Бомбоубежищата в Хасково в окаяно състояние

    Къде трябва да се насочат хората от Хасково в извънредна ситуация, в каквато се оказаха украинците през последната седмица?

    На този въпрос институциите не могат да отговорят вече близо седмица.

    По неофициална информация областният управител на Хасково Катя Панева е разпоредила проверка в населените места на съществуващите колективни средства за защита- скривалища, и противорадиационни укрития /ПРУ/.

    В годините назад е имало изискване предприятията и училищата да има изградени такива помещения, но след 1987 година това изискване е отпаднало от нормативната уредба. Задължен да ги стопанисва и след това все пак има-МВР и по-точно отговарят от "Пожарна безопасност и защита на населението". Тази задача обаче явно остава проформа, предвид състоянието им.

    Най-много укрития в страната ни са построени след Втората световна война. Голяма част от тях обаче към днешна дата са негодни за защита при извънредна ситуация, твърдят експерти. Такава е и картинката в Хасково.

    Укритие, например, в най-южната част на града има под сградата на Училище „Паисий Хилендарски“. Отдавна обаче то не се поддържа като такова. Преди около 20 години е функционирало за последно като игрална зала, имало е и училищна лафка. Сега достъпът е труден, понеже е пълно с вода, казва директорката на школото Нина Стайкова.

    Мазетата на блоковете, строени през 60-те години на миналия век докъм 1990 година също са били пригодени да служат като противорадиационни укрития /ПРУ/, които да пазят както от ударната вълна, така и от последвалата радиация. Защита осигуряват плътните метални капаци отвън на прозорците на мазетата, както и железните врати в централното помещение, които имат приспособление, за да се затварят херметически. Там трябва да има и резервоар с вода. Без тези приспособления за новопостроения блок не се издавали книжата за реално функциониране, спомнят си вече пенсионирани експерти от гражданска защита.

    Голяма част от тези приспособления обаче отдавна са разбити.

    В един от панелните блокове в центъра на Хасково все пак има останали капаци на мазетата на един от входовете. Има и резервоар за вода, който обаче е ръждясал и да се съхранява и пие вода от него, е меко казано опасно.

    „Така наречените ПРУ-та са с предназначение да предпазват от поражения от химическо и бактеорологично оръжие. Затова са и тези железни капандури. Но отдавна голяма част от тях са изрязани от собствениците, друга част изчезнаха след санирането. А този резервоар за вода само маркира, че е в наличност. Ясно е, че той вече не може да се използва. Не е пипан повече от 30 години. Не се вижда къде са крановете му- махнати са, предполагам е пълен с ръжда. В тези помещения трябва да има покрай стената пейки, а също и място, където да се съхранява храна“, коментира на място учителят по география, който е капитан от запаса и преподавател в близкото минало по начално военно обучение /НВО/, и с диплома за фелдшер, Стефан Аврамов.

    „В момента тези помещения под блоковете, където има запазени външни капаци, евентуално могат да предпазят от едно конвенционално оръжие -избухване на снаряд, граната, но от нищо повече. При тези разкъсани уплътнения на вратите и това, което е останало от капаците, няма как да се разчита на надеждна защита, за съжаление“, добавя той.

    Разликата между ПРУ и скривалищата е доста осезаема, в скривалищата има филтърна-вентилационна система и в тях се извършва цялостна херметизация, те са с по-висока степен на защита. Такива има под парк “Ямача“. Строени са през 30-те години на миналия век, в последствие са разширени и обособени зони за противоядрена защита. Мнозина си спомнят едното от тях като стрелбището. В него преди години имаше и заведение. Другото пък е служило за склад за хранителни стоки. Но дебелите стени и изградената вентилационна система далеч не са достатъчни за това подобно съоръжение да бъде обявено за функциониращо. В него трябва да има противогази, запаси от храна и вода.

    В сравнително добро състояние е укритието на Обединените ученически общежития над автогарата в Хасково. То се намира под единия от блоковете. Състои се от две помещения. Преди години едното от тях е функционирало като барче и дискотека за учениците, които са пребивавали в общежитията. Днес служи за склад. Всичко обаче е запазено от специалните съоръжения, не е пипано, казва директорът на ОУО Митко Цветков. По тавана на по-малкото помещение минават тръбите на парното, така че вътре е топло, тоалетната е работеща, повечето от специалните капаци са на мястото си. Има нужда от уплътняване на външната врата, която е в по-голямото помещение, но това ще се направи, казва Цветков. Натрупаните боклуци с времето могат за един ден да се почистят и то да бъде приведено в такова състояние, че да се използва при нужда, добавя директорът.

    „Държим стара неработеща печка и негоден хладилник, някои от столовете могат да бъдат поправени, но други не стават и трябва да се изхвърлят. Не можем да ги изнесем обаче преди да бъдат бракувани по надлежен реда, а затова трябва да ми изпратят човек от общината, защото всичко тук е общинска собственост. Стане ли това, за един ден разчистваме“, казва Митко Цветков. Това укритие обаче не е с голям капацитет, така че при нужда не може да поеме външни хора, които не са част от обитателите на общежитията.

    По данни на директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов в отговор на въпроси от депутатите за състоянието на колективните средства за защита у нас техният брой е 704. От тях скривалища в страната са 551, а противорадиационни укрития – 153. При последните огледи като неизползваеми са категоризирани 101 от тях.

    Стана ясно, че до петък експертен екип трябва да направи електронен регистър, който още в началото на следващата седмица да бъде достъпен за всеки гражданин, който иска да са ориентира къде е най-близкото до адреса му укритие.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (37)

    • 1
      Ви
      вип
      53 -2
      20:43, 2 мар 2022
      Да не се налага.
      • Като стане бензина до 2 седмица 5 лева/литъра ...
        ....
        Мутрите и бейовете ще ги разстрелваме в Бомбоубежищата под Ямача
        .... и след това в пещите на Екарисажа да не миришат :))
      • Кр
        Крум
        60 -8
        21:50, 2 мар 2022
        тя цялата държава е ке-неф, до бомбо-убежищата опряхме! Ще се крием от Путин в бомбо-убежища?! Идиоти! Управляват ни абсолютни идиоти и прост киро е по-зле и от тиквон!
    • 2
      Ха
      Хасковлия
      24 -7
      20:44, 2 мар 2022
      Ясно ще се мре
      • Чи
        ЧИКИЯТА!
        3 -4
        10:54, 3 мар 2022
        Щом , съм се родил! Да , ще умра, като митьо ганев!ще пропищят хасковлий от мен !
    • 3
      Еж
      Ежко
      70 -2
      20:57, 2 мар 2022
      Когато ни санираха блока,се запънах да не демонтират железния капак на мазето ми,с цел да се предпазя от набезите на циганите.Не можах да ги убедя,и ми монтираха пластмасов прозорец,който вече за енти път беше атакуван.А стабилните капаци отидоха за скраб.Ум умува,ум царува.............пасе.
      • Бе
        Бежко
        28 -2
        22:12, 2 мар 2022
        Вашият поне го санираха а нашите не
    • 4
      Дъ
      Държава
      42 -3
      21:06, 2 мар 2022
      Държавата трябва да се грижи повече за тези обекти и да се отделят повече средства за защита, както и за обекти стратегически и секретни цели!
      • Ха
        Хасково
        45 -1
        21:14, 2 мар 2022
        Трябва да преди години всичко се поддържаше но сега вече почти нищо, на българин когато яйцето му дойде до гъ.а тогава се замисля!
      • 44
        4444
        6 0
        15:45, 3 мар 2022
        Каква държава, какви 5 лева? От 40 години сме такъв разграден двор, че ако руснаците минат през нас, обоза им няма да смогне да настигне танковете!
    • 5
      Ев
      Евааа
      25 -2
      21:06, 2 мар 2022
      Как во очаквахте
      • До
        До Евааа
        27 -6
        21:14, 2 мар 2022
        Аз например очаквах от тебе да напишеш думата "какво" правилно
    • 6
      По
      Порчо
      7 -22
      21:08, 2 мар 2022
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Пр
        Прасчо
        20 -3
        21:15, 2 мар 2022
        ти толкова смърдиш че този противогаз няма да ти помогне срещу собствените ти зловония
    • 7
      Ми
      Мищо
      38 -14
      21:47, 2 мар 2022
      Братушки а много бързо обърнахте дупето от където духа вятърът най продажният народ българин да се наричам е най голямо унизени е за мен срам е че съм българин освен да крадем и лъжем и да се предаваме за пари друго не знаем дай 100лв можеш и жената да опънеш това сме ни българите . Само някой да се отрече това е самата истина българин затова ходим с дупето напред който мине и замине ни е опъвал без вазелин а още преди това много години са ни оправяли и аз вече незнам какъв народ сме много сме мелези
    • 8
      Ни
      Нищо лично!
      17 -5
      22:17, 2 мар 2022
      Нищо подобно най важното е България! Да живее България..!
      • Кр
        Крум
        26 -9
        22:46, 2 мар 2022
        България не е географско понятие като Тракия, Македония или Добруджа. България е ОРГАНИЗАЦИЯ и такава, каквато е в момента, по-добре да я няма - безродници, които слугуват ту на един, ту на друг господар!
    • 9
      Г
      Г
      29 -12
      22:53, 2 мар 2022
      Тези бомбоубежища са строени преди повече от 50години.Те не могат да устоят на днешните мощни руски ракети.Така,че първо се информирайте и после пишете.Това са едни мазета и нищо повече.В 21 век се прекарват специални водоизточници или направо сондажи,мощни генератори за електричество,специални бункери с гориво и т.н.Ако ще влизаме в някоя маза и да кибичим като фанатици,предпочитам да си стоя в къщи и Кот такова.
      • Г
        Г
        19 -18
        00:30, 3 мар 2022
        Само не ми в ясно тези
        с палците надолу,какво имат предвид?На Ганьо му обясняваш истината той пак недоволен Крийте се в дупките да Ева в кауните да ва.Ева.Няма такъв прост народ като българина.Само Путин и победа
    • 10
      Са
      Сашко
      21 -19
      23:24, 2 мар 2022
      Преди години са ни крали и оправяли нашите жени и момичета тези братушки освен водката и краденето друго не сме научили от руснаците сега няма да се оплаквате като вдовици за уй
      • Ба
        Баце
        9 -6
        09:31, 3 мар 2022
        Кои са били тези години?
      • Си
        СИКИДЖИЯТА!
        3 -2
        11:15, 3 мар 2022
        На, калпав *** вълната му пречи !не, може, никой да ме накара ! Анадъм му . Кафа сашко?
    • 11
      Ха
      Хаха
      20 -4
      23:45, 2 мар 2022
      Тия неща не се мислят от днес за утре трябва си постояна подръжка. Но няма страшно нашия кмет ще прави басейн ще се крием под вода смях.
      • Ми
        Ми
        15 -1
        09:47, 3 мар 2022
        Басейна си е басейн не смесвайте нещата, едното нещо е за , разтоварване и спорт други са за защита и контрол на хората и комуникации!
    • 12
      Ка
      Каренин
      47 -3
      23:51, 2 мар 2022
      Спрете със създаването на психози - мобилизации, радиации, бомбоубежища..... Народът е изперкал от постоянен стрес доскоро от пандемии, сега с тая война. Истината всички я знаем - крайно неподготвени сме за война и откъм войска и откъм убежища и въобще откъм всичко. Така че да се молим да ни се размине, че сме гола вода отвсякъде.
      • Хр
        Християнка
        17 -3
        08:11, 3 мар 2022
        Само Бог може да спре войната. Покайте се, и се молете за Божията защита на България
      • По
        Полухристиянка
        6 -4
        09:53, 3 мар 2022
        В момента бог е богът на войната. А пък цар ни е цар Киро а президента е руски резидент.
    • 13
      Xy
      XYZ
      5 -11
      07:42, 3 мар 2022
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара
      • Сс
        СССР
        5 -8
        09:30, 3 мар 2022
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • Xy
        XYZ
        6 -3
        10:27, 3 мар 2022
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 14
      Ди
      ДИМОВА
      6 -2
      12:49, 3 мар 2022
      Какво става с пандемията май няма вече такава сега трябва да действаме каквото нареди дъртия байдън който пада по стълбите а камо ли дауправлява
    • 15
      Много бързо изчезна
    • 16
      Ни
      Нищо
      6 -2
      13:46, 3 мар 2022
      Нищо не е изчезнало просто едната новина избута другата чудно ми е само каг има хора които питат за вироса и какъв им е проблема при положение че никой нищо не ги кара да правят даже и сертификати пада!
    • 17
      От
      Откажи
      8 0
      13:58, 3 мар 2022
      Откачалки ще си има винаги които ще повторяят дълго време едно и също но така е нищо че К-19 си го има и ще продължи за жалост да взема жертви! В България от този вирус починаха близо 40 хиляди много повече от войната в Украйна,а в световен мащаб не ми се говори!
    • 18
      Яс
      Ясен
      3 0
      14:15, 3 мар 2022
      Една прорицателка беше казала,"Ще дойде време живите ще завиждат на умрелите". Не знам, времето ще покаже.
    • 19
      44
      4444
      5 -1
      15:51, 3 мар 2022
      То Държавния резерв празен - с какво ще се живее в тези бомбоубежища, дори и да функционират?
      Всеки да си взима дърмите - и по родните места. В Хасково ще останем 4-5 000 човека.
    Последни новини