ГДБОП: Няма натиск, 4 дни не може да се разпита лице, готово да разкрие схемата за "Хемус"

По никакъв повод и по никакъв начин не съм оказвал натиск върху прокуратурата. Това заяви категорично директорът на ГДБОП Калин Стоянов по време на изявление пред медиите. Той подчерта и че не е използвал обидни думи. 

Обясни и повода за срещата си вчера - негови служители му разказали, че не може да се разпита лице по делото, което е готово да разкаже цялата схема и най-вече кой, по какъв начин и къде е предал изтеглените 54 млн. лв. за строителството на ЛОТ 5 на АМ "Хемус". Лицето е заявило готовност да говори, но единият от разследващите прокурори е сметнал и заявил, че не го интересува какво ще се разказва този човек.

По този повод отидох в службата да говоря с прокурорите, заяви Стоянов и обясни, че е изказал личното си мнение как бих постъпил в такава ситуация.

Ако смятате, че желанието ни да стигне до край по разплитането на това сложно престъпление е форма на натиск, аз съм безкрайно учуден, подчерта директорът на ГДБОП.

Припомняме, тази сутрин имаше и второ изявление от страна на прокуратурата и с присъствието лично на главния прокурор Иван Гешев, който заяви, че срещу прокуратурата се води война. 

Има образувано досъдебно производство за срещу служители на ГДБОП затова, че ние просто искаме да стигнем докрай в това разследване. В момента се разпитват двама служители на ГДБОП, а разпитът е във връзка с обявеното по-рано от прокуратурата разследване за оказван натиск от страна на ГДБОП върху наблюдаващите досъдебното производство за източването на парите за "Хемус".

От МВР обаче обмислят дали да не образуват контрапроизводство, но спрямо прокурори, и по предния член 288, който касае действията на орган на властта, който пропусне или направи опит да осуети разследване.

Стоянов заяви, че принципно идеята на разследването е да се стигне до най-високите нива на едно престъпление. "Мисля в случая това не ни беше позволено", заяви Стоянов. Той смята и също, че и двете институции би трябвало с еднаква бързина да направят опит да разследват случая с "Хемус", а не да си пречат. Той се надява, както в случая с разследването спрямо служители на ГДБОП, прокуратурата с такава бързина да се заеме и с разследването на аферата "Хемус".

Преди него Александър Анастасов от Икономическа полиция заяви, че реално два пъти се прави опит обвиняемия за "Хемус" да бъде разпитан и два пъти не успяват, заради неадекватна реакция на прокурори, които включително и са искали коли да идват да ги взимат от другия край на София сякаш не знаят къде се намира сградата на ГДБОП.

Анастасов се позова и на комуникация по вайбър между служител на ГДБОП и един от прокурорите, в която се неглижира разпита - "... той ще чака... или ще говори, или няма да говори..."

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Df
    dfg
    1 0
    11:42, 13 дек 2021
    И тая кочинка, ще ви разбият, Гербави вият като умрели кучета, скоро никой няма да си спомня за тях даже.
Последни новини