Външни министри на страните членки на НАТО се срещат в Брюксел

Външните министри на страните членки на НАТО се срещат в Брюксел в сряда и четвъртък, за да обсъдят санкциите срещу Русия и начините за подкрепа на Украйна.

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен се срещна със своите колеги от НАТО, плюс външни министри от страни извън НАТО, включително Австралия и Япония, съобщава CNN. Акцентите от срещата, според CNN:

Мрачно предупреждение: Шефът на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че войната може да продължи с години, тъй като руският президент Владимир Путин иска "да контролира цяла Украйна". Той добави, че през следващите няколко седмици се очаква руските сили да се снабдят с гориво, храна и други доставки, с цел да започнат нова брутална офанзива в района на Донбас в Източна Украйна.

Възможност за повторно нахлуване: Все още не е ясно какви са дългосрочните цели на Путин, каза висш служител на отбраната на САЩ. Но въпреки неотдавнашната промяна в стратегията и няколко кръга на мирните преговори между Русия и Украйна, САЩ и техните съюзници се подготвят за възможността Путин да опита да нахлуе отново в района на Киев, след като изпълни целите си в Източна Украйна, ако приеме, че разполага с достатъчно работна сила. и оборудване, останало за това, казаха американски и европейски служители пред CNN.

Позиция на Обединеното кралство: На вечеря в сряда вечер министърът на външните работи на Обединеното кралство Лиз Тръс каза, че "епохата на ангажиментите с Русия приключи" и " се нуждаем от нов подход към сигурността в Европа, основан на устойчивост, отбрана и възпиране". Тя добави, че работи с колегите си от Г-7, за да наложи повече санкции на руските банки.

Петролно ембарго: Външният министър на Литва нарече предложените от Европейския съюз санкции срещу Русия "разочароващи", сравнявайки ги със санкции върху свещи или дърва за огрев. Той призова блокът да наложи петролно ембарго на Москва, добавяйки: "Ако сме сериозни относно нашата реакция на кланета в Буча и други градове, които се разкриват, тогава трябва да бъдем сериозни с нашите санкции".

Канада: Канадският външен министър каза, че Канада ще извика посланика на Русия в Отава заради твърденията за масово убийство на цивилни в Буча от руски войници.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини