Иван Кръстев: С войната в Украйна се променя не само някаква част от света, целият свят се променя

С войната в Украйна се променя не само някаква част от света, целият свят се променя. Това каза политологът и ръководител на Центъра за либерални стратегии Иван Кръстев по време на Годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от в. “Капитал“, с водеща тема кризата в Украйна и последствията за Европа и България.

Тази война промени много неща, не само, че разруши украински градове, тя напълно разруши отношенията между руснаци и украинци, посочи Кръстев. По думите му преди десет години Украйна е страната, която има най-позитивно отношение към Русия и в която има най-положително отношение към руския президент и добави, че в момента това е съвсем различна реалност.

По отношение на темата за неутралитет в конфликта, Иван Кръстев каза, че „идеята, че можеш да излезеш от историята и да се разхождаш като на селска гара“ му се вижда илюзия, която може да поддържаме в разговорите помежду си, но тя не съществува в този свят.

Второто, което се е разбило покрай кризата, според политолога, е усещането ни, че ако имаш развити търговски отношения с някого, това прави войната невъзможна. Изведнъж се оказва, че когато търгуваш с някого и се надяваш, че вашата взаимозависимост ви прави по-сигурни, в момент на конфликт вашата взаимозависимост е твоята уязвимост, посочи Иван Кръстев и добави, че това е нещо, в което всички европейци сме вярвали в рамките на последните 30 години.

Това е съвсем различна Европа, икономически, посочи Иван Кръстев. Дори да се стигне до примирие в Украйна, дори да се стигне вариант, който познаваме от Съветско-Финландската война от 1940 година, икономическите санкции срещу Русия, докато Путин е президент на страната, няма да бъдат свалени, каза политологът.

Иван Кръстев каза още, че основното за всяко едно общество е да си даде сметка за какво става дума и да има вътрешна издръжливост. Издръжливост, която тръгва от това да познаваш собственото си общество.

Големият проблем на страна като България е, че има високи нива на недоверие и хората имат причина да имат голямо недоверие към много неща - към това, което им казва правителството, към това, което им казват медиите, отбеляза Кръстев. По думите му това недоверие обаче във време на война се превръща във военен фактор, то може да бъде инструментализирано.  Ако хората на никого не са готови да вярват в тази ситуация, те започват да се държат панически, защото нямаш на какво да стъпиш, добави политологът. Едно от нещата, направили му силно впечатление в Украйна, страна, в която също имаше високи нива на корупция, на недоверие, сблъсъци в рамките на политическия елит, е, че в момента, в който войната започна, те намериха сили да стоят заедно. Тази идея за вътрешна сила, че разбираш за какво става дума, това ще започне да различава страни, които успяват и страни, които се провалят, смята Иван Кръстев.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    7
    7
    6 -7
    12:54, 15 мар 2022
    Българоубиец и предател. Слуга на НПО.
    • Ма
      Марк Твен
      4 0
      17:13, 15 мар 2022
      Не спори с глупак!
    • Ма
      Малазанеца
      0 0
      15:52, 16 мар 2022
      Предатели и българоубийци са поддръжниците на Путлер в България.
Последни новини