Глоби за пари на ръка над официалните заплати, пенсиите няма да намалеят

Работещите да бъдат глобявани, ако получават пари на ръка от работодателите си. Това предложи Асен Василев и получи съгласието на партиите и коалициите по време на преговорите за правителство в сектор "Труд и социална политика".

Бившият финансов министър, който водеше разговора от името на спечелилите изборите "Продължаваме промяната", предложи криминализиране на плащанията на ръка над официалните заплати и въвеждане на по-големи глоби за работодателите и счетоводителите.

Целта е изсветляване на сивата икономика. Планира се след тримесечна разяснителна кампания да започнат проверки и санкции.

От 2015 г. недекларирането на облагаем трудов доход и недекларирането на осигуровки е криминализирано и се наказва с глоба и затвор, но почти няма наказателни дела за укриване на осигуровки. Според сегашния Наказателен кодекс обаче наказателната отговорност носят само работодателят и счетоводителят, но не и работникът. Сега Василев предлага и работещите да могат да бъдат преследвани наказателно, ако се съгласят да получават заплата в плик.

Удължаване на ковид мерките за подпомагане на бизнеса до края на извънредното положение договориха партньорите.

Размерът на пенсиите да не бъде намален от Нова година, след отпадането на сегашните добавки от 70 плюс 50 лева за пенсионерите, е ангажимент, който днес пое Асен Василев. 

"Пенсионерите от 1 януари няма да получават по-малко пари от това, което получават в момента", гарантира той. Това ще се случи след увеличението на пенсиите през декември, увеличението на тежестта на коефициента за стаж и на повишението на минималната пенсия от Нова година.

Предстои в рамките на 6 месеца да се направи анализ с цел справедлива индексация на пенсиите и създаване на нов механизъм за актуализацията им, който да бъде устойчив във времето.

Замяна на хартиените трудови книжки с дигитални договориха още преговарящите партии и коалиции.

Те бяха единодушно "за" "прозрачен, законово определен автоматичен механизъм за определяне на минималната работна заплата, която да бъде обвързана със средната за страната, като постепенно процентът се повишава. Георги Гьоков предложи тя да достигне 50% от нея за няколко години, но това не беше записано като договорено.

Всички бяха единодушни, че трябва да се съкрати "огромният" документнооборот за ползване на социални услуги и преминаването от хартията към дигиталните средства, както и да се премине към е-управление на социалните услуги и социалните плащания.

Спор предизвика предложението за безплатни ясли и детски градини, отправено от БСП. Ефективността му подложи под съмнение Елисавета Белобрадова от "Демократична България", която изтъкна, че не таксите в държавните детски градини са проблем, а липсата на места. Средства за изграждането на нови има - в София те са 70 милиона и са осигурени преди 2, 3 г., но от тях са изразходвани едва 5, 6 млн. заради проблеми с липсата на терени, посочи на своя ред Асен Василев. На това Белобрадова отвърна, че в такъв случай средствата трябва да разширят достъпа на услуги, като например се предоставят средства на родителите за осигуряване на алтернативна грижа за децата чрез родителски кооперативи. Тя даде за пример немския модел, при който например за пет деца се осигурява такава в апартамент, а не непременно в построена за целта ясла или градина.

Крайно решение по този въпрос не се записа, но партньорите приеха предложението й да се обсъди през втората година от майчинството работещите майки, за чиито деца няма места в държавните и общинските детски заведения, да получават 100%, а не 50% от обезщетението за отглеждане на дете. Сега ако майката се върне на работа през втората година, получава половината от нея.

Сумата е 650 лв. Ако получават цялата, работещите родители ще могат да покриват по-голяма част от разходите си за осигуряване на алтернативна грижа за децата си.

Възможно е това да залегне в бюджета за 2023 година, стана ясно от думите на Василев.

По всяка вероятност сумата за обезщетение през втората година майчинство ще бъде равна на една минимална заплата, няма да е фиксирана сума. С нея ще бъде обвързан и минималният размер обезщетение за безработица. Тези промени обаче едва ли ще се направят с бюджета за 2022 г., който трябва да бъде подготвен и приет в максимално скъсени срокове.

Всички предложения и дискусията по тях вижте тук:

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (21)

