Бургас мобилизиран за най-добър град. “Виктори” 5 лв. от 1 януари. Преглед на националния печат

“24 часа" Бургас мобилизиран за най-добър град

Прочувствен призив да бъде подкрепен Бургас като най-добър град за живеене в класацията на "24 часа" и "Дарик" пусна по фейсбук управата на града вчера. Двете медии обявиха преди дни старта на тазгодишното състезание.Общината изброява колко се е променил Бургас през последните 2 г.

„Труд": Окончателно: "Виктори" става 5 лв. от 1 януари

Най-продаваните български цигари - "Виктори", от догодина ще струват 5 лв. заради драстичен скок на акциза. Цената на кутия ще е с 45% по-висока, отколкото в момента. Налогът скача от 52 евро на 1000 къса на 76 евро, съобщи по телефона от Гьотеборг финансовият министър Симеон Дянков.

Първоначалните планове бяха да се достигне минималният праг в Европейския съюз от 64 евро на 1000 къса. Според Дянков чрез резкия скок на данъка в хазната ще влязат допълнителни 130 млн. лева, които ще отидат директно за здраве.

„Труд": Батков: ЦСКА е в дъното на измамата

Клетият ни футбол много е преживял, но такова чудо май не е било. Шейсетгодишната война "Левски" - ЦСКА стигна апогей, който ударно й помага да стане поне стогодишна. Мегасензационният скандал по оста Тодор Батков - Димитър Борисов /Иво Иванов е на път да засенчи дори прословутия случай с финала за Купата на България от 1985-а, когато по препоръка на Политбюро на ЦК на БКП двата гранда бяха разформировани и преименувани.

 

„Стандарт": Титани мамят по татарски

Босовете на ЦСКА в комбина с руската мафия са измамили Левски. Това разкри собственикът на "сините" Тодор Батков след разследване на фалшивия трансфер в Казан.

"Шефовете на "Титан" и ЦСКА - Иво Иванов и Димитър Борисов, са поръчители. Извършени са поне две тежки престъпления.

 

„Стандарт": Държавата съди царя за горите

Държавата ще търси в съда правата си върху част от царските гори. Това става ясно от доклад на агенцията по горите до премиера Бойко Борисов, огласен вчера. В него се описва казусът с правото на собственост върху площи от държавния горски фонд на наследниците на бившите царе Фердинанд и Борис III. Още преди 2 г. обвинителката от окръжната софийска прокуратура Малина Ачкаканова потвърди разследване на "Стандарт", че 4521 дка са върнати два пъти. Досега обаче никой от отговорните чиновници от бившата управляваща коалиция не посмя да поиска надвърнатите гори обратно.

„Монитор": Болници източват пари за лечение на мъртъвци

Болници са източвали пари от Националната здравноосигурителна каса като по клинични пътеки са "лекували" починали вече пациенти. За тях са изписвани скъпи лекарства,  консумативи и са надписвани всякакви дейности, каквито се полагат при лечение на жив човек. Доктори дори са водели картони на отдавна умрели и са отчитали, че са им правили профилактични прегледи, за да вземат допълнително пари от касата. Това съобщи шефката на дирекция "Контрол в извънболничната медицинска помощ" в НЗОК д-р Галя Йорданова вчера.

Три договора, два от които с лекари - специалисти от доболничната помощ и един в болничната, е прекратила касата в последните четири месеца заради мъртви души, от които те са пълнели джобовете си

„Монитор": Бизнесмен изнудван за 500 000 евро

Бизнесмен е бил изнудван за 500 000 евро от седемчленна банда, съобщи вчера зам. градският прокурор на София Роман Василев. Той и генералният комисар на МВР Калин Георгиев разказаха за проведената преди два дни акция в три града в страната.

Седемте изнудвачи са били арестувани почти едновременно. Двама от тях са били хванати във Варна, други двама - в Бургас, и трима са били закопчани в Пловдив.

Срещу тях има обвинение за изнудване в размер на 500 хиляди евро. Парите били искани с обещание за оказване на влияние. Зам. градският прокурор Роман Василев допълни, че престъпната група е заблуждавала бизнесмена, че парите ще бъдат предадени на високопоставен държавен чиновник, който щял да се постарае да реши проблем на бизнесмена.

„Монитор": Овчаров ощетил държавата с 2 млрд. лв.

Над 2 млрд. лева за 4 години е загубила страната ни заради сключени неизгодни договори за доставка и транзит на руски газ. Това съобщиха вчера Мария Капон и Елеонора Николова. Двете предадоха вчера в Софийска градска прокуратура сигнал за сключване на скандалната сделка, която е в ущърб на обществения интерес.

Според документите, с които двете разполагат, има сключено допълнително засекретено споразумение към договора за доставка и транзит на руски газ. С него страната ни се задължава 2 пъти годишно да увеличава цената на синьото гориво до 2013 г. Годишните загуби от това са близо 500 млн. лева. Според Капон и Николова

това увеличение е неправомерно и необосновано.

„Дума": Опасност Рилските езера да станат блата

Седемте рилски езера се заблатяват все повече заради присъствието на неограничен брой туристи в защитената територия около тях, обявена за зона с ограничено човешко присъствие, алармираха вчера "Граждани за Рила", предаде "Медиапул". Организацията заплашва, че ще сигнализира Върховната административна прокуратура и Агенцията за държавна финансова инспекция за неправомерното разпореждане с държавна и общинска собственост от фирмата "Рила спорт", която стопанисва лифта и изгражда ски комплекса "Супер-Паничище" в Националния парк Рила.

Дирекцията на парка признава, че липсва оценка за броя на посетителите, които крехката екосистема около езерата би могла да издържи. Туристите извършвали редица нарушения, като палели огън, хвърляли монети и фасове в най-чистите езера в Европа, унищожавали рядка растителност и причинявали неограничено шумово и биологично замърсяване, твърдят еколозите. Над 60 000 туристи са посетили езерата през лятото, обяви Стефан Кирилов - старши експерт в "Национален парк Рила", цитиран от "Фокус". Кирилов призова хората, които ще се включат в предстоящото на 3 и 4 октомври почистване на Националния парк да ползват само маркираните туристически пътеки около езерата.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини