Община Кърджали: Институционална война доведе до данъчния коледен подарък на Никола Чанев

Община Кърджали оповести,че институционална война,подета от бившия областен управител Никола Чанев е довела до данъчен коледен подарък за кърджалийци.Една институция използва езика на войната и това доведе не до плавно повишение,а до скок в данъците за жителите на община при това в условия на икономическа криза.Това подчерта пред журналисти градоначалникът инж.д-р Хасан Азис.Така той коментира преизчисляването на данъците и необходимостта кърджалийци да доплащат за 2020 и 2021 г.Общината е в безисходица.Има съдебно решение на Върховния административен съд.То трябва да бъде изпълнено.Единственото което успяхме да направим с Общинския съвет е да опростим лихвите и да въведем 5% отстъпка,ако данъците се платят до края на годината подчерта кметът.

Зам.кметът по приходите Тунджай Шукрю посочи, че доплащането ще е за всички данъци за 2020 и 2021 г.. Само за недвижимите имоти от 2020 г.няма да има увеличение.

Тунджай Шукрю даде за пример сумите , които кърджалийци ще трябва да доплатят. За апартамент от 60 кв.м.в центъра на града сумата за данък недвижими имоти и такса смет е 44,15; за апартамент от 100 кв.м.тя скача на 76,56 лв. Във „Възрождени“ за доплащане има съответно за 60 кв.м.-39,94 лв,за 113 кв.м.-76,50 лв. За къща в кв.“Студен кладенец“ с площ от 100 кв.м. и двор от 200 кв.м.сумата е 73,00 лв,а в големите села над 30 лв.

Юристът на Община Кърджали Розен Иванов направи ретроспекция на сагата с данъците в Кърджали. Той припомни, че с решение на Общинския съвет от края на 2019 г.сепредвижда актуализация на данъците. Областният управител Никола Чанев го оспорва в Административен съд-Кърджали. Общината обжалва пред ВАС. Това зясяга всички данъци: данък „сгради“,такса „смет“,данък „МПС“,данък „придобиване“,туристически данък.Решението на ВАС е да се съберат всички данъци в размерът им гласуван на 23 декември 2019 г.

В заключение кметът подчерта,че с блокираните приходи на общината са могли да бъдат изкърпени 20 км улици и 10 км тротоари.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бр
    БРАТ НА ТУРЦИТЕ ПО СЪДБА
    0 0
    07:54, 26 ное 2021
    Как не го е срам този ояден кмет да говори глрупости.не го ли е срам да се появява пред неговите избиратели.но на него не му пука зощото е ояден и преяден.гласувайте пак за него и дпс .браво
Последни новини