Снимката от Буча с червения маникюр, която обиколи света и още реални истории от войната

През последните дни ситуацията в Киев и региона се стабилизира, съобщава Униан. Сирените за въздушна тревога все още безпокоят жителите на столицата и предградията.

Хората се връщат в украинската столица, уморени са от войната и искат да се приберат. Вчера, 5 април, се образуваха задръствания на входа на Киев. 

Кметът на Киев Виталий Кличко призова хората да не се връщат в Киев, ако е възможно.

Вечерта на 2 април заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр обяви, че цялата Киевска област е освободена от нашествениците. Но оттогава се появяват нови и нови кадри и човешки истории, които добавят детайли към картината на тази война. Грозни, покъртителни, трогателни.

Снимката с червения маникюр, която обиколи света

Разпознаха убитата в Буча с яркочервен маникюр, чиято снимка обиколи по света. Тя се казва Ирина и ден преди началото на войната е посетила местна визажистка. Именно тя разпознава убитата. Анастасия Субачева съобщава, че загиналата е била нейна клиентка, която ходела на уроци по гримиране.

"Посвещавам тази вечер на споменаването на невероятната Ирина, която ме завладя със своята жажда за живот, сила, енергия и доброта. На 23 февруари, на раздяла, тя ме прегърна и ме помоли да се погрижа за здравето си, като каза какъв прекрасен човек съм. Тя беше знахарка и почувства моята болка. Толкова ме боли, че аз не усетих нейната болка", написа Анастасия Субачева. Тя си спомня, че жената учела усърдно и обичала живота:

"Идвайки отново на урок, тя разказваше как гримът й е оценен от новите фенове и колко страхотно се чувства сега! Тя се канеше да ходи на концерт на Полякова, направи си Instagram и публикува всичките си фантастични събития и радости там. Тя ме държеше за ръка и ми казваще: "Дъще, на стари години най-накрая разбрах най-важното - трябва да обичаш себе си и да живееш за себе си! И накрая ще живея както искам!... Ирина, вечна ти памет, нека ангелите бъдат с теб."

След освобождаването на Буча от руските нашественици, телата на загинали цивилни бяха открити по улиците на града. В социалните мрежи започнаха да се появяват ужасни снимки, които много бързо се разпространиха по целия свят.

Един от тези кадри беше снимка на ръката на умряла жена с яркочервен маникюр. Именно по него е идентифицирана загиналата Ирина от Буча.

Максим Кривцов, свидетел на зверствата на руските нашественици в Буча, разказа във Фейсбук за нейната смърт.

"Жената се приближаваше до поста с велосипед. Беше облечена в къса синя роба "Епицентър". Караше бързо. Не спря. Прекоси кръстовището на две улици. Пусти и тихи. Разстреляха я с кпвт (голямокалибрена картечница Владимиров, танкова - бел. ред.). Изстреляха откос. Велосипедът и жената изчезнаха в дим и прах", пише той.

Според Кривцов тялото й лежало около месец на празна улица.

Дъщерята на Ирина казва, че дори не може да погребе майка си, не може да вземе тялото. То е едно от над 150-те, прибрани от украинските прокурори, които се съхраняват за съдебна експертиза и са доказателства за военни престъпления.

Хиляди мини в освободените селища

В Буча руските нашественици са оставили мини в апартаментите, в които има украински символи .

Това предупреди министърът на вътрешните работи Денис Монастирски пред репортери в град Буча.

Монастирски отбеляза, че само вчера спасителите са открили повече от 4000 експлозивни предмета. За разминирането той поясни, че "това е изключително трудна и отговорна работа. По международните стандарти един ден на активни военни действия означава месец за разминиране".

Центърът за противодействие на дезинформацията към Съвета за национална сигурност и отбрана предупреди, че връщането в градове, освободени от руски окупатори, може да бъде опасно поради миниране с противотанкови, противопехотни, осколъчни мини, които са оставени от врага.

"Внимавайте къде е имало улични боеве! Има регистрирани и случаи на миниране на телата на загинали хора. Запомнете: врагът е хитър и не се страхува да използва всякакави начини да навреди", допълват от ведомството.

Невероятните реални истории от войната

В село Победа, Киевска област, местна жителка иззела боеприпаси от нашествениците, докато те спели. Видео публикува съветникът на министъра на вътрешните работи Антон Геращенко.

Жената разказва, че когато нашествениците влезли в селото, тя не се уплашила и решила да ги обезоръжи. По думите й, докато спели пияни, тя иззела амунициите им и ги скрила в клетка за зайци. Жената изчакала, докато украинските сили влязат в населеното място и им връчила трофея.

По-рано в мрежата се разпространи информация, че жена е свалила руски дрон с консерва краставици. Но много потребители приеха историята за фалшива и тя бе забравена. Оказва се, че такава ситуация наистина е имало. Журналисти откриха жената от Киев, която свалила вражеския дрон. Но основното й оръжие е бил буркан с домати, а не с краставици.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски каза, че селяните с голи ръце залавят в плен пилотите на свалените руски самолети, а фермерите завземат вражеска техника в полето.

Намериха тялото на малкия Саша

Четиригодишният Саша, който изчезна в средата на март по време на боевете край Вишеград, беше намерен мъртъв. Това съобщи в Instagram майка му Анна Яхно.

В продължение на няколко седмици обществеността търсеше момченцето близо до Киев, дори украински знаменитости се включиха в търсенето.

Саша беше при баба си в района на Вишград, когато започнаха обсадата и бомбардировките от руснаците.

Заради разрушените мостове и пътищата, блокирани от руските войски, хората останаха блокирани.

По време на евакуацията през реката една от лодките, на която е бил Саша, не е стигнала до брега.

"Днес открихме тялото на Саша. Благодаря на всички, които вярваха, които помогнаха в търсенето, благодаря на всички за вашите молитви и вяра, благодаря ви за подкрепата. Благодарение на вас, синът ми ме срещна. Саша, нашият малък ангел вече е в небето. Днес душата му намери покой", пише Анна Яхно.

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    За
    Запрян
    19 -11
    08:52, 6 апр 2022
    Руснаците на практика имат манталитет на феодална селяни. С право цивилизования свят ги нарече ордата на орките.
    • Jo
      JORO
      8 -6
      11:09, 6 апр 2022
      До всички боклуци русофили,българи не патриоти и не съгласни с Запрян,прочетете писмо от Радой Ралин до руски :брат;
    • По
      Порчо
      4 -1
      08:58, 7 апр 2022
      Йоро, само да напомня, че през България е минал Трети Украински Фронт. И това, че там се пише за Ванка с танка е заради римата. А всъщност, този който е извършил описаните поразии, включително и изпиването на ракията, е някой Петро или Ондрий.
  • 2
    От
    отвратен
    8 -5
    17:27, 6 апр 2022
    Наистина се чувствам отвратен от историите, снимките, видеата, които ни заливат след оттеглянето на руснаците. А тричасовото видео от беларуската куриерска фирма, където руски войници пращат на семействата си заграбени от домовете вещи би било комично, ако не се замислиш колко е зловеща цялата история. Поне русофилите засега мълчат и не пишат оправдания от типа на "ама те украинците са фашисти","ама руските войски спасяват украинците", "ама руската армия е непобедима" и други глупости. Надявам се, че много от тези българи са се замислили каква е истината и какво представлява Путин
  • 3
    Колко трябва да си тъп ,че това нито ръцете нито ноктите са еднакви ! Заблуди колкото си искаш !
    • Bl
      blabla
      2 -2
      05:17, 7 апр 2022
      Виж сега, според българската приказка - за мъртвите се говори или хубаво, или нищо. Но защо сте толкова настървени да коментирате снимките на загинала жена, която са я опознали хората, а не плачете под новината за смъртта на Жириновски. Би трябвало сега да го обожествявате, ако ще се кланяте на злото.
Последни новини