Мотори-линейки ще пуска ВМА

Доктор на мотор вместо в линейка може да идва при спешен случай от юни. Проектът на Военномедицинската академия стартира с 28 мотора БМВ, съобщи шефът й ген. Стоян Тонев, цитиран от "24 часа".

Моделът е заимстван от Маями, САЩ, където лекарят на мотор пристига до 3 мин. Тук ще е 7 мин. - 3 пъти под средното за линейка в София. Предимството на мотоциклета е, че се промъква през всякакви задръствания. Моторите линейки могат да се движат по стълби, както и през зимата, ако улиците се чистят добре.

Предвижда се докторът да бъде возен с мотора, а не да го управлява. Машината е оборудвана със спешна чанта. Предстои монтиране на табла за сателитна връзка с центровете за приемане на повикванията. Освен моторите, които ще работят в София и градовете с военни болници - Варна, Пловдив, Плевен и Сливен, ще има и четири АТВ скутера за труднодостъпни райони.

Проектът предвижда и услугата медицинска евакуация с хеликоптер при инциденти, която ще се развие по-нататък. ВМА предоставя медицинските професионалисти и логистиката. Моторите са собственост на фирма, която поема техническото оборудване. Новите превозни средства в спешната помощ ще носят отличителните знаци на болницата. Ще бъдат достъпни за всички, а за да дойде такъв екип, ще бъде обявен специален телефон за повикване.Правим и паркинг за велосипеди, каза още ген. Тонев.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини