Маските са препоръчителни от 1 април. 36 заразени с коронавирус в Хасковско

36 нови случая на коронавирусна инфекция са регистрирани в област Хасково за изминалото денонощие, съобщиха от Областния кризисен щаб. Заболели лица има от общините Димитровград, Ивайловград, Любимец, Минерални бани, Свиленград, Симеоновград, Тополовград, Харманли и Хасково.

От новите случаи положителен резултат е установен при акушерка от МБАЛ – Харманли.

Към момента 98 души се лекуват в болници. Диагностицираните случаи с коронавирусна инфекция в областта от началото на пандемията до момента са 27 297. Починали са 1501 души.

През последното денонощие е починал мъж на 78 г. от община Харманли. Той е хоспитализиран на 23.03.2022 г. и е починал 30.03.2022 г., с придружаващо сърдечно и онкологично заболяване.

След близо 2 години, от 1 април България вече няма да е в ситуация на извънредна епидемична обстановка. Решението е на Министерския съвет, което беше формирано в резултат на едномесечни дискусии. Това означава, че отпадат въведените в страната противоепидемични мерки.

С отпадането на извънредната епидемична обстановка от 1 април отпада изискването за задължително носене на защитна маска за лице на обществени места, спазването на физическа дистанция, ограниченията в броя на хората, които могат да посещават едновременно обекти на закрито, ограниченията при посещение на присъствено обучение, забраната за свиждания в болниците и заведенията за социални услуги. От същата дата спират работа COVID-зоните.

От 1 април остава в сила изискването за предоставяне на цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от PCR или антигенен тест или аналогичен документ на граничните пунктове.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини