Съживили СИК и ВИС в митниците. Преглед на националния печат

Митнически шеф съживил схеми на ВИС и СИК

Шеф в митниците е търгувал с влияние чрез мрежа от структури, които се проверяват от прокуратура, ДАНС и следствие. Сигналът е внесен в парламентарната комисия за борба с корупцията, съобщи шефът й Яне Янев пред "24 часа" вчера.Схемата била свързана с митническите режими и процедури. 

„Труд"

Разкриха далавери за над 3 млн. лева с онкомедикаменти

Търгове само за два онкомедикамента - доцетаксел и аматиниб, са нанесли щети на държавата за поне 3 млн. лв. Това показала една от проверките на ДАНС в Министерството на здравеопазването, които се извършват с цел ревизия на дейността на предишното му ръководство. Става дума за периода 2005-2008 г.Откритите нарушения вече били предадени на прокурор, научи "Труд".

Източникът ни добави, че отговорността за далаверите ще понесе бившият здравен министър д-р Емил Райнов, отговарял за лекарствената политика. Защото в длъжностната му характеристика е записано, че той наблюдава и ръководи търговете за медикаменти на ведомството. За прескъпия доцетаксел "Труд" писа още на 8 март м. 

„Стандарт"

Хеликоптер ужили МВР с 16 милиона

Ревизия до дупка започна във всички министерства. Крак повлече вътрешният министър Цветан Цветанов. Още в началото на работния ден вчера той нареди пълна проверка на сделка, която предшественикът му Михаил Миков е сключил. Сумата по поръчката надхвърля 16 милиона лева, като десет от тях вече са платени.

Обществената поръчка е по програма ФАР и касае включването ни в Шенген. На 23 септември 2008 г. МВР е обявило обществена поръчка за покупката на професионален хеликоптер за наблюдение на границите от въздуха. Цената на вертолета не трябва да надхвърля 5 хиляди евро. А критериите за избирането на изпълнител са да има постоянна база за съхранение и ремонт. В поръчката е записано и фирмата да предлага обучение на персонала, който ще работи със скъпата машина. 

„Сега"

МВР ще дава 50 000 лева награда за осъден мафиот

Новото правителство предприема серия от мерки, с които да съживи борбата с организираната престъпност. Смесените екипи, които ще разследват мафията, ще бъдат стимулирани с бонуси от по 50 000 лева за всяка осъдителна присъда. 

Това обяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов след среща с главния прокурор Борис Велчев и заместниците му вчера. Идеята е така да бъде решен и вечният проблем с неконтролируемия теч на информация към "подземния свят". 

„Монитор"

Резнаха парите за пенсионерското море

Почивката на пенсионери по българското Черноморие, която беше въведена миналата година, ще бъде спряна. Това лансира като идея новият министър на труда и социалната политика инж. Тотю Младенов. Средствата, които социалното министерство беше отпуснало за пенсионерските почивки, възлизаха на шест милиона лева. "4,5 милиона лева от тези пари все още не са използвани", разясни Младенов. Те ще бъдат пренасочени по други направления, а не за почивка. Според плановете на новия социален министър парите ще се разпределят за лекарства или социални кухни за крайно нуждаещите се възрастни. 

„Дума"

Задължително предучилище от 5 години

Задължителната подготовка за училище преди I клас ще е две години и децата ще постъпват в подготвителна група на 5-годишна възраст. Това е едно от намеренията за бързи промени в просветата, съобщи вчера министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова. Държавата ще осигурява на децата храна и транспорт, добави тя. В момента в подготвителната година преди училище децата влизат на 6 години, групите се формират към детските градини или към училищата. Засега не е ясно обаче как ще се осигурят места за двойно повече деца. 

„Дневник"

Започна третата битка за строежа на "Тракия"

Строителството на магистралите, определено от премиера Бойко Борисов като приоритет, вече очерта противопоставяне между новия министър на регионалното развитие и ръководството на пътната агенция. Строителният министър Росен Плевнелиев настоява търговете за "Тракия" да се проведат по европейските правила, с отваряне на ценовите оферти и техническата част в един ден. Ръководството на пътната агенция обаче планира ценовите предложения да се отворят след пресяване на кандидатите по техническите им предложения, както е по Закона за обществените поръчки.

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини