Контрабандата дъни бюджета. Преглед на националния печат

Дума": Загубите от контрабанда са колкото дупката в бюджета

Борбата с контрабандата през границите ще е основна задача на финансовото министерство, зарече се вчера министър Симеон Дянков, който бе на посещение в Русе. По думите му загубите от акцизи и мита през 2008 г. са около 1,2 млрд. лева, което било почти равно на "дупката" в бюджета от 1,3 милиарда. Ако рязко се намали контрабандата, ще се запълни липсата в бюджета, убеден е Дянков. Това била и основната задача на Агенция "Митници" и НАП.

Основно ще бъде обърнато внимание на контрабандата в секторите горива, алкохол, цигари, зеленчуци, текстил и месо, от които, освен че се губят акцизи, се удря и българската икономика, категоричен бе Симеон Дянков.

„Дума": Брюксел ни наказва заради сметищата

Очаква се до един месец срещу страната ни да започне наказателна процедура от страна на Брюксел заради неизграждането на системата от регионални депа за отпадъци. Това предупреди вчера новият министър на околната среда и водите Нона Караджова. На 16 юли изтече срокът, в който трябваше да бъдат затворени всички общински сметища, които не отговарят на евростандартите, а боклутът да бъде пренасочен към регионални депа. Оказа се обаче, че не навсякъде общините са готови да извозват битовите си отпадъци надалеч, не са и заработили всички регионални сметища.

По думите на министър Караджова има и друг тежък проблем - изтича и срокът за изграждането на пречиствателни станции на населени места с над 10 хил. души население.

„Стандарт": Нов шеф на магистралите

Шефът на пътищата Янко Янков бе уволнен след нощна акция в кабинета му. Цивилни агенти на ДАНС и прокурори обискираха офисите на площад "Македония" заради сигнал на новия строителен министър Росен Плевнелиев. Той алармирал, че чиновници в Националната агенция "Пътна инфраструктура" остават след работно време, за да унищожават документи. При проверката в четвъртък вечер това не било засечено. Съмненията са, че хората на Янков са били предупредени. Премиерът Бойко Борисов рано сутринта в петък разпореди шефът на магистралите да бъде уволнен. Мотивите са извършени плащания на външни консултанти на нереално високи цени и несправяне с работата.

Начело на агенцията се връща Димитър Иванов, който ръководеше НАПИ от август до октомври 2008 г.

Новинар": Слухове оставиха ДАНС без Петко Сертов

Слухове за оставката на председателя на ДАНС Петко Сертов се появиха в петък следобед. Новината, че Сертов си събира багажа и подава оставка, тръгна след среща на шефа на агенцията с министър-председателя Бойко Борисов. От ДАНС отрекоха за оставката на техния началник и обясниха, че Сертов е представил отчет за свършеното от агенцията през последните шест месеца. Очакванията за напускането на Сертов бяха засилени и от негативната оценка за работата на ДАНС, която даде вътрешният министър Цветан Цветанов.

„Дума": 15 фирми се отърваха от ОЛАФ

 След проверка "проект по проект" с 15 фирми е намалял списъкът на ОЛАФ (Европейска служба за борба с измамите) за тези, които ще трябва да връщат пари по програма САПАРД. Освен това е извоюван гратисен период от три месеца, в който прокуратурата трябва да провери останалите проекти поотделно, а за установено некоректните и тези с нарушения срокът за връщане на парите ще бъде две години. Това обяви вчера след преговорите с проверяващите от Европейската комисия новият министър на земеделието Мирослав Найденов. От последната проверка и констатация на контролните органи на Европейския съюз се оказа, че 98 фирми ще трябва да връщат близо 65 милиона евро, получени по САПАРД. Сега сумата вече е 50 милиона евро, прокуратурата има три месеца, а след това държавата ще има срок от две години, за да събере вземанията.

24 Часа": Борисов остави Искров

Иван Искров остава управител на БНБ, съобщи вчера Бойко Борисов в barekov.com

Премиерът обаче е категоричен, че предишният кабинет бил некоректен, като в последните дни преназначил Искров, месеци преди октомври, когато изтича мандатът му. А иначе решил да остави на поста шефа на БНБ заради стабилността на банковата система, за да се види, че няма политическо вмешателство в нея.

"Ако не беше държавническото ми отношение към толкова важна институция, щях да го сменя заради позорния акт", повтори Борисов.

Според осведомени групата около Иван Костов, е била силно смутена от решението на Борисов, тъй като там готвели нови кандидати за БНБ и решение, с което парламентът да направи смяната

Стандарт": Първанов: Не спирайте енергийните проекти

Президентът Георги Първанов се обяви против спирането на големите енергийни проекти. От хълма Трапезица държавният глава предупреди, че когато се прави новата енергийна стратегия на България, трябва да има елементи на приемственост. Така Първанов се противопостави на заявките от членове на кабинета за стопиране на АЕЦ "Белене", газопровода "Южен поток" и нефтопровода Бургас-Александруполис.

"Не приемам онова, което прозвуча по-скоро от подкрепящите правителството формации - да се спрат големите проекти, априори с идеята, че стрували много пари, и да се търси отдаването им изключително на частни начала", отсече Първанов. По думите му световният опит е показал, че държавата е тази, която се ангажира с такива големи енергийни проекти. Не е нужно да ги оставяме на частници отвън, които ще си имат своите интереси, каза президентът.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини