Без изпити след 7 клас, отпада 13-ият клас

13-и клас ще отпадне, а часовете, предвидени в него, ще се разпределят в останалите часове, информира заместник-министърът на образованието Милка Коджабашиева. Тя добави, че вероятно ще отпаднат и изпитите след седми клас, тъй като тестът за външно оценяване ще се използва в класиране за паралелките с чужд език.

Новите управляващи решили да премахнат последния клас с аргументите, че диплома за завършено средно образование се получава след завършен 12-и клас и се създават условия за отлив на учениците, които започват работа и не посещават часовете. Анализът, който направихме, показа, че процентът на посещаемост е много малък, каза Коджабашиева.

Зам. министърът обясни, че от следващата учебна година трябва да започне да действа и новият закон за училищното образование. Според нея е необходимо да бъде въведена нова структура на училищното образование, в която да бъде включено и всичко положително и рационално, което досега е предложено. Що се отнася до целодневното образование на децата в училище заместник-министърът заяви, че освен въпрос на финансови разчети, целодневното образование изисква да бъде осигурено храненето, транспорта.

Министрите замисляли и намаляването на възрастта на децата за задължителната предучилищна подготовка в детските градини до 5 години. „Децата, които ще започнат петгодишни, ще получат една добра подготовка по български език, за усвояване на умения за учене, за формиране на умения у децата”, посочи Коджабашиева.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини