КС решава може ли правосъдният министър да иска отстраняване на главния прокурор

Конституционния съд насрочи свое заседание на 8 февруари 2022 г., когато ще преразгледа Конституционно дело №17 от 2021 г. То е образувано по искане на Министерския съвет.

Изпълнителната власт се е обърнала с питане дали правосъдният министър има правомощията да предложи на ВСС предсрочно освобождаване на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор. Делото е допуснато за решаване.

Искането на Министерския съвет до Конституционния съд беше направено след като ВСС отказа да разгледа по същество предложение на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Междувременно проф. Янаки Стоилов беше назначен за Конституционен съдия от квотата на президента.

Ето и пълното съобщение на КС:

Конституционният съд ще проведе заседание на 8 февруари 2022 г. (вторник) от 10.00 ч. при следния дневен ред:

1. Конституционно дело № 17/2021 г. по искане на Министерския съвет на Република България за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 130в, т. 3 от Конституцията на Република България като отговори на въпроса: „В правомощията на министъра на правосъдието по чл. 130в, т. 3 от Конституцията на Република България включва ли се възможността да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията?“.

Делото е за решаване.

Докладчик: съдия Филип Димитров.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ко
    Койчжо
    5 -5
    17:49, 18 яну 2022
    Колко трябва да си нагъл за да стоиш на място за което знаеш ,че никой не мисли че ти трябва да си там
  • 2
    Мн
    Мнение
    5 -5
    20:02, 18 яну 2022
    Всички които беше назначил крадеца от Бнкя са със един и същи манталитет манталитет.
    Прости и нагли до последно , сякаш мислят , че са вечни.
    • Ев
      Евреин
      2 -5
      20:17, 18 яну 2022
      Каскета,******* и още някой и друг трябва да са при Бай Ставри!! Не напразно Шишко Домузов Цацаров побърза да си подаде ОСТАВКАТА!!
    • Ев
      Евреин
      2 -4
      20:20, 18 яну 2022
      Защо на Ти..кв@та слагате *****? Мисирките още служат на Главно Командващите Дерибеи😄😄
Последни новини