Катастрофа блокира влаковете по линията Пловдив-София

Няколко влака бяха блокирани на гара Септември по направлението София-Пловдив от 2:30 ч. снощи. Движението беше спряно и в двете посоки за 7 часа, но към 9 ч. тази сутрин то е възстановено, съобщи БНР.

Шест пътнически и осем бързи влака бяха блокирани в участъка, посочи Любомир Иванов от БДЖ. Причината е катастрофа на лек автомобил в близост до жп гара Белово.

По информация от Гражданска защита 2-ма души са загинали на място. При катастрофата автомобилът се блъска в стълб, който е част от контактната мрежа на железопътната линия.

Стълбът е паднал върху релсите. Заради удара се нарушава контактната мрежа. Затова е прекъснато и движението на влаковете.

Към момента движението на влакове по единия път е възстановено, като композициите се теглят от дизелови локомотиви. От Национална компания "Железопътна инфраструктура" работят по отстраняване на повредата, за да може да бъде експлоатиран и другия железен път в района.

Създадена е временна организация на движение, обясниха от пресцентъра на БДЖ. От дирекция „Гражданска защита" информираха, че е изпратен екип от Пловдив, тъй като от БДЖ са поискали да им бъде предоставен кран.

От БДЖ посочиха, че са имали готовност да започнат отстраняването на повредата още тази нощ, но обясниха, че преди това следствието трябвало да приключи с огледа на мястото на катастрофата и документирането на инцидента.

Те припомниха още, че пускат нови бързи влакове и нов график, съобразен с натовареното движение по направленията за Черноморието. Компанията обявява и промоционални цени с 30% намаление.

С тези инициативи на Министерството на транспорта и „БДЖ" ЕАД целят облекчаване на очакваното натоварено пътно движение по направлението от София до Черноморието и обратно, съобщиха от транспортното ведомство.

За да бъде облекчен автомобилният трафик по автомагистрала „Тракия" от днес тръгва нов бърз влак София - Пловдив - Бургас. Той ще заминава от София в 8.30 ч и ще пристига в Бургас в 15.16 ч.

В обратната посока влакът ще тръгва от Бургас в 13.35 ч и ще пристига в София в 20.46 ч. За да бъде оптимизирано цялостно натоварването по пътищата от София до Черноморието, „БДЖ" предлагат още няколко алтернативни пътнически превози, като клиентите ще могат да ползват 30% намаление на влаковите цени за отиване и връщане.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини