Хасково се включва в глобалната инициатива „Часът на Земята 2022: Общ дом. Общо бъдеще.“

    На 26 март, събота, от 20.30 до 21.30 часа в Хасково ще бъдат загасени светлините на Монумента Света Богородица с Младенеца и Камбанарията в парк Ямача. Така градът ще стане част от най-мащабната природозащитна инициатива в света  „Часът на Земята", която се провежда за 15-та поредна година.

    През 2022 година организаторите от WWF /Световен фонд за природата/World Wide Fund for Nature/ посвещават инициативата на силата на индивидуалните действия в създаването на едно по-добро бъдеще за природата и хората, затова и мотото на тазгодишната кампания е "Общ дом. Общо бъдеще".

    В световен мащаб вече сме загубили почти половината от горите на планетата. Наблюдава се спад в популациите на дивите животни, средно с две трети през последните 50 години. Опрашващите насекоми са застрашени от пълно изтребление, а над 90% от рибните запаси в световния океан, реките и езерата трудно се възстановяват заради големият улов.

    Стотици милиони хора може да останат без храна и поминък, предупреждават от WWF.

    Екологичната криза е и хуманитарна криза, която изостря неравенството, а най-уязвимите са и най-дълбоко засегнатите, казват организаторите на инициативата в защита на Земята и нейните ресурси.

    От WWF припомнят, че предстои среща на световните лидери за Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие COP27, за да изготвят нов глобален план за действие за опазване на природата през следващото десетилетие, а призивът на еко организациите е за по-решителни действия, за да може до 2030 г. да се обърне процесът на унищожаване на природата.

    Призивът към хората от целия свят е в нощта на 26 март в 20. 30 ч, да изключат светлините в домовете си в знак на солидарност за желанието за опазване и съхраняване на планетата.

    Тази година инициативата отбелязва и горещата тема с войната в Украйна, където действията също водят до поражения върху природата. Главната снимка на страницата на Световния фонд за дива природа, посветена на инициативата „Часът на земята“ е на 15-годишната Елмаз Емиросанова от Украйна.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ст
      Стамат
      1 -2
      18:24, 22 мар 2022
      Оставка Кирооо. Рашков руски предател.
    Последни новини