Общинският съвет прие единодушно бюджетана Община Ардино за 2022 година

Общинският съвет прие Бюджета на Община Ардино за 2022 година

с 24 „за“,двама „въздържал се“ и нито един глас „против“. Той е в размер на 16 808 413 лв., като 8 525 827 лв. от тях са приходи за делегирани от държавата дейности, а за местни дейности - 8 282 586 лв.

За поредна година община Ардино ще реализира  инвестиционна програма във всички населени места, въпреки кризите.Програмата за капиталови разходи за тази година е в размер на 6 775 566 лв., от които 4 527 452 лв. финансирани с бюджетни средства и финансирани със средства от Европейския съюз в размер на 2 248 114 лв. Целевата субсидия за капиталови разходи е в размер на 2 058 100 лв. Предвидената сума, заложена в бюджета за образование е в размер на 4 494 561 лв. Заделените средства за социални дейности са 1 069 738 лв. Отново са заделени средства за подпомагане на общинската болница в размер на 40 000 лв. и за субсидиране на непривлекателните практики за доболнична помощ в размер на 15 000 лв.

От свое име и от името на администрацията, кметът на Община Ардино инж. Изет Шабан благодари на общинските съветници за приемането на бюджета без нито един глас „против”. „Бюджет 2022 ще осигури нормалното функциониране на общината до края на годината. Обезпечени са всички сфери на обществения живот – образование, здравеопазване, инфраструктура, социални услуги, туризъм, култура, спорт. За всяко населено място на територията на общината има инвестиции, а те са потребност и необходимост и хората имат нужда от тях. Смятам, че всички трябва да полагаме усилия животът ни да става по-добър и по-приятен с всяка изминала година. Ние сме последователни и работим за развитието на града и населените места в общината“, каза инж. Изет Шабан.Той отбеляза, че в капиталовата програма за 2022 г. са заложени средства за реконструкция и рехабилитация на общински пътища и улици, водоснабдяване на населени места, като Млечино, Горно Прахово, Чернигово, Богатино, реконструкция насъществуващия Общинския пазар в град Ардино.Заделени са и средства за ремонт на кметства, спортни площадки. Тази година ще приключи обновяването на централната градска част. Ще се облагороди паркът зад пощата, ще се реновира градския стадион, ще се изгради туристически информационен център,ще бъде създаден Музея на тютюна, който ще бъде единствен в България.В курортния комплекс „Белите брези“ ще заработи въжения атракцион. Ще бъдат обновени местата около туристическите дестинации, като Дяволския мост и Тракийското светилище „Орловите скали“. В двора на поделението ще бъде открит безплатен паркинг.

При обсъждането на Бюджет 2022 г. председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям прикани общинските съветници да подходят без популизъм и да бъдат реалисти. „Инвестициите са сериозни, бюджетът е сформиран в услуга на жителите на общината и показва политиката на кмета в реални цифри и измерения“, заяви Сезгин Байрям. Той пожела успех на кмета и екипа мув изпълнението на заложените в Бюджета за 2022 г. дейности, въпреки политическата, икономическа и здравна криза.

В дневния ред на поредното заседание на Общинския съвет бяха включени 13 докладни записки. Гласувани бяха изменения и допълнения на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на общината. Общинският съвет прие единодушно Програма за развитие на туризма в община Ардино за периода 2022-2025 година. Приет бе и Отчет за изпълнение на Програмата за развитие на туризма в община Ардино за периода 2017-2020 г.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини