Инж. Тоня Маркова: Експлоатационните дружества трябва да актуализират „подземния кадастър“

„Община Хасково разполага с така наречения „подземен кадастър“, но поддръжката и актуализацията му е ангажимент на експлоатационните дружества“. Това заяви за Haskovo.net инж. Тоня Маркова – началник отдел „Архитектура, градоустройство и кадастър“ и временно изпълняваща длъжността директор на дирекция „Архитектура, строителство и инвестиции“ в община Хасково.

Повод за запитването ни са ситуации с имоти в областния град, при които се оказва, че бъдещите инвеститори са препятствани да строят, тъй като в терените минава стара подземна комуникация, която не е нанесена на скица. По темата Haskovo.net писа преди време, а публикацията може да видите тук.

Оказва се, че бъдещите инвеститори сами трябва да си проверят документацията и възможностите за строителство още преди покупката на имот.

„Община Хасково поддържа „подземен кадастър“ дотолкова, доколкото при нас пристигне такава информация. Задължително нанасяме мрежата на големите експлоатационни дружества като Ситигаз, ЕВН и мобилните оператори, но когато при нас дойде информация“, каза инж. Тоня Маркова. Тя уточни, че когато гражданин или фирма има инвестиционно намерение за строителство и в общината пристигне скица за проектиране или искане за даване на виза, то скиците се изпращат за съгласуване в експлоатационните дружества, които са задължени да нанесат техните проводи.

„Няма как да се получи грешка, ако скицата е надлежно съгласувана“, заяви тя. Поясни обаче, че е възможно преди години да е била създадена някаква подземна комуникация, която да не е нанесена, тъй като навремето това не е било толкова важно.

В някои случаи, ако гражданин иска да си купи имот, неофициално може да си направи справка с експлоатационните дружества преди покупката.

„Община Хасково по никакъв начин не може да влияе на експлоатационните дружества за актуализацията на „подземните кадастри“. Нямаме такива правомощия. Ние кореспондираме с експлоатационните дружества чрез писма. Опитваме се всячески да съдействаме и да сме в абсолютен синхрон и да работим заедно, но актуализацията на данните е техен ангажимент“, заяви инж. Тоня Маркова.

Тя допълни, че през 2019 г. Министерството на транспорта е подело инициатива за създаване на Портал за предоставяне на данни на единна информационна точка, тоест всички данни на подземния кадастър да бъдат събрани в едно цяло за цялата държава, така че всеки, който иска да знае къде какво минава, да бъде нанесено и да може да го провери. Идеята е и да не се копае извънредно, а при нужда да се използва съществуваща тръба за прокарване на допълнителен кабел. Не е ясно обаче на какъв етап е реализацията на инициативата.
Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Никакъв синхрон, никакво взаимодействие, не ги интересува, всеки си гледа службичката, никой не се интересува да облекчи гражданите (от къде накъде, нека да се мотат, да плащат, да се ядосват, кво ни пука на нас държавните служители!)
    • Ка
      Кално
      21 -3
      18:10, 5 мар 2022
      ВиК е най-тромавото предприятие и след него общината.Нищото не им е нанесено - цели къщи изчезват от скиците,тръби и др. Всичко се прави с цел корупция.
  • 2
    Аб
    Абе не знам!
    12 -3
    18:19, 5 мар 2022
    Но!? Всички снегорини да имате готовност че понеделник пак ще има нерви и псувни бая сняг си го дават! Зимата пак за пореден път да не поднесе изненада..!
  • 3
    Ки
    Киро жарта
    19 -3
    19:54, 5 мар 2022
    Общината не е виновна никога за нищо, а служителите й с "компетентност" винаги ще ви обяснят кой за какво отговаря и какво трябва да направи.
  • 4
    Да
    Да, ама не съвсем
    2 -1
    11:30, 6 мар 2022
    ВиК Хасково е ОБЩИНСКО ДРУЖЕСТВО, занимаващо се е експлоатацията и поддръжката на ВиК мрежата. Там хаоса е тотален. И никой не знае къде какво минава и на никой не се възлага цялостно проучване и актуализиране.

    EVN също е експлоатационно дружество, което коректно си попълва информацията за новите мрежи, но е наследило мрежа, за която информацията е оскъдна и като частно дружество нямат интерес да я попълват за своя сметка. Както винаги „топката“ се прехвърля към дежурния потърпевш - гражданите.
    • Мн
      Много си прост
      1 0
      17:27, 6 мар 2022
      Брат съвземи се. ВиК е ДЪРЖАВНО дружество и винаги е било такова. Питай лозко депутатина какво става там.
  • 5
    Да
    Дали
    1 -1
    14:51, 6 мар 2022
    Мазетата на жилищните сгради и блоковете дали са проверени в какво състояние са, дали има водопроводни кранове и др.технически средства, в случаи на евакуация.
    • На
      Нали
      1 0
      17:28, 6 мар 2022
      Мезетата са отговорност на собствениците им. Не може само да п*****е в апартаментите а друг да се грижи за мазетата и киселото ви зеле.
Последни новини