120 хил.лв. похарчени за ремонта на 63 хил.м ограда по границата ни с Турция

63 хил. метра. Толкова е общата дължина на преградните съоръжения, който са ремонтирани по границата ни с Турция. На заседанието си днес правителството прие доклада за актуалното състояние на инженерното съоръжение в зоните за отговорност на ГПУ - Свиленград и ГПУ-Елхово.

Спешният ремонт беше разпореден, след като през миналата година се оказа, че в оградата има сериозни пробойни, на места тя беше паднала съвсем.

Работата беше възложена за изпълнение на Сухопътните войски, със съдействието на Главна дирекция „Гранична полиция".

От доклада за свършеното става ясно, че в хода на ремонтните дейности са подменени близо 5 хил.м. режеща тел, възстановени са 34 колони на съоръжението, изградени са 2 нови стоманобетонни водостоци, отремонтирани са 402 оградни пана, подравнени са 570 м. участъци от прилежащият път, почистени и усилени са 42 водостока, насипана е 1 231 кубика трошено-каменна фракция и са прочистени от растителност 27 352 кв.м.

Дейностите по инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип по българо-турската граница и прилежащият и път са завършили на 30 декември 2021 година.

Към момента Министерството на отбраната продължава да оказва логистична поддръжка на МВР, като задачата се изпълнява от 20 военнослужещи с 11 единици техника.

За изпълнение на дейностите по охрана на държавната граница Министерството на отбраната е изразходило над 13 млн.лв, от които 12 млн.лв.са дадени за капитално-възстановителен ремонт на вертолет „Cougar“, планиран за извършване на медицинска евакуация и наблюдение от въздуха в приграничната зона.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини