Инфлацията в Русия достигна 7-годишен връх

Инфлацията в Русия на годишна основа към 1 април се е ускорила до 16,70 на сто, което е най-високото й ниво от март 2014 г., съобщи министерството на икономиката на страната, цитирано от Ройтерс. Седмица по-рано инфлацията беше на ниво от 15,66 процента.

Поскъпването рязко се е увеличило през последните седмици най-вече заради наложените санкции от страна на западните държави, последвани от недостиг на много стоки в Русия.

На седмична база инфлацията през седмицата, приключила на 1 април се е забивал до 0,99 на сто срещу 1,16 в предходния период, сочат данните на Росстат.

Според официалните данни е поскъпнало абсолютно всичко - от зеленчуци и захар до дрехи и смартфони, макар и ръстът леко да се е забавил.

Централната банка на страната, която е заложила годишна инфлация от 4 процента в програмата си за годината, поддържа основната лихва на 20 процента от началото на войната в Украйна в опит да укроти поскъпването.

Близо 75 процента от руснаците очакват инфлацията през 2022 г. да надхвърли 20 процента, сочат данни от онлайн допитване. Анализаторите са на мнение, че бъдещите инфлационни рискове ще бъдат ограничени от сериозния спад на реалните доходи в страната.

След като паническото купуване предизвика недостиг в началото на месеца, търсенето се забави, тъй като увеличението на цените се разпространява и много чуждестранни компании се изтеглят от пазара, пише Bloomberg. Очаква се продажбите на дребно да паднат с до 10% миналия месец, според Goldman Sachs, като автомобилите са паднали с над 60%. Ранните индикатори за производствения и сектора на услугите отчетоха свиване през март, позовавайки се на рязко увеличение на цените, слабо търсене и предизвикателни условия.

"Дори след първоначалните сътресения от недостиг и натрупване на запаси, инфлацията ще продължи да се ускорява, тъй като санкциите се разпространяват във веригите за доставки. Домакинствата усещат въздействието незабавно, но може да отнеме време, докато по-широката икономика се приспособи, според Скот Джонсън, Bloomberg Economics. 

Дмитрий Полевой от Locko-Invest в Москва каза, че ръстът на цените през април "ще счупи 20% и ще се продължи дълго време".

Данните на Росстат сериозно се различават от информациите на Белия дом, според които цените излизат извън контрол в Русия. Санкциите срещу нахлуването в Украйна предизвикват недостиг и удрят рублата.

Инфлацията в страната сега е с годишен темп от 200% или 2% седмично, според Браян Дийз, директор на Националния икономически съвет на САЩ. Той прогнозира, че руската икономика ще се свие с 10% до 15% до края на 2022 г.

Връща ли се Русия към хиперинфлация?

Оценката на Дийз за инфлацията в Русия е огромен скок от годишните 8,4%, които правителството отчете за 2021 г. За да предотврати хиперинфлацията, руската централна банка повиши лихвите от 9,5% на 20% и нареди на компаниите да продадат 80% от приходите си в чуждестранна валута, за да поддържат рублата.

Хиперинфлация в Русия имаше през 90-те години на миналия век, след разпадането на Съветския съюз. Краят на контрола върху цените и прехода от комунизма доведоха до икономически хаос, като годишната инфлация достигна най-високата си стойност - 2333% през 1992 г.

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Кр
    Крум
    0 0
    18:39, 7 апр 2022
    а в ЕС инфлацията е на 17 годишен връх
Последни новини