  • 1
    Да
    Да глобяваш жертвата
    20 -7
    17:29, 26 ное 2021
    Е извратено мислене. От един извратеняк
    • За
      За тия дето разсъждават
      3 0
      07:50, 28 ное 2021
      Работодателя НЕ ПЛАЩА 200 ЛЕВА осигуровки а дава 100 на ръка на работника.
      Резултата - работника е измамен, защото тия 100 лева му се полагат и без това. Заплатата е с години орязвана. Да вменяваш вина на работника ,КОЙТО НЕ ООСТАВЯ УСЛОВИЯТА НА МАСАТА е извращение от извратеняк. Работника или приема условията или си търси другаде работа.
  • 2
    Ad
    Adolf
    17 -6
    17:32, 26 ное 2021
    А като ни дават заплатите само на ръка, каква вина имаме ние бе пундьо ?!
    • Ан
      антимишок
      6 -12
      09:25, 27 ное 2021
      Пютьо,размърдай си мозъчето-пари на ръка+по-ниски... Виж коментара
    • Да
      Да
      7 -4
      13:24, 27 ное 2021
      Искаш да кажеш антимишо повече пари в държавата повече крадене от определени кръгове а работника винаги ще е със среден пръст в задника.Ако си мислиш че с тоя ритъм на живот ще доживееш да си вземеш пенсията и да си харчиш жестоко се лъжеш.Интересно като толкова много милееш за държавата проста мишко да ми отговориш защо роднините наследяват само дълговете на починалия а не и пенсиите.За туй и беше тоя кофит театър да се изчистят повече пенсионери за да не могат да си вземат пенсиите държавите и без това са фалирали Асенката ако си мисли че ще може да оправи държавата жестоко се лъже най много да вземат още няколко милиарда дълг от братския фашистки ЕС .Подмяната а не промяната
    • Ан
      антимишок
      1 -8
      15:21, 27 ное 2021
      До "ДА"-бълхар нещастен досурна ли си задника до м... Виж коментара
    • Да
      Да
      8 -2
      16:47, 27 ное 2021
      Първо дърт педерунгел като ти чета интелигентните помисли отдавна си изкукал .Тя държавата от тъпоумни идиоти като теб седнали зад компютъра е на тоя хал.Второ замъкнах си задника да гласувам но не за тия идиоти които не вещаят нищо хубаво на държавата.И трето парите са нищо инфлацията ги яде днес ги имаш утре ги нямаш мозъка е нещо което не се дава или го имаш или го нямаш.Пожалавам ти със здраве да си харчиш пенсията за другите не бери грижа ако го нямаше поколението на скачащите по площадите тъпоумниците които вече са на път да изкукат Бъхлария нямаше да е на това положение.Точно вашето малоумно замечтано в светлото бъдеще поколение разпродаде и скапа България.И след вас се родиха идиотите като нас
    • Ad
      Adolf
      2 -2
      18:26, 27 ное 2021
      антимишок тъпо копеле ****** путьо си ти ***** надупен потен негър да ти размърда на тебе мозъка
  • 3
    Хи
    Хитлер
    8 -4
    19:33, 26 ное 2021
    Ще се обадиж на финансовите, а не да се свиваш като мишок. Корупцията е двустранна - който дава и който взима.
    • Ей
      ей тъпак
      13 -5
      20:08, 26 ное 2021
      В малък град като се обадиш на данъчните и цял живот ще си без работа щото ще те знаят всички. Кой ви изсира такива тъпи типове незнам.
    • Ет
      ето
      14 -1
      20:11, 26 ное 2021
      Виновен е тоя дето се облагодетелства финансово. Работника е жертва .Облагодетелства се работодателя . Той печели от това. А работника получава по- ниска пенсия. Иска се мислене. Това се прави с цел всички по веригата да мълчат за да няма затвор .Как не го разбирате бе мама ви проста
    • До
      до тъпчото
      9 -5
      11:12, 27 ное 2021
      Тъпунгер, да се оплачеш на данъчните, от работодателя си - е все едно агнето да се оплаче на вълка, че го ядат неговите колеги. Тъп , та тъп , че чак будала.
    • Изпатил
  • 4
    11
    1111
    5 -4
    22:50, 26 ное 2021
    Чудят се как да измъкнат още повече пари от работещите бедни, но не им хрумва, че продължат ли в този дух, до лятото няма да има работещи в България. Кой ще им плаща данъците, осигуровките и заплатите тогава?
  • 5
    Пе
    пенсионер от бранша
    8 -5
    11:09, 27 ное 2021
    Този х.у.й дето гледа като обратен и подава ръка за поздрав като е.б.а.н.а госпожица , нищо , ама нищо не разбира от сложните взаимоотношения РАБОТНИК-РАБОТОДАТЕЛ. Работодателя има полза да укрива доходи и да не плаща осигуровки. Работника има полза от пари на ръка защото са чисти без данъци и одръжки. Другото е , че работници с акъла си вече знаят , че от внесени пет лева за осигуровки , като се пенсионират ще получават само по един лев от тези внесени пет лева , защото останалите четири лева са отишли да хранят дюмбелите от "фонд гладни гърла".За какъв х.у.й да внасят ? Има хора , които знаят решението на този проблем , но мафията , а и сегашните "насрани юпита" , не ги допущат да им покажат РЕШЕНИЕТО.
    • Еб
      ЕБАТИ ГОВЕДОТО ДЕТО СИ
      4 -1
      20:20, 27 ное 2021
      Работника има интерес и от заплата и от осигуровки. Неплащането на осигуровки не отива в заплатата простак. Отива в джоба на работодателя -крадеца
    • До
      долен *****
      2 -2
      21:29, 27 ное 2021
      Долен ***** , като не ти ясно как става играта недей да коментираш и да показваш тъпотията си.
  • 6
    00
    007
    2 -4
    14:27, 27 ное 2021
    Ей затова няма оправия. Едните мълчат от страх, другите мълчат от страх, трети се насират от страх. Това със заплати в плик и на ръка, го има само в Третия свят. За съжаление, с такова мислене, като на коментиращите, жална ни майка.
  • 7
    Сч
    счетоводител
    3 -3
    21:44, 27 ное 2021
    До тъпото говедо, знаеш ли че осигуровките се делят между работодателя и работника? Когато не декларира доходи "на ръка" работникът също спестява от осигуровки , ама откъде тъпо г.о.в.е.д.о като тебе ще знае тези неща. Затова заври си текезесарските коментари в задника и спри да ръсиш глупости.
    • Аб
      Абе мушморок
      1 0
      07:44, 28 ное 2021
      Работника е ограбения. Пенсията му е ограбена и заплатата му е ограбена. Това делене на осигуровки е ВИРТУАЛНО.
Последни новини