Димитровград с рекорден, непредсказуем и сложен бюджет за 2022 година

Изображение 1 от 4

    Вчера, 28 март бе представен за публично обсъждане проектобюджетът на Община Димитровград за 2022 година. Той бе представен от кмета Иво Димов и главния експерт „Бюджет” Галя Делчева. Проектобюджетът на община Димитровград е разработен така, че да гарантира финансова обезпеченост и стабилност на всички структури на бюджетна издръжка, с оглед изпълнение на техните функции в областта на образованието, социалните дейности, здравеопазването, културата, спорта, чистотата, благоустрояването, административно-правното обслужване на гражданите и другите предоставяни услуги, заяви кметът Димов и допълни, че „това е най-непредсказуемият и сложен бюджет, който сме имали до сега. Бюджет, който ще бъде изпълняван в условията на криза и ръст на цените на енергията, на материалите. За първи път обсъждаме бюджет на общината, когато е минало вече първото тримесечие.”

    С 12% е по-висок бюджета за 2022 година, в сравнение с предходната година.

    60 639 660 лв. е заложеният за текущата година бюджет на община Димитровград, като от тях 32 031 031 лв. е размерът на приходите за делегирани от държавата дейности и 28 608 629 лв. от приходи за местни дейности. Най-много средства от бюджета за тази година са предвидени за образованието и са в размер на 23 910 335 лв. За здравеопазване ще бъдат отделени 1 148 952 лв. и 5 123 077 лв. за социално осигуряване, подпомагане и грижи. За култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело са предвидени 3 805 213 лв. Средства в размер на 13 206 178 лв. са отделени за другата основна разходна функция - благоустрояване и опазване на околната среда.

    Планираният размер на инвестиционната програма на Общината за 2022 година е 21 290 757 лв. С тези средства са предвижда да бъдат извършвани ремонти на улици и благоустрояване както в градската среда, така и по кварталите и малките населени места.  По-важни акценти в инвестиционната програма са: основно обновяване на ОУ „Христо Смирненски”, с.Радиево; Реконструкция на ул.„Груди Кирков“, ул.„Климент Охридски“, ул.„Цар Борис I”; Основен ремонт на улиците „Хеброс”, „Баба Тонка”, „Вела Пеева” в кв.Черноконево; рехабилитация на ул.„Девети септември” в с.Крепост; Основен ремонт на ул.„Пеню Хасърджиев” в гр. Меричлери. Ще продължи реконструкцията на бул.”Стефан Стамболов” от моста на река Марица към Марийно. 

    През тази година е заложено да бъде благоустроено дворното пространство на МБАЛ „Света Екатерина” и изграждането на паркинг там. Предвижда се основен ремонт на фасадата на сградата на Дневния център за деца с увреждания и Дневния център за пълнолетни лица с увреждания. В градската среда се планира да бъдат изградени и осем фитнеса на открито. През тази година ще бъде извършен основен ремонт на дворното пространство на детска градина „Слънце”, както и изграждането на кухня, която да обслужва изхранването на потребителите във всички социални дейности на територията на общината. Средствата, предвидени в бюджета за нея са над 700 хил.лв.

    Ще продължат дейностите и изпълнението и през 2022 година по двадесет и два европейски проекта в общината като по-значимите от тях са:  „Благоустрояване и реконструкция на парк Марица”, „Основно обновяване на Драматичен театър „Апостол Карамитев”, „Реставрация и ремонт на Културен дом „Химик”, включително прилежащи площи, гр.Димитровград”, „Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Димитровград чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление”, „Патронажна грижа+ в община Димитровград”, „Център за временно настаняване, гр.Димитровград”, „Интелигентна медицина /SMART_MED/” и други.

    В обсъжданията в залата се включиха граждани и общински съветници. Предстои проекта за бюджет да бъде дебатиран и гласуван в Общинския съвет.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      6 -2
      11:05, 29 мар 2022
      Корупцията в Димитровградската община няма равна! Махнете кмета и направете ревизия. Всички крадат. Искаме арести!
    • 2
      Съ
      Съгласен
      3 0
      23:15, 29 мар 2022
      Съгласен съм с по горния коментар стига сме живяли като в каменната ера черно на бяло
    • 3
      Съ
      съм
      3 0
      00:41, 30 мар 2022
      Общинските съветници също са корумпирани. Започнете от тях.
    • 4
      Фе
      ФЕН
      1 0
      10:58, 30 мар 2022
      13-етажа,има ОНС.Половината,от средствата,ще идат,за заплати.А дупките,по селата,парковете,ще си стоят.
    Последни новини