Бакаджик. След като пътниците напуснали автобуса, той потеглил обратно в посока към Ямбол. На около 200 метра от храма, най - вероятно заради повреда на спирачната система, водачът изгубил управлението и се врязал в изкачващите се пеш встрани от пътното платно посетители, както и разположени край пътя сергии. Прегазени са 16 пешеходци и търговци, предимно възрастни - над 60-годишни.
Идентифицирани са 14 от жертвите, а самоличността на други двама все още се установява, уточни МВР следобед. Те са жители на Ямбол и околните села, 10 от тях са жени. Сред загиналите е и 16-годишно момче.
При спасителните работи е ранен и местен полицай, който е хоспитализиран. Всички пострадали, включително шофьорът, са откарани в болница. Една жена и шофьорът ще бъдат приети в "Пирогов". Друга пациентка със счупени крайници, постъпва за лечение в болница "Лозенец", а трета - с тежка черепно-мозъчна травма, пътува за Военномедицинска академия. На пострадалите и техните близки се оказва психологическа помощ.
Водачът е 61-годишен от Ямбол, взета му е кръвна проба за алкохол, която е показала 0,29 промила. Направената в КАТ проверка е установила, че автобусът е преминал технически преглед на 12 май тази година в пункт на фирмата ЕТ "Ен Си Ай" от Елхово. Проверяват се както фирмата - превозвач, така и дружеството, направило техническия преглед. Като вероятна причина за катастрофата се посочва неизправна спирачна система въпреки преминатия преглед. МВР установи, че превозното средство е регистрирано през 1989 г. Проверката на самия водач пък показа, че той има едно нарушение през 2004 г. - преминаване на червен светофар.


И ЦИК влезе във войната срещу "Синята коалиция", отбелязва „Дневник"
"Синята коалиция" не беше допусната за участие в парламентарните избори. Централната избирателна комисия (ЦИК) на практика отказа да впише десния съюз за вота на 5 юли, след като представителите на БСП и ДПС бламираха и трите предложения - за регистрация, за отказ от вписване и за тридневна отсрочка за подаване на още документи. От "Синята коалиция" веднага обявиха, че още днес ще обжалват пред Върховния административен съд.
"БСП и ДПС ги е страх от истинска битка с десните сили и търсят служебна победа на изборите за Народно събрание", заяви лидерът на СДС Мартин Димитров. Според председателя на ДСБ Иван Костов действието на двете управляващи партии е било очаквано, но "това няма да попречи на десните сили в битката за победа на предстоящите парламентарни избори". Костов призова всички да подкрепят десните сили, за да бъде извадено ДПС най-после от властта.
Това е поредната атака на социалистите и партията на Ахмед Доган срещу "Синята коалиция", въпреки че вече изглеждаше невъзможно съдебната сага с регистрацията да продължи, особено след като преди седмица Върховният административен съд (ВАС) отсъди, че Пламен Юруков не е лидер на СДС още от ноември 2008 г. и партията се представлява от бившата му заместничка Любов Панайотова. Тъкмо подписът на Любов Панайотова стои на документите, разгледани от ЦИК. "Изборната комисия отново показа, че е партийно оцветена и изпълнява поръчките на тройната коалиция. Това е безобразие", коментира пред "Дневник" адвокатът на СДС Димо Гяуров. Той каза, че още днес коалицията ще внесе жалба във ВАС срещу липсата на произнасяне на комисията. "И този трик няма да мине, напълно съм убеден, че ще постигнем победа в съда", допълни той. Гяуров припомни, че ВАС трябва да се произнесе в 24-часов срок след депозирането на жалбата.
"Няма да правим регистрация за вота без СДС, не са Ахмед Доган и Сергей Станишев хората, които ще кажат къде са местата на СДС и ДСБ" - това заяви съпредседателят на изборния щаб на "Синята коалиция" Петър Москов (ДСБ) на специално свиканата пресконференция снощи. Той коментира, че ЦИК не регистрира единствената след ГЕРБ опозиционна партия, която може да е алтернатива на сегашното управление. "Войната срещу "Синята коалиция" е влязла в нова фаза, която е драматична, но ние няма да се откажем", допълни Москов и каза, че десният съюз ще поиска становища от всички политически сили по казуса, за да се види дали приемат принципите на демокрацията.
"Огромен е страхът на социалистите и партията на Ахмед Доган, че няма да са в следващото управление, те са готови на всичко, за да предотвратят това", коментира пред "Дневник" председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Добави, че се надява след всичко това още повече хора да гласуват, за да се противопоставят на случващото се и да предотвратят повторно участие на БСП и ДПС във властта.
"Останах с впечатлението, че след решението на ВАС всичко вече е решено, това е абсурдно", коментира и юристът и правозащитник Александър Кашъмов от "Програма достъп до информацията". Случващото се показва, че правото изпада в криза, след като законът се обвързва с политиката, допълни той.
Основният спор в близо двучасовите дебати в ЦИК е бил кой представлява СДС и имат ли право избраният, но невписан от съда лидер Мартин Димитров и заместничката на изгонения от СДС Пламен Юруков Любов Панайотова да представляват синята партия.
Срещу правото на Димитров и Панайотова да взимат решения от името на СДС възразили от БСП и ДПС, научи "Дневник" от членове на ЦИК. От НДСВ цитирали решението на ВАС, че Юруков не е лидер на партията още от 4 ноември м.г., когато е бил насрочен нов избор на председател. Те попитали колегите си от БСП и ДПС това не е ли достатъчно, за да не се дискутира повече темата кой има право да представлява формацията. Отговорът гласял, че решението на съда било за европейските избори и не се отнася за парламентарния вот. На питане няма ли да бъде уважено становището на ВАС пък било отговорено, че решението не отговаряло на закона за избор на народни представители, а ЦИК трябва да се съобрази именно със закона.Първоначално социалистите и хората на Ахмед Доган възразили, че в комисията е депозирано копие от устава на СДС, което не е заверено от Софийския градски съд. СДС се позовавали на текст от устава си, че в отсъствие на лидера партията се представлява от негов заместник, т.е. от Любов Панайотова. От БСП и ДПС обаче заявили, че за да приемат тази разпоредба, трябвало да са сигурни, че това е истинският устав на партията. Представителите на ГЕРБ, НДСВ и десницата, но не и "Атака", поискали на "Синята коалиция" да се дадат три дни отсрочка. Проекторешението било гласувано с 14 гласа "против" и 6 "за" - без необходимото мнозинство от две трети.
След това ЦИК пристъпила към гласуване на решението за регистрация на "Синята коалиция". Гласовете отново се разделили 14 "против" към 6 "за", пак по същия начин. Решението за отказ от регистрация също не събрало необходимата подкрепа - 12 искали да се откаже регистрацията, а 7 - да не се отказва, като този път и представителят на "Атака" бил срещу становището да не се допуска коалицията до изборите.
Разследват BG джип, намерен у Йосич, съобщава „24 часа"
Произходът на скъпите автомобили, конфискувани при ареста на Сретен Йосич, сред които и джип "Гранд Чероки" от България, ще бъде гледан под лупа при започващото тези дни финансово разследване срещу известния като Йоца Амстердамеца сръбски наркобос. Това пише белградският в. "Вечерне новости".
Колите били регистрирани на членове от охраната на Йоца. Те не са крадени, установило разследването. Специалният съд в Белград пък удължи с още два месеца ареста на заподозрения в убийството на журналиста Иво Пуканич.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини