Възстановяват 4 професии в приема след 7 клас през новата учебна година

Четири професии ще бъдат възстановени в план-приема след 7 клас в региона на Хасково за новата учебна година.

Директорът на Регионалното управление на образованието Веселина Павлитова е представила предложенията за формирането на професионални и профилирани паралелки за 2022/2023 година пред Министерството на образованието, откъдето ще стане окончателното одобрение на новия план-прием.

За новата учебна година предложението на РУО-Хасково е учениците да бъдат приети и обучавани в 28 училища с прием след седми клас. Това са 4 профилирани и 19 професионални гимназии,13 средни училища, едно обединено училище и едно спортно училище. Заявени от тях са 80 паралелки, от които в държавния план-прием са предложени от РУО-Хасково 78 паралелки.

Сред четирите професии, които преди са преподавани, след което е прекратено обучението по тях и сега се възстановяват отново е в Професионална гимназия „Проф.д-р Ас. Златаров“ в Димитровград-“консултант козметични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия“. Другата е в Професионална гимназия по селско стопанство и икономика „Хр. Ботев“ в Свиленград и е „данъчен и митнически посредник“. В СУ “Ж. Терпешев“ в Любимец се разкрива паралелка по производство на кулинарни изделия и напитки и в Професионална гимназия по електропромишленост и текстил „Захари Стоянов“ в Харманли -„електрически машини и апарати“.

На-висок прием след 7 клас е обявен в Езиковата гимназия “Проф.д-р Ас. Златаров“ в Хасково. Там ще има седем паралелки. В Хасково от професионалните гимназии най-висок е предложеният прием във Финансово-стопанската гимназия „Атанас Буров“.

В четири общини има по едно средно училище, което осъществява обучение и в гимназиален етап и където има по една паралелка-в Маджарово, в с.Караманци и в Минерални бани и в Стамболово.

През новата учебна година дуална система на обучение ще има в шест училища от региона.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини