Експертни екипи да обсъдят поддръжката на МиГ-29 са се договорили президентите Румен Радев и Анджей Дуда

Експертни екипи незабавно да обсъдят възможността за оказване на съдействие на България за поддръжката на МиГ- 29 с възможностите на полската индустрия и ВВС са се договорили президентите на България и Полша Румен Радев и  Анджей Дуда.

Това каза българският държавен глава в изявления с полския му колега след срещата им на „Дондуков“2 и благодари на президента Дуда за тази готовност. Анджей Дуда  днес е на работно посещение у нас.

Годините наред неглижиране на проблемите на отбраната в България доведоха на определен дефицит на способности  и това изисква неотложни мерки за неговото преодоляване, каза Румен Радев и добави, че това са въпроси, които е поставил на последния КСНС. Държавният глава каза, че особено критичен у нас е проблемът с изтребителната авиация, където ресурсът на двигателите на самолетите изтича до края на тази година, а оперативна готовност на ескадрила F-16 за носене на бойно дежурство можем да очакваме евентуално около 2030 г.

Ако не предприемем спешни, неотложни мерки в това отношение, рискуваме да „загробим“ нашата 110-годишна военна авиация, да се молим на комшиите да поемат нашите ангажименти, да загубим въздушен суверенитет, да абдикираме от нашите съюзнически задължения, да компрометираме и самия проект за придобиване на F-16, защото няма да има кой да лети на него и да го обслужва, каза Румен Радев.

Единни сме в нашата оценка за тази недопустима и братоубийствена война между два братски славянски народа, както и в нашия съвместен призив за нейното незабавно прекратяване и постигане на мир с усилията на дипломацията. Тази война причинява не само разрушения, не само огромни страдания за хората, тя е заплаха за международната сигурност и ред. Това каза президентът Румен Радев в изявление след срещата с президента на Полша Анджей Дуда на „Дондуков“2. 

Пред очите ни се срива градената с десетилетия система за сигурност в Европа. Руската агресия в Украйна поставя особено остро въпроса за нашата сигурност и заедно с Полша сме единни в усилията си за укрепване на източния фланг на Алианса, за създаване на необходимите условия за въвеждане в действие на плановете за степенуван отговор в зависимост от степента на заплахите, каза президентът Радев.

Той каза, че формирането на многонационални бойни групи е само част от тези усилия. Това обаче не отменя огромната отговорност пред нас, за която съм напомнял пред не едно българско правителство - да градим и да развиваме собствен отбранителен капацитет. България не може да бъде част от новата отбранителна концепция на Алианса без реални и съвременни отбранителни способности, заяви президентът Радев. 

Румен Радев и Анджей Дуда са обсъдили и общи усилия за продължаване на оказване на хуманитарна подкрепа за Украйна. България е оказала подкрепа на над 100 000 граждани на Украйна, поясни президентът. „Полагаме всички усилия тези хора да получат не само подслон и храна, но и медицински грижи, работа и образование. Нашият призив към ЕС е и за подкрепа в дългосрочен план. Вярвам, че ще излезем от тази криза по-силни и по-сплотени”, каза още Румен Радев.

Българският президент призова правителство ни да разгледа възможността за изпращане на индивидуални защитни средства за цивилното население на Украйна – бронежилетки, каски и др.

В Украйна от почти месец руската агресия се развива в пълен мащаб, въпреки че не се развива по начина, очакван от Путин, каза президентът на Полша Анджей Дуда.

Не само наблюдаваме като НАТО, но и по много начини се стремим да помогнем на Украйна, отбеляза Дуда.

По думите му алиансът трябва по възможно най-бързия начин да се адаптира към настоящата ситуация, която създава агресивната политика на Русия.

Трябва да се освободим от доминацията на Русия при доставките на нефт и газ, смята Дуда.

Предстоящите срещи на високо ниво в Брюксел ще донесат както военни, така и икономически решения, които ще засилят нашата сигурност, посочи полският президент.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини