Хосписът в Мадан се преобразува и минава на държавна издръжка

В Мадан се намира единственият просъществувал хоспис в Смолянска област.Той е открит през 2004 г. по програма ФАР.  Държавното му финансиранее обаче приключва четири години по-късно и цялата му издръжка се поема от общинския бюджет. В него прииждат пациенти от цялата област дори и от пловдивски регион. Често те са тежко болни, приковани на легло. Въпреки, че всеки от обитателите плаща за престоя си, от общината изчислили, че  за  последните десет години са изразходени близо 1 100 000 лв за издръжката му.
През всички тези години общинското ръководство многократно е търсило съдействие за намиране възможности за допълнително финансиране, както на областно ниво, така и от социалното министерство, но без резултат, казва градоначалникът Фахри Молаисенов.По думите му в момента се предоставя решение на дългогодишния проблем, чрез възможността подобен тип социална услуга да бъде финансирана от държавата, без да утежнява общинския бюджет.
Така хосписът ще се пребразува в  „Интегрирана здравно – социална услуга за резидентна грижа за пълнолетни лица с трайни увреждания с потребност от медицински грижи“, която ще припокрие напълно услугите на досегашния хоспис. Като новата услуга ще бъде изцяло финансирана от държавния бюджет.
Предвидено е предлагането на  още две нови социални услуги, а именно „Резидентна грижа за пълнолетни лица с физически увреждания“ и „Дневна грижа за пълнолетни лица с трайни увреждания“.
Разкриването на новите услуги се очаква да бъде след приемане на Наредбата за качеството на социалните услуги. 
 
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини