Разбулена "загадка": на какво се дължат зелените кръгове по нивите около Димитровград - природно явление, извънземни или...

Изображение 1 от 6

    След публикации в местните медии за странни зелени кръгове в житните ниви край Димитровград, които са забелязани през Google Earth и са озадачили читатели, направихме консултация с агрономи.

    Разбрахме, че причината за така наречените странни явления не са извънземни, не са и странни природни явления, не са и хора, които се опитват да привлекат внимание към себе си с цел популярност, а причината за образуването на тези кръгове се дължи на поникването на жито в напояваната част от нивята.

    За да разберем каква е причината за житните кръгове се консултирахме с Веселина Радкова, която е продуктов мениджър на старозагорската фирма АгроКонсулт Иригейшън, която се занимава с изграждането на поливни системи. Г-жа Радкова отговори на нашето запитване: Пивотните системи Zimmatic от Lindsay, монтирани в близост до Димитровград, са причината за образуваните т.н. „странни кръгове“. Този вид напояване се използва за покриване на големи обработваеми площи. Както е видно от снимката – ефектът е поразителен - открояващи се необичайно зелени и плодородни кръгли площи. Формата се дължи на движението на пивотната система - именно в кръг. Благодарение на здравата си конструкция, системите могат да бъдат конструирани  с различен радиус - според площта, културата и необходимостта от напояване… Пожелавам в полето на всеки загрижен земевладелец да кацне по една кръгова пивотна система, а зеленината й да е предвестник на богат урожай.  

    Такива кръгове се забелязват на много места както в България така и в останалата част от света, например тези които може да видите от стателитни снимки до село Брест в северна България в близост до река Дунав!

    Така че според споделената информация разбулваме загадката със зелените житни кръгове, които се дължат единствено на обработването на земята с все по-модерни поливни системи. Надяваме се да сме били полезни на хората, задаващи си въпроси за "странните кръгове" в житните ниви.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Фе
      фен
      1 0
      20:11, 18 фев 2022
      На седмия етаж,живея,не съм видял,нищо.
    Последни новини