Езиковедско изследване хвърля светлина върху българския характер на населението в Източните Родопи през XVI век

    Езиковедско изследване хвърля светлина върху българския характер на населението на Източните Родопи през XVI век.Негов автор е доц.д-р Георги Митринов. То е под наслов „Езикови свидетелства за българския характер на населението в Южните Родопи и Западна Тракия през XVI век. ”То е продукт на авторитетното издателство на Българската академия на науките „Проф.Марин Дринов”.

      В уводните бележки доц. д-р Георги Митринов подчертава,че целта на изследването е да възстанови  картината на българското присъствие по езикови данни-антропонимни и ойконимни. Важна задача ,която си поставя авторът е да изследва доколко са съхранени селищни имена и топоними от български и въобще от нетурски произход. Основно според религиозната принадлежност се откриват два вида селища:  със смесено християнско и мюсюлманско население и само с мюсюлманско население. Авторът си поставя за цел да изследва,доколко мюсюлманското население е колонизирано или е принудено да приеме исляма.

      Доц.д-р Георги Митринов работи в секцията по история на българския език  към Института за български език „Проф.Любомир Андрейчин”при Българската академия на науките. Научните му изследвания са свързани с проучването на българското възрожденско писмено наследство от Родопите и Беломорието,както и българските родопски говори.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини