Държавата няма механизъм да застави собствениците на сгради с укрития да ги стопанисват

Изображение 1 от 2

    Не само икономически са предпоставките за малкото останали у нас надеждни колективни средства за защита - скривалища и противорадиационни укрития, които са в добро и задоволително състояние. Пропуските в законовата уредба са друга такава съществена предпоставка, коментира дългогодишният началник на звеното за Гражданска защита в Хасково Иван Иванов. Той е бил начело на службата в периода между 1992 и 2011 година.

    Един от най-големите пропуски в Закона за приватизацията е, че в него не е включено изискване новите собственици на обектите, в които има защитни съоръжения, да бъдат ангажирани с тяхното стопанисване, съхранение и поддръжка. Затова и държавата на практика няма принудителен механизъм да застави тези собствениците на сгради с укрития да ги стопанисват така, че те да са годни при нужда, коментира Иванов. Пропуск по тази тема има и в Закона за управление на етажната собственост.

    „В този закон няма и дума, в която да е написано, че дадената сграда, трябва да има подземна част, в която да се скрие населението при необходимост. Няма текст, който да задължи собствениците на сгради, където има укрития, да поддържат тези съоръжения“

    В миналото за хората на всяко населено място се е разполагало с респиратори, марлени маски, противогази. Скривалищата са се поддържали непрекъснато, имало е човек на длъжност, който персонално е отговарял за тези защитни съоръжения, за пунктовете за управление-един от тях в Хасково е бил разположен под Бизнес центъра. Там има и укритие, но сградата отдавна е частна собственост и няма механизъм, с който властите да накарат частникът да отвори тази сграда при реална ситуация, освен ако той доброволно не реши да направи това, обяснява Иван Иванов.

    Според него държавата трябва да вложи средства и поне на 30 % от укритията да бъдат възстановени във вид за ползване. Хората от етажната собственост могат сами да се организират и да направят в своя вход скривалището във вид, в който може да им послужи при необходимост.

    „Всеки трябва да се замисли там, където живее и там където работи, какво може да се направи. Все пак обстановката е напрегната.

    Не бива да си затваряме очите, но не бива да изпадаме и в паника.

    Можем организираме и да почистим укритието, което имаме във входа си например, това е наша колективна отговорност сега. Това е нещото, което всеки може да направи.

    Живеем в мирни времена, разглезили сме се на тази тема-нямаме елементарни неща в дома си, ако ни се наложи да го напуснем. А трябва да знаем, че при необходимост и при ситуация трябва да изключим всички видове комуникация преди да напусне дома си вода, ток, газ. Взимаме документите, малко дрехи и само най-необходимото“, съветва Иван Иванов.


     

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини