Естония достави военна помощ на Украйна, САЩ предоставят противотанкови системи за 100 млн. долара

    САЩ обявиха, че ще предоставят на Украйна допълнителна военна помощ на стойност до 100 милиона долара, за да помогнат на страната да се противопостави на руското нашествие, предаде Франс прес.

    Става дума "да се отговори на спешната украинска нужда от допълнителни противотанкови системи Джавелин, които САЩ предоставиха на Украйна и които те използваха толкова ефикасно за защита на своята страна", заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби.

    Украйна получи помощ от Естония

    "Естония предаде на Украйна противотанкови ракети, гаубици, противотанкови мини, безоткатни противотанкови оръдия, автоматични оръжия, боеприпаси, гранатомети за еднократна употреба и ръчни гранати", се казва в съобщението на естонското посолство в Украйна.

    Освен това естонските предприемачи, в сътрудничество с правителствените агенции и естонските въоръжени сили, дариха на украинските военни каски, бронежилетки, комуникационно оборудване, дронове, устройства за нощно виждане, лазерни далекомери, медицински консумативи и облекло за защита от химикали.

    "За да остане Украйна свободна, е необходимо още повече. Естония призовава всички европейски държави да предоставят на Украйна необходимите оръжия, военна и хуманитарна помощ, политическа подкрепа, както и да засилят санкциите срещу Русия и да спрат пряко или косвено да подкрепят руснаците. икономика", се казва в изявлението.

    По-рано беше съобщено, че Полша, Латвия, Литва и Естония ще започнат процеса на пълна изолация на Руската федерация, затваряйки сухопътните си маршрути за доставка на стоки до Русия.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини