Кабинетът обяви война на спекулата, 5 лв. за олио е неоправдано

Държавата обявява война на спекулата, която разцъфтява с оправдание войната в Украйна. Това стана ясно от изявленията на вицепремиерите Асен Василев и Корнелия Нинова след заседанието на правителството.

Държавните органи тръгват на масови проверки по складове и предприятия, за да пресекат спекулативното поскъпване на зърно, олио и други важни суровини.

КЗК започва проверка по сигнал за монопол, картел и господстващо положение. КЗП от няколко дни е предприело масови проверки. Представителите на Стокови борси и тържища тръгват по всички пазари с цел да пресекат спекулативното поскъпване.

Кабинетът ще закупи допълнително 1,1 млн. тона зърно, има отпуснати пари за слънчоглед и царевица, осигурени са общо 1,1 милиарда лева, съобщи Василев. "Създава се изкуствена спекула, всички тези производства са субсидирани от българските граждани и от гражданите на ЕС, за да бъдат произведени", заяви той.

"Цена от 5 лева за литър олио в магазините е спекула", заяви и Корнелия Нинова. По думите й 2 лв. е производствената цена и не е основателно, нито е оправдание твърдението, че спирането на износа от Украйна и Русия на слънчогледово семе е една от причините, е неоснователно. В момента в страната има 1,5 млн. тона слънчогледово семе, което може да стигна за 4,5 години.

"Собствениците на слънчогледово семе, производителите на олио задържат количество в складове и фабрики в очакване да го изнесат, защото цената на международните пазари скочи", заяви Нинова. Икономическият министър посочи, че освен, че да следваме пазарния принцип, има и държава. "Нашата роля е да спрем спекулата с цените. Няма да позволим малцина да станат милионери на гърба на българския народ", каза икономическият министър.

"Държавата винаги ще подкрепи белия сектор, предприемачите, които работят на открито. Другите ще срещнат цялата сила на държавата и няма да позволим да изнудвате чрез спекула в тези моменти на кризи българския народ", зарече се тя.

Асен Василев допълни, че държавата няма да наруши правилата на ЕС, ако реши да ограничи износа, тъй като според договора в съюза се дава възможност на всяка страна-членка да направи това, ако е застрашена националната сигурност. А продоволствията засягат националната сигурност, категоричен беше Василев. Той уточни, че все още правителството не прибягва до тези мерки, а овладява процеса чрез изкупуване на продукцията за резерва.

"Ако по този начин не сработи, има и други начини", предупреди спекулантите финансовият министър.

Няма проблем нито с газовите доставки, нито с доставките на гориво за "Лукойл", гарантира енергийният министър Александър Николов. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ve
    Venom
    9 -2
    15:14, 9 мар 2022
    Олиото не може да е 5 лева а краставиците могат?!?!?! Смешници и палячовци ни управляват!
    • 0
      0
      4 0
      17:10, 9 мар 2022
      Кал му ци!
  • 2
    Тъ
    тъ
    5 -6
    17:13, 9 мар 2022
    Има война и недостиг. Не 5 ами 10 лева ще стане. Да го вдигат още. Тия се оказаха пълни нули. *******?
  • 3
    10
    10
    4 0
    16:08, 10 мар 2022
    Оставка Аматьори
Последни новини