Наложително е укрепването на Синдикалния дом в Перник, според областната управа

Укрепването на сградата на Синдикалния дом в Перник е сред първите задачи на новия областен управител Кирил Стоев, заяви той пред журналисти. Четиринандесететажната сграда пострада тежко при земетресението на 22 май 2012 г. Веднага зданието е било подсилено, заради поддала носеща колона на петия етаж.
Оттогава неколкократно са правени обследвания на сградата, последното е от октомври миналата година, каза д-р Симеон Василев - досегашен областен управител на Перник. По думите му специалистите са установили конструктивни нарушения и препоръчват зданието да бъде освободено, а конструкцията му ремонтирана заедно с електрическата и ВиК инсталация. За целта са необходими 9 млн. лв., които се търсят от десет години и все още не са отпуснати, каза Василев.
В сградата се помещават КНСБ, КТ „Подкрепа“, Областната дирекция „Земеделие“, дирекция „Инспекция по труда“, Федерация на Научно-техническите съюзи /НТС/, езиков център, дискотека, местната кабелна телевизия и други институции и организации. На партерния етаж са разположени магазини. Сградата не се охранява, до асансьора има необезопасено електрическо табло, посочи още Василев. По думите му освен всичко друго там неправомерно се извършва търговска дейност.
Обитателите на 14-етажното здание трябва да го напуснат до 31 януари, съгласно заповед на досегашния областен управител Симеон Василев. Синдикалистите и представителите на НТС са заявили, че няма да се подчинят и ще останат на свой риск в офисите си.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